Σκόνη και αφόρητος καύσωνας: Πότε θα κορυφωθεί η ζέστη

Σκόνη και αφόρητος καύσωνας: Πότε θα κορυφωθεί η ζέστη
Καύσωνας στην Αθήνα Eurokinissi

Στα ύψη ο υδράργυρος καθώς το κύμα καύσωνα που πλήττει ολόκληρη τη χώρα δεν λέει να υποχωρήσει. Τι θερμοκρασίες να περιμένουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οπλιστείτε με υπομονή διότι η νέα κορύφωση του καύσωνα που ήρθε σήμερα, Τετάρτη (30/6), θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή (2/6), συνοδευόμενη από αφρικανική σκόνη. Μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης οι πολύ θερμές αέριες μάζες παρέμεναν δυτικά της Ελλάδος και επηρέαζαν τις νοτιότερες περιοχές της Ιταλίας. Στη χώρα μας το μελτέμι αντιστεκόταν σε αυτή τη θερμή μεταφορά αλλά τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα παραμείνει η ίδια από το απόγευμα της Τετάρτης και μετά.

Καιρός: Η θερμή αέρια μάζα που φέρνει τον καύσωνα

Όλη η θερμή αέρια μάζα που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα και απεικονίζει τις αέριες μάζες στη στάθμη των 850 hPa θα κινηθούν ανατολικότερα και το μέγιστο αυτών των θερμοκρασιών θα παρατηρηθεί τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης.

Έτσι περίπου μέχρι τις 5 το απόγευμα της αυριανής ημέρας θα έχουμε το μέγιστο των θερμοκρασιών καθώς τις επόμενες ώρες θα αρχίσει προοδευτική πτώση της θερμοκρασίας.

Πρόγνωση καιρού: Οι χάρτες της ΕΜΥ & τα σχόλια του Θοδωρή Κολυδά

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο την Πέμπτη είναι η Θεσσαλία, η Ανατολική Στερεά και η Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος.

Οι δυτικοί άνεμοι πάντοτε είναι ριπαίοι στην Ανατολική Ελλάδα ως καταβάτες όπως αναφέραμε στο πρόσφατο θέμα με τον λίβα και γιαυτό και ο δείκτης επικινδυνότητος για τις πυρκαγιές είναι υψηλός.

Χαρακτηριστικό της αυριανής ημέρας θα είναι και η ενίσχυση των δυτικών ανέμων που θα γίνει από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτη και για ένα 10ωρο περίπου. Οι δυτικοί άνεμοι πάντοτε είναι ριπαίοι στην Ανατολική Ελλάδα ως καταβάτες όπως αναφέραμε στο πρόσφατο θέμα με τον λίβα και γιαυτό και ο δείκτης επικινδυνότητος για τις πυρκαγιές είναι υψηλός.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει και μεταφορά σκόνης που δεν θα είναι όμως μεγάλης έντασης.

Κατά τα λοιπά στις προγνωστικές τιμές παραμένουμε στα επίπεδα που αναφέραμε και χθές χωρίς κάτι να έχει αλλάξει και στην Αττική οι θερμοκρασίες θα έχουν μέγιστες τιμές περί τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή θα είναι η θερμοκρασιακή εικόνα του καιρού στην Αττική με τον υδράργυρο μάλιστα στις παραθαλάσσιες περιοχές να δείχνει αρκετά χαμηλότερες τιμές (κάτι που συμβαίνει πάντοτε) Μεμονωμένα θα παρατηρήσετε υψηλότερες τιμές και το ίδιο μπορεί να υπάρχει και στον γενικό χάρτη της Ελλάδος. Αυτό λαμβάνεται πάντα υπόψη και αξιολογώντας την κατάσταση, σας μεταφέρουμε την γενική εικόνα του καιρού.

Από την Παρασκευή τα πράγματα πάνε καλύτερα και οι θερμοκρασίες υποχωρούν αισθητά στα δυτικά και βόρεια και σε όλη τη χώρα το Σάββατο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα