Καιρός: Πού θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες

Καιρός: Πού θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες
Λουόμενοι στον Φλοίσβο INTIME NEWS

Πώς θα εξελιχθεί το θερμό κύμα στη χώρα τις επόμενες ημέρες κι ένα μικρό μάθημα Μετεωρολογίας. Γράφει ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι οι μεταβολές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του εδάφους είναι ανάλογες με τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην στάθμη των 850 hPa. Για να βρούμε τη σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τις δύο γνωστές κατακόρυφες θερμοβαθμίδες, δηλαδή τους ρυθμούς πτώσης της θερμοκρασίας καθ’ ύψος. Αυτές οι θερμοβαθμίδες είναι η υγρή αδιαβατική και η ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα. Να το πούμε ακόμη πιο απλά: Με άλλο ρυθμό πέφτει η θερμοκρασία καθ’ ύψος όταν η ατμόσφαιρα είναι υγρή και με άλλον όταν είναι ξηρή.

 

Στη σημερινή ανάλυση της 21ης Αυγούστου 2023, του χάρτη των 850 hPa στη χώρα μας, υπάρχουν θερμοκρασίες της τάξεως των 19 με 20 βαθμών Κελσίου, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα θερμικό ridge (έξαρση) στη βορειοδυτική Τουρκία και στο Ανατολικό Αιγαίο όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν και τους 26 βαθμούς. Το ισχυρό μελτέμι όμως εμποδίζει τις θερμές αυτές μάζες να κινηθούν ανατολικότερα παρότι υπάρχει μια ανατολική βορειοανατολική συνιστώσα του ανέμου.

 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ 20°C ΣΤΑ 850 hPa ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΆΣΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Αρχικά σημειώνουμε ότι οι ρυθμοί πτώσης της θερμοκρασίας καθ’ ύψος στην με υγρή θερμοβαθμίδα είναι οι -6,5 oC /1000m και στην ξηρή θερμοβαθμίδα οι -10oC / 1000m. Συνεπώς, ανάλογα με το αν το στρώμα της ατμόσφαιρας από τα 850 hPa έως την επιφάνεια είναι υγρό ή ξηρό, χρησιμοποιούμε μία από τις δύο βαροβαθμίδες για την εύρεση της επιφανειακής θερμοκρασίας. Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν την θερμοκρασία σε αυτό το ύψος στην ελεύθερη ατμόσφαιρα γιατί δεν επηρεάζεται από τοπικούς παράγοντες.

α. Αν το στρώμα είναι υγρό: Στην περίπτωση που το στρώμα είναι υγρό (ύπαρξη νεφώσεων χαμηλών υψών και υψηλής σχετικής υγρασίας μέχρι την επιφάνεια), θεωρώντας ως μέση απόσταση της ισοβαρικής επιφάνειας των 850 hPa από την επιφάνεια της θάλασσας οτι ειναι τα 1500μ, τότε η μέση διαφορά θερμοκρασίας στα 850 hPa και επιφανειακής θερμοκρασίας είναι 6,5 + (6,5/2) = 9,75 oC, δηλαδή περίπου 10 βαθμοί Κελσίου. ( πήραμε ως θερμοβαθμίδα την υγρή, δηλαδή τους -6,5 oC /1000m).

β. Αν το στρώμα είναι ξηρό: Στην περίπτωση που το στρώμα είναι ξηρό (όπως συμβαίνει συνήθως το καλοκαίρι) τότε η μέση διαφορά θερμοκρασίας στα 850 hPa και επιφανειακής θερμοκρασίας είναι: 10 + (10/2) =15 βαθμοί Κελσίου.

Η προσέγγιση της θερμοκρασίας με αυτόν τον τρόπο αν και είναι απλοική είναι απόλυτα σωστή και επιστημονική. Μας δίνει άμεσα μια γρήγορη προσέγγιση και εκτίμηση της θερμοκρασίας σε μια πεεριοχή αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου λόγω τοπικών παραγόντων, όπως οι καταβατικοί άνεμοι ή οι καθοδικές κινήσεις της ατμόσφαιρας, μπορεί να δούμε υψηλότερες τιμές. Υπάρχουν περιπτώσεις που η θερμοβαθμίδα γίνεται υπερξηροαδιαβατική και μπορεί να φτάσει και τους 17°C.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι σήμερα η θερμοκρασία στα 850 hPa βρίσκεται περί τους 20°C , τότε η μέγιστη μπορεί να φτάσει τους 20+15(17) = 35(37) °C κατά μέσο όρο στη χώρα μας.

Πού θα φτάσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες

Ας δούμε τι προβλέπουν τα προγνωστικά μοντέλα για τα επίπεδα που θα κυμανθεί η θερμοκρασία στην Αθήνα μέσω των γνωστών μετεωγραμμάτων, που κάθε τόσο χρησιμοποιούμε για να εξετάσουμε την τάση του καιρού

 

Στο παράδειγμά μας η Αθήνα, στην οποία παρατηρούμε ότι θα υπάρξουν δύο εξάρσεις 22 με 23 και 28 με 29 του μηνός) όπου η θερμοκρασία στα 850 hPa θα φτάσει τους 22 με 23° C .

Εφαρμόζοντας την ίδια φόρμουλα υπολογισμού της θερμοκρασίας εδάφους όπως και προηγουμένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μια αντιπροσωπευτική θερμοκρασία είναι οι 22 + 15(17) = 37(39) °C κατά τη διάρκεια αυτών των δύο θερμοκρασιακών εξάρσεων. Εάν χρησσιμοποιήσουμε τους 23°C, η μέγιστη βγαίνει ( 23+-15(17)= 38 με 40°C).

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των αερίων μαζών σε όλη τη χώρα, όπου σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία δεν φαίνεται να ξεπερνάμε τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου, αυτήν την εβδομάδα:

Συνεπώς, όπως και στην Αθήνα, έτσι και στην υπόλοιπη χώρα μια μέση αντιπροσωπευτική μέγιστη θερμοκρασία είναι οι 37 με 39°C.

Οι θερμοκρασίες αυτές φυσικά και δεν αποτελούν τιμές καύσωνα δεδομένου του ότι δεν θα έχουν διάρκεια και δεν θα συνοδεύονται από υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες, οπότε και θα διατηρείται μια σχετική δροσιά τις νυχτερινές ώρες.

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα