Ο καύσωνας που δεν είναι καύσωνας: Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα απομεινάρια του ευρωπαϊκού κύματος ζέστης

Ο καύσωνας που δεν είναι καύσωνας: Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα απομεινάρια του ευρωπαϊκού κύματος ζέστης
Αυξημένες θερμοκρασίες στην πόλη της Αθήνας Eurokinissi

Ο ορισμός του καύσωνα διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα της και είναι σε σχέση με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Ο μετεωρολόγος μας Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί γιατί δεν μπορούμε, αυτές τις μέρες, να μιλάμε για συνθήκες καύσωνα "ούτε mini ούτε midi ούτε maxi".

Εδώ και πέντε ημέρες μέσω του News 24/7 αλλά και από τους προσωπικούς μου λογαριασμούς στο Facebook και το Twitter έχω αναφέρει ότι οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες για την Αθήνα δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 37 με 39 βαθμούς και με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να μιλάμε ότι έχουμε συνθήκες καύσωνα. Ούτε mini ούτε midi ούτε maxi…

 

Γνωρίζουμε ότι ο καύσωνας έχει ποικίλους ορισμούς. Ο εκάστοτε ορισμός του διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα της, και είναι σε σχέση με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Κάποιες τιμές που σε θερμά κλίματα θεωρούνται φυσιολογικές, μπορεί να θεωρηθούν καύσωνας σε ψυχρότερες περιοχές αν αυτές δεν είναι φυσιολογικές σε σχέση με τα κλιματικά μοτίβα της περιοχής.

Για παράδειγμα, ενώ οι 40 βαθμοί στη Σαουδική Αραβία θεωρούνται κανονικές τιμές, στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θεωρούνται τιμές καύσωνα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως δεν φτάνει αυτό. Για τα ελληνικά δεδομένα  σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καύσωνας υπάρχει όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό, οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν για τουλάχιστον 3 μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση.

Το χθεσινό κύμα ζέστης που επηρέασε κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα σήμερα έχει μετατοπιστεί νοτιότερα και οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι κυρίως τα κεντρικά τμήματα

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της 3ης Ιουλίου 2019:

 

Μπορεί σε σταθμούς όπως η Κόνιτσα ή οι Σέρρες χθες να ξεπεράσαμε τους 39 βαθμούς αλλά οι θερμοκρασίες αυτές από σήμερα θα υποχωρήσουν καθώς το κύμα ζέστης θα κινηθεί νοτιότερα.

 

Η εκτιμώμενη πορεία της ζέστης σύμφωνα με την ΕΜΥ και το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο (ΕΜΚ) θα υποχωρήσει από την Παρασκευή, ενώ ένα νέο κύμα ζέστης προβλέπεται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη , όπως επισημαίνεται σε σχετικό tweet της υπηρεσίας:

 Σε ότι αφορά στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών υπάρχουν ειδικά σχέδια από το Υπουργείο Υγείας και Εργασίας και λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί δείκτες δυσφορίας. Αυτό γίνεται διότι η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.

Αυτό σημειώνεται ήδη από το 2013 σε σε εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας  (ΑΔΑ: ΒΕΖ8Λ-ΑΗΣ) για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων το καλοκαίρι, ζητώντας από τις κατά τόπους υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ την περίοδο να επικεντρωθούν σε προληπτικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων (Διαβάστε την εγκύκλιο ΕΔΩ)

Η ΕΜΥ εδώ και 10 περίπου ημέρες εκδίδει προγνώσεις δύο ημερών για τον δείκτη θερμικής καταπόνησης.

ΣΗΜΕΡΑ

 

Απ’ ότι πάντως προκύπτει για τα σημερινά δεδομένα, ο δείκτης για σήμερα στην Αττική είναι πράσινος, ενώ για αύριο οριακά γίνεται κόκκινος, μόνο στα δυτικά της Αττικής και κίτρινος στο κέντρο της πόλης. 

ΑΥΡΙΟ

Για την λήψη μέτρων πάντως πέραν των εργασιακών συνθηκών σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να γίνουν πολλές μελέτες, ειδικά αν αυτές αναφέρονται σε περιπτώσεις που αφορούν την επισκεψιμότητα ή τις ώρες λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων. Οι αποφάσεις λειτουργίας θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από την θέσπιση κοινών κανόνων και όχι κάτω από την πίεση των ΜΜΕ.

Δείτε το σχετικό tweet για τον δείκτη θερμικής καταπόνησης από την ΕΜΥ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα