Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Βροχές στην Αθήνα ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISS

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα από την Τετάρτη (15/03).

Διαδοχικές διαταραχές στην ανώτερη ατμόσφαιρα (στα 500 hPa) απο τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια κινούνται νοτιοανατολικά συνοδευόμενες με ψυχρές ασταθείς μάζες, οι οποίες θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας όπως περιγράφεται στο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Οι διαταραχές θα μας επηρεάσουν από την Τετάρτη (15/03) έως και την Παρασκευή (17/03) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, πιθανώς από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.

Την Τετάρτη οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν α) από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στη δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, β) από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνουμε ότι θα έχουμε λίγα χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 14 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (16-03-2023) οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν α) μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου β) από το μεσημέρι κατά διαστήματα στις Κυκλάδες και την Κρήτη γ) στα Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί και ξανά από το απόγευμα.

Την Πέμπτη πάντως ο καιρός θα είναι κλειστός σε όλη τη χώρα και παράλληλα θα έχουμε χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και από το απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Θράκη θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που το απόγευμα θα στραφούν βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στην υπόλοιπη χώρα βοριάδες 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα ως προς τις μέγιστες τιμές της. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 10 με 14, στη νησιωτική Ελλάδα τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (17-03-2023) οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Γενικότερα την Παρασκευή θα έχουμε αυξημένη συννεφιά στην ανατολική και νότια χώρα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την εξέλιξη του καιρού μέχρι το τέλος της εβδομάδος . Το Σαββατοκύριακο , θα έχουμε βελτίωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού. Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, θα επικαιροποιούνται όποτε κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον 2 φορές το 24ωρο.

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα