Καιρός: Ο πολικός αεροχείμαρρος φέρνει χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες – Τι είναι

Καιρός: Ο πολικός αεροχείμαρρος φέρνει χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες – Τι είναι
Χιόνια στην Ελλάδα George Vitsaras/ SOOC

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο. Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος και ποια τα χαρακτηριστικά του. Η πρόγνωση και η ανάλυση από τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Ο καιρός με μια ματιά

  • Επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με χιονοπτώσεις οχι μόνο σε ορεινά και ημιορεινά αλλά ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος
  • Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο
  • Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 5 με 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο ενισχυόμενοι το Σαββατοκύριακο στα 8 με 9 μποφόρ

Το Σαββατοκύριακο έρχονται πολλές βροχές ,χιόνια και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

Σήμερα Τετάρτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 07 με 08 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 10 με 11 βαθμούς και μόνο κατά τόπους στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 20-01-2022

Στις περισσότερες περιοχές προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά, ενώ από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα δυτικά θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Στα νοτιοανατολικά μέχρι το μεσημέρι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 11 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-01-2022

Αρχικά στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στα υπόλοιπα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στο ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές, ενώ από τις βραδινές ώρες τοπικά στα βόρεια και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Σταδιακά από τις πρωινές ώρες στα βόρεια και από το απόγευμα στα κεντρικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της, ωστόσο στα βόρεια κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει πτώση. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-01-2022

Στα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι που βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα, που πιθανώς στα ανατολικά να είναι πρόσκαιρα ισχυρά, από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στο Ιόνιο και πιθανώς στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, και μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα πνέουν αρχικά δυτικοί 5 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξεως των 5 με 8 βαθμών, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.


ΚΑΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 23-01-2022

Στα δυτικά προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις παροδικά πιο πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η πτώση θα γίνει αισθητή και στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Καιρός Αττική

Στην Αθήνα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις έως Παρασκευή . Από το Σάββατο χιόνια και θερμοκρασία έως 6 βαθμούς Κελσίου

Καιρός Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές βροχές από την Παρασκευή και χιόνια Σάββατο Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 2 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο

Το στίγμα του καιρού

Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος που θα “χτυπήσει” την Ελλάδα;

Όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές ο αεροχείμαρρος είναι αυτός που καθορίζει την κίνηση των αερίων μαζών και την συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Ο αεροχείμαρρος καθώς δεν μπορεί να περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη ΒΔ Ευρώπη, ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας Δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα και μεταφέρει τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες.

Σχετικά με τις ψυχρές εισβολές η πρώτη που ολοκληρώνεται την Τετάρτη θα είναι ασθενής και θα προκαλέσει λίγα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, δηλαδή παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς. Προς το τέλος της εβδομάδας όμως όπως είδαμε παραπάνω όταν έρθει η δεύτερη και εντονότερη ψυχρή εισβολή έχουμε πολλές πιθανότητες να δούμε περισσότερα χιόνια όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά ενδεχομένως ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Μετά από την παρουσίαση αυτής της ψυχρής μεταβολής η οποία έρχεται από το Βόρειο Πόλο είναι κατανοητό οτι οι αέριες μάζες θα υποστούν μεγάλες μεταβολές και ακόμη τα ύψη υετού είναι σχετικά δύσκολο να υπολογιστούν. Είναι χαρακτηριστικό οτι προκύπτουν με τα σημερινά δεδομένα πολλές διαφορές μεταξύ των 3 κυριοτέρων μοντέλων ακόμη και για το Σάββατο.

Στους παραπάνω 3 χάρτες απεικονίζονται οι απόψεις τριών εκ των εγκυροτέρων προγνωστικών μοντέλων για το ερχόμενο Σάββατο. Η διαφορές που υπάρχουν οφείλονται κατά κύριο λόγο στη θέση ή στο βάθος των συστημάτων που δημιουργούνται και οι οποίες διαφοροποιούν σηματικά το πεδίο υετού (κυρίως των χιονοπτώσεων) αλλά και άλλων παραμέτρων της επερχόμενης μεταβολής Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις δύο ψυχρές εισβολές όπου ευκρινώς διακρίνεται ότι η δεύτερη θα είναι εντονότερη με μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές.

Να κλείσουμε υπενθυμίζοντας σας ότι ακόμη είναι νωρίς για δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες , αν και στην πρόγνωση πολλών ημερων της ΕΜΥ τονίζουμε ήδη ότι “ θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις παροδικά πιο πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια” .Όλα τα επιπλέον χαρακτηριστικά θα σας τα παρουσιάσουμε τις ημέρες που θα ακολουθήσουν και διακριβώσουμε ποιό προγνωστικό μοντέλο είναι καλύτερα να ακολουθήσουμε ώστε να σας μεταφέρουμε έγκυρα δεδομένα για την εξέλιξη του καιρού

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version