Καύσωνας “Κλέων”: Θερμή εισβολή με θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς – Τα μέτρα για τους εργαζομένους

Καύσωνας “Κλέων”: Θερμή εισβολή με θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς – Τα μέτρα για τους εργαζομένους
Καύσωνας στην Αθήνα eurokinissi

Ακραίες θερμοκρασίες φέρνει ο καύσωνας "Κλέων", με την θερμοκρασία να αγγίζει σε μια σειρά από περιοχές τους 44 βαθμούς. Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες. Η πρόγνωση του καιρού από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Σε συνθήκες καύσωνα με την ονομασία “Κλέων” βρίσκεται η χώρα από την Τετάρτη (12/07), με την κορύφωση των υψηλών θερμοκρασιών να αναμένεται την Παρασκευή (14/07) και το Σάββατο (15/07).

Από την Κυριακή αναμένεται υποχώρηση της θερμοκρασίας, ωστόσο ο ζεστός καιρός αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδος.

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που είχε εκδώσει, σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία, ενώ δόθηκαν και συστάσεις προς τους πολίτες για προστασία από την ακραία ζέστη και για αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία, όπως και συμβουλές προς τις ευπαθείς ομάδες, ενώ οι ειδικοί προτείνουν τρόπους παθητικού δροσισμού, ώστε και να μην “λιώσουμε” στο σπίτι μας, αλλά και να μην δούμε ιδιαίτερα “φουσκωμένο” τον λογαριασμό.

Παράλληλα, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τόσο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον ιδιωτικό τομέα όσο και το Εσωτερικών για το δημόσιο, αποφάσισαν έκτακτα μέτρα για τους εργαζομένους.

Καύσωνας Κλέων: Ο καιρός με μια ματιά

  • Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός καιρός
  • Η θερμοκρασία σήμερα στα ηπειρωτικά στους 40 με 41 βαθμούς, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα φθάσει τους 40 με 43 και πιθανόν 44 βαθμούς Κελσίου.
  • Οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 5 με 6 μποφόρ με ενίσχυση του μελτεμιού το Σαββατοκύριακο και Δευτέρα.

Η εβδομαδιαία προοπτική ανέμων και θερμοκρασιών

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σήμερα Πέμπτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα και η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσε στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-07-2023

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-07-2023

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και από το μεσημέρι τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου. γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 16-07-2023

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου. β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα προβλέπεται αίθριος καιρός . Η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται περί τους 37 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 35 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Το στίγμα της χθεσινής ημέρας

Τα μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τόσο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον ιδιωτικό τομέα όσο και το Εσωτερικών για το δημόσιο, αποφάσισαν έκτακτα μέτρα για τους εργαζομένους.

Πιο αναλυτικά, στο δημόσιο από την Πέμπτη (13/07) έως και το Σάββατο (15/07) θα ισχύουν τα εξής:

  • για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.
  • Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.
  • Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

https://www.news247.gr/download/5245/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/07/egkykliios.pdf/598000/egkykliios.pdf

Στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύουν τα εξής:

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00. Αφορά χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο και delivery όταν η θερμοκρασία διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 40οC και ταυτόχρονα η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας
https://www.news247.gr/download/3095/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/07/apofasi.pdf/736000/apofasi.pdf

Γιατί έχει τόση ζέστη στην Αθήνα;

Δείτε το explainer του 24MEDIA Lab

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα