Κρύο μέχρι το τέλος Μαρτίου: Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός την άνοιξη

Κρύο μέχρι το τέλος Μαρτίου: Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός την άνοιξη
Άνοιξη Eurokinissi

Βελτιώνεται ο καιρός μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας ενώ το υπόλοιπο του Μαρτίου θα κυλήσει με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Βελτιώνεται ο καιρός μέχρι και τα μέσα της εβδομάδος, αλλά αυτή η αλλαγή θα είναι πρόσκαιρη, καθώς δύο νέες διαταραχές, χωρίς όμως έντονα καιρικά φαινόμενα, θα προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας στα τέλη της εβδομάδος, όπως αποτυπώνεται και στην πρόγνωση πολλών ημερών της ΕΜΥ. Γενικότερα το υπόλοιπο του Μαρτίου θα κυλήσει με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα, σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη για πολλά νοικοκυριά, λόγω του ενεργειακού προβλήματος της τελευταίας περιόδου.

Η ροή των αερίων μαζών στην περιοχή μας είναι τέτοια όπου τις επόμενες θα συνεχίσουν να έρχονται ψυχρότερες αέριες μάζες από τα ΒΑ και γι’ αυτό θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια χαμηλότερες κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα συνήθη επίπεδα για την εποχή για το διάστημα από 14 έως 20 Μαρτίου σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου (ECMWF) της υπηρεσίας EFFIS του Copernicus.

Χαμηλότερες θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες και στο χρονικό διάστημα από 21 έως και 27 Μαρτίου . Οι αποκλίσεις από την μέση κλιματική τιμή σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα είναι πολύ μεγάλες και θα φτάνουν το πολύ τους 1,5 με 2 °C κυρίως στην Ανατολική χώρα.

 

Στο παραπάνω διάγραμμα μπορούμε να δούμε την άνοδο της θερμοκρασίας στις 17 Μαρτίου και την νέα πτώση της μεταξύ 19 και 23 του μηνός για την Αθήνα. Η πτώση της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές της φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί ενώ άξιο λόγου είναι η διατήρηση των ελαχίστων θερμοκρασιών στα επίπεδα των 5 με 7 βαθμών , δηλαδή σε τιμές κατά 2 βαθμούς κάτω από την μέση κλιματική τιμή.

Ανάλογη κατάσταση διαμορφώνεται και στη Θεσσαλονίκη με πτώση της θερμοκρασίας από την ερχόμενη Παρασκευή και τις ελάχιστες θερμοκρασίες να διατηρούνται σε τιμές μόλις λίγο πάνω από μηδέν

Για την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παραμείνει χειμωνιάτικος και ενδεικτικά αναφέρουμε την περιοχή της Κοζάνης όπου σχεδόν όλες τις μέρες θα έχουμε μονοψήφιες μέγιστες θερμοκρασίες και οι ελάχιστες θερμοκρασίες να διατηρούνται στα επίπεδα του παγετού.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα την απόκλιση των θερμοκρασιών στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη

Για το χρονικό διάστημα από τις 28 Μαρτίου έως και τις 3 Απριλίου όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βαίνουμε θερμοκρασιακά σε κανονικές τιμές για την εποχή (η χώρα μας με λευκό χρώμα και αυτό δείχνει οτι δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις).

Πριν κλείσουμε αυτό το άρθρο να σας υπενθυμίσουμε εδώ και λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ υπάρχει η προοπτική του καιρού για όλη την άνοιξη 2022 η οποία είναι αναλυτική και εξετάζει σε επίπεδο τριμήνου την τάση των βροχοπτώσεων των θερμοκρασιών και των ατμοσφαιρικών πιέσεων στην Ευρώπη και τη χώρα μας.

Σημειώνουμε οτι καμία μακροπρόθεσμη/εποχική πρόγνωση δεν μπορεί ποτέ να θεωρείται απολύτως ακριβής. Μπορούμε μόνο, κάθε φορά, να εξετάζουμε τις τάσεις και το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα καιρικά μοτίβα σε ολόκληρες ηπείρους ή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Συνεπώς οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετική επιφύλαξη, λαμβάνοντας υπόψη, ότι το αποτέλεσμά τους θα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου αναφοράς τους (40 – 60%), σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απορριπτικά, αποκλείοντας την προοπτική βελτίωσής τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα