Γιατί δεν βρέχει το φετινό φθινόπωρο

Γιατί δεν βρέχει το φετινό φθινόπωρο
Φωτο αρχείου. Eurokinissi

O Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί γιατί το φετινό φθινόπωρο δεν εχουμε βροχές στη χώρα μας και σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα συστήματα τα οποία επηρεάζουν την χώρα μας κατά κανόνα κινούνται από τα Βορειοδυτικά προς τα Νοτιοανατολικά. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια ώστε τα συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα Δ ή ΒΔ προς τα Α ή ΝΑ. Τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (blocking).

Στο πλανητικό ατμοσφαιρικό σύστημα οι αντικυκλώνες εμποδισμού είναι τα μεγάλης κλίμακας μοτίβα της ατμοσφαιρικής πίεσης τα οποία είναι σχεδόν στάσιμα, “μπλοκάροντας” ουσιαστικά ή ανακατευθύνοντας τους κινούμενους από τα δυτικά κυκλώνες ή χαμηλά.

Τέτοιου είδους αντικυκλώνες (βαρομετρικά υψηλά) μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς το ίδιο είδος καιρού,  για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Αλλού κρύο, αλλού ζέστη. Αλλού βροχές , αλλού ξηρασία.

Το φετινό φθινόπωρο ο εκτεταμένος αντικυκλώνας στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλο μέρος της Κεντρική Ευρώπης εμποδίζει τα υετοφόρα συστήματα να κινηθούν νοτιότερα και γιαυτό τον λόγο σχεδόν δεν έχουμε καθόλου βροχές.

 

Κάποια μόνο συστήματα από τη δυτική Μεσόγειο καταφέρνουν να κινηθούν ανατολικά, σε περιπτώσεις πρόσκαιρης εξασθένησης του αντικυκλώνα.  Οι Εμποδισμοί αυτοί τύπου “Ωμέγα” (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω.

Συνήθως εμφανίζουν ένα μοτίβο ύφεση-υψηλό-ύφεση (Χ-Υ-Χ  βλ παραπάνω  σχήμα)  διατεταγμένο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Λόγω αυτής της κατάστασης, το κλιματικό μοντέλο του ECMWF για όλη τη νότια Ευρώπη εξακολουθεί να δίνει ύψη βροχής κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

 

Η διάταξη αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει σύμφωνα και με το ατμοσφαιρικό μοντέλο. Την άλλη βδομάδα θα αλλάξει πρόσκαιρα το σκηνικό του καιρού την Τρίτη προς Τετάρτη και την Παρασκευή που ακολουθεί με συστήματα που θα έρθουν από την Κεντρική Μεσόγειο.

Σε εβδομαδιαία βάση θα ανανεώνουμε τις μεσοπρόθεσμες προγνώσεις μας για καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωσή  σας .

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα