Καύσωνας – ΕΜΥ: Νέα θερμική έξαρση την Τρίτη – Πότε θα πάρουμε ανάσα από τις υψηλές θερμοκρασίες

Καύσωνας – ΕΜΥ: Νέα θερμική έξαρση την Τρίτη – Πότε θα πάρουμε ανάσα από τις υψηλές θερμοκρασίες
Τουρίστες στην Ακρόπολη AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προχώρησε, το μεσημέρι της Κυριακής, η ΕΜΥ καθώς ο καύσωνας πλήττει όλη τη χώρα. Πώς θα κινηθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες.

Στα ύψη κινείται ο υδράργυρος και σήμερα, καθώς αναμένεται να σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του νέου κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) να επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Όπως επισημαίνεται σε αυτό, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα θα αγγίξει τοπικά τους 45 βαθμούς, ενώ σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς.

Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο από την Τρίτη θα υπάρξει νέα -τρίτη κατά σειρά- θερμική έξαρση.

Πάντως, σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Πέμπτη θα σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Αναλυτικά, το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί από τις 12-7-2023 κατά διαστήματα συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Συνοπτικά:

  • Την Κυριακή 23-7-2023 θερμική έξαρση αισθητή σε όλη τη χώρα.
  • Τη Δευτέρα 24-7-2023 πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
  • Την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 νέα (η τρίτη) θερμική έξαρση.
  • Την Πέμπτη 27-7-2023 αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Σήμερα Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 44 και κατά τόπους κυρίως στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

2. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

3. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου.

4. Την Πέμπτη 27-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Δείτε LIVE την εξέλιξη του θερμού κύματος στη χώρα

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα