Καιρός: Έρχεται Σαββατοκύριακο “καμίνι” – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες κατά τόπους

Καιρός: Έρχεται Σαββατοκύριακο “καμίνι” – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες κατά τόπους
Στιγμιότυπο απο παραλία στην Αττική Eurokinissi

Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν μπορεί να είναι συνηθισμένες για τον Ιούλιο στη χώρα μας, όμως για τον μήνα Μάιο είναι αρκετά σπάνιες. Πότε θα "δροσίσει".

Ξεκίνησε ήδη από σήμερα η ζέστη στη χώρα μας αλλά και γενικότερα σε όλη τη Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο με μέγιστες θερμοκρασίες τους 35 βαθμούς.

Στη Λειβαδιά και στη Θήβα η θερμοκρασία έφτασε τους 35 βαθμούς, στην Τρίπολη και τη Λάρισα τους 34 και στη Γόρτυνα κα τη Σπάρτη τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες σήμερα 14/5/200 στις 15:00:

 

Από αύριο Παρασκευή σε πολλές περιοχές της κεντρικής και της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδος ο υδράργυρος τοπικά θα φτάσει τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου , ενώ το Σαββατοκύριακο θα έχουμε και 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν μπορεί να είναι συνηθισμένες για τον Ιούλιο στη χώρα μας, όμως για τον μήνα Μάιο είναι αρκετά σπάνιες, όχι όμως πρωτόγνωρες για την εποχή.

Ανάλογες θερμές εισβολές σημειώνονται στατιστικά περίπου 2 ανά δεκαετία και ενδεικτικά αναφέρουμε τον πολύ ζεστό Μάιο του 1964, 1969, το 1973, 1977, το 1982 και 1988 καθώς και το 1994 , 1996 και 1997 , με υψηλότερη θερμοκρασία τους 40 βαθμούς στη Λάρισα το 1969, τους 40.6 βαθμούς στο Άστρος Κυνουρίας το 1988 και τους 39 βαθμούς στην Αθήνα το 1997.

 

Στον παραπάνω χάρτη φαίνονται οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας από τις κανονικές για την εποχή. Στην περιοχή μας αλλά και στη Νότια Ιταλία , λόγω αυτής της θερμής εισβολής εμφανίζονται θερμοκρασίες κατά 12 με 15 βαθμούς πάνω από την μέση τιμή.

Το κυριότερο αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την έντονη θερμή μεταφορά οφείλεται στη Νοτιοδυτική Ροή των αερίων μαζών στα κατώτερα, αλλά και στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

 

Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος , ο οποίος είναι ένα ρεύμα αέρα σε μεγάλα ύψη ( στα 250 hPa) αποτελεί τον κυριότερο υπεύθυνο και οδηγό των θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή μας που από τις ακτές της Αφρικής κατευθύνονται από τα ΝΔ προς τα ΒΑ.

Η Παρασκευή θα είναι η πρώτη μέρα της έντονης ζέστης καθώς προβλέπονται θερμοκρασίες της τάξεως των 35 με 36 βαθμών στη Βόρεια Ελλάδα και των 37 με 38 βαθμών στα κεντρικά και τα νότια.

 

Στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε ότι με βάση την ΕΜΥ οι πιο ζεστές περιοχές θα είναι η Θεσσαλία η Ανατολική Στερεά και η Ανατολική Πελοπόννησος. Σε αυτές τις περιοχές το αριθμητικό μοντέλο δείχνει και υψηλότερες τιμές που είναι πιθανόν οφείλονται σε τοπικούς παράγοντες.

Στον επόμενο χάρτη απεικονίζονται οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες από το αριθμητικό μοντέλο GFS.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

To Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 35 με 37 και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Στον παρακάτω χάρτη παρατηρούμε και πάλι οτι εμφανίζονται κάποιες ροζ περιοχές που μας παραπέμπουν σε 40αρια. Οι τιμές αυτές δεν αποκλείεται να σημειωθούν αλλά έχουν μικρά ποσοστά επιτυχίας. Η γενική εικόνα πάντως είναι ότι η καιρική κατάσταση θα είναι ανεκτή, καθώς δεν θα έχουμε υψηλές ελάχιστες τιμές, που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα βράδια η κατάσταση θα είναι ανεκτή.

ΣΑΒΒΑΤΟ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ

Την Κυριακή οι θερμότερες μάζες θα μετατοπιστούν νοτιότερα κυρίως στην Ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο. Ανασταλτικό ρόλο για πολύ υψηλές τιμές στα βόρεια και σε μέρος της Κεντρικής χώρας θα αποτελέσουν και οι νεφώσεις που θα είναι περισσότερες στη Βόρεια Ελλάδα.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ

Την Δευτέρα η ζέστη θα αρχίσει να υποχωρεί , αλλά ουσιαστική πτώση θα δούμε κυρίως την Τρίτη.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα