Τι καιρό θα κάνει την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου

Διαβάζεται σε 3'
Τι καιρό θα κάνει την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια INTIME NEWS

Υψηλές θερμοκρασίες δείχνουν και την ερχόμενη εβδομάδα τα προγνωστικά. Η ανάλυση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Με θερμοκρασίες κατά 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες  καθώς θα συνεχιστεί η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Οι υψηλές τιμές της θερμοκρασίας θα διατηρηθούν έως και την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην ανώτερη ατμόσφαιρα (στάθμη 850 hPa -1500 μέτρα από επιφάνεια) οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις θα είναι υψηλότερες και θα φτάνουν σε τιμές κατά 8 με 12 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Αυτό διακρίνεται πολύ καλά στο παρακάτω βίντεο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 20/10/2023 το μεσημέρι στη ραδιοβόλιση (μέτρηση ανώτερης ατμόσφαιρας) κατεγράφησαν 18.8 βαθμοί Κελσίου, τιμή κατά 8 με 10 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές Οι μέγιστες τιμές έφτασαν τους 28 με 29 βαθμούς δηλαδή είχαμε μια βαροβαθμίδα γύρω στους 10 βαθμούς μεταξύ επιφάνειας και ανώτερης ατμόσφαιρας. Αυτό συνέβη διότι υπήρχε αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα και ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας επιβραδυνόταν από την υγρασία . Αν αυτές οι τιμές στα 850 hPa καταγράφονταν το καλοκαίρι με θερμοβαθμίδα ξηρή στους 15 με 16 βαθμούς, μπορεί να φτάναμε και τους 35 βαθμούς Κελσίου!

Στο μετεώγραμμα της Αθήνας έχουμε μια καλύτερη εξέλιξη για την πορεία της θερμοκρασίας τις απόμενες ημέρες  και καλύτερες συγκρίσεις. Οι κανονικές θερμοκρασίες στα 850 hPa αυτή την περίοδο βρίσκονται στους 8 με 10 βαθμούς , ενώ οι προβλεπόμενες θα βρίσκονται πάνω από τους 15. Παρά τα σκαμπανεβάσματα του υδραργύρου και μέχρι να τελειώσει ο μήνας θα βρισκόμαστε σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά.

Το Σάββατο θα κυλήσει με αραιές νεφώσεις, ενώ την Κυριακή θα έχουμε τοπικές βροχές στα δυτικά και στα βορειοδυτικά μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από τα βόρεια σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά  με εξαίρεση στα βορειοδυτικά που θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα θα διατηρηθεί ο σχεδόν αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια όπου υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, την Εύβοια και από το βράδυ στην Κρήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα