Έκτακτο δελτίο: Επιδείνωση από το απόγευμα με βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Έκτακτο δελτίο: Επιδείνωση από το απόγευμα με βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Eurokinissi

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ που προβλέπει βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους. Ανάλυση του φαινομένου από τον Θοδωρή Κολυδά.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Τρίτης (22/11) έως και το βράδυ της Τετάρτης (23/11) στα δυτικά και βαθμιαία στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το βαρομετρικό χαμηλό, που θα έρθει από την Ιταλία συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα, θα προκαλέσει παράλληλα και τοπικές χαλαζοπτώσεις καθώς και θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

1. Από το απόγευμα την Τρίτης (22-11-2022) και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (23-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

2. Την Τετάρτη (23-11-2022) καθώς το σύστημα θα κινηθεί ανατολικότερα θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αλλά τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τη δυτική και νότια Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στα Δωδεκάνησα. Αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και κατά την διάρκεια της νύχτας βαθμιαία και εκεί θα εξασθενήσουν.

Η ανάλυση από τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά

Επιβεβαιώνονται τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα που παρουσιάσαμε στην ανάλυση της καιρικής κατάστασης , καθώς έχει ήδη ενισχυθεί σημαντικά το βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Γένοβας και το οποίο έχει προκαλέσει εκρηκτική κυκλογέννεση στον κόλπο της Γένοβας .

Ήδη η και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας έχει εκδώσει ανάλογη προειδοποίηση με κυριότερα χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές καταιγίδες όπως αναφέρονται και στο Ευρωπαικό σύστημα προειδοποιήσεων Meteoalarm.

 

Στη χώρα μας πέρα του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης που εκδόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022 και το οποίο ανανεώνεται ανά 12ωρο , ισχύει και δελτίο θυελλωδών ανέμων ( gale ) με τοπικά 8 με 9 μποφόρ στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου

Στο παραπάνω βίντεο που συνοδεύει το tweet μπορούμε να διακρίνουμε την ενίσχυση του χαμηλού με την ονομασία “Denise”  το οποίο σημείωσε βάθυνση της τάξεως 20hPa σε 24 ώρες  δίνοντας του το επίσημο χαρακτηρισμό ενός “εκρηκτικού χαμηλού “ . Το σύστημα αυτό από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2022 , όταν αρχίζει να επηρεάζει τα δυτικά τμήματα της χώρας, μας  δίνει μόνο μέχρι πορτοκαλί σήματα ύψους βροχόπτωσης καθώς ουσιαστικά αρχίζει να παρουσιάζει προοδευτική εξασθένηση , η οποία διακρίνεται στο παραπάνω βίντεο. Ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πέρασμα της μετωπικής επιφάνειας που μπορεί σε μικρό χρόνο να προκαλέσει μεγάλες ραγδαιότητες βροχής. 

Στο βίντεο απίσης παρουσιάζονται και οι περιοχές με τον χρωματικό δείκτη Meteoalarm καθώς και ο δείκτης EFI ( Extreme Forecast Index) o ο ποίος μας δείχνει το πόσο ακραίο (extreme) είναι το φαινόμενο ή όχι με αρκετά εύληπτο τρόπο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα