Πατριάρχης Ειρηναίος: Άδικη η απόφαση για την Αγία Σοφία, να την πάρει πίσω ο Ερντογάν

Πατριάρχης Ειρηναίος: Άδικη η απόφαση για την Αγία Σοφία, να την πάρει πίσω ο Ερντογάν
Το Βαλιδέ Τζαμί στη Λέσβο -

Ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος πρόσθεσε το όνομά του στον κατάλογο όσων εξέφρασαν την απογοήτευσή τους στην απόφαση να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία.

Ο πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος απηύθυνε έκκληση στον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν να διατηρήσει το status quo στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

«Μετά την έκκληση των προκαθημένων των χριστιανικών Εκκλησιών (Πατριάρχη Κυρίλλου της Μόσχας, Πάπα Φραγκίσκου και άλλων), καθώς και ύπατων αξιωματούχων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καθώς και της UNESCO, απευθύνουμε έκκληση στον πρόεδρο της Τουρκίας, εξ ονόματος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Καλούμε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την πρόθεσή του και να διατηρήσει το status quo στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Δεν είναι αργά για κάτι τέτοιο. Μια τέτοια ενέργεια θα τιμούσε τον ίδιο και θα αποτελούσε παρηγοριά και ευχαρίστηση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Εκκλησία του και τη Ρωμαίικη κοινότητα στην Τουρκία για τη θλίψη και τον πόνο τους για αυτήν την απόφαση. Από την άλλη θα έφερε στη σύγχρονη Τουρκία την έγκριση, την εμπιστοσύνη και τα εύσημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και φέρει την υπογραφή του Πατριάρχη Ειρηναίου.

Ο προκαθήμενος της σερβικής Εκκλησίας θεωρεί λανθασμένη και άδικη την απόφαση για την Αγία Σοφία. «Η κατάργηση του διατάγματος του Ατατούρκ και η μονομερής ενέργεια επιστροφής της Αγίας Σοφίας στο καθεστώς του τζαμιού, θεωρούμε ότι είναι, όχι μόνο ιστορική αδικία, αλλά βιαστική και μη αναγκαία πολιτική κίνηση, επιζήμια για το διεθνές κύρος της Τουρκίας, αλλά και για τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ χριστιανικού και μουσουλμανικού κόσμου» αναφέρει ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα