28η Οκτωβρίου: Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

28η Οκτωβρίου: Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν στρατιωτική και μαθητική παρέλαση
Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη MotionTeam

Τη μεγαλοπρεπή παρέλαση των ένστολων δυνάμεων παρακολούθησαν οι Πρόεδροι της Ελληνικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και Σέρτζιο Ματαρέλα. Στη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο συμβολισμός της παρουσίας του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έδωσε τον διαφορετικό τόνο στη σημερινή μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στον ουρανό της Θεσσαλονίκης MotionTeam

Ένστολοι παρελάσουν στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου MotionTeam

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έφτασε πρώτος στο χώρο της παρέλασης, κατέβηκε από το αυτοκίνητο, υποδέχθηκε τον Ιταλό ομόλογο του και μαζί περπάτησαν μια απόσταση κάποιων δεκάδων μέτρων μέχρι την εξέδρα των επισήμων και στη διάρκεια της διαδρομής χαιρέτισαν με κίνηση του χεριού τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στον Θερμαϊκό MotionTeam

Πολεμικά ελικόπτερα στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη MotionTeam

Την παρέλαση παρακολούθησαν από την εξέδρα των επισήμων οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ Κώστας Τσιάρας, εκ μέρους του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Νίκος Παρασκευόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Δημήτρης Μάρδας, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Γιώργος Αρβανιτίδης, η εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιάννα Παναγοπούλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου MotionTeam

Πολίτες παρακολουθούν την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη σρατιωτική παρέλαση MotionTeam

Ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος για τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που πήγαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση και χειροκρότησαν τόσο τα πολιτικά όσο και τα στρατιωτικά (πεζοπόρα και μηχανοκίνητα) τμήματα με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό τους.

Πάνω από τον χώρο της παρέλασης πέταξαν σε σχηματισμούς αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή επίδειξη ακριβείας που έκανε με μαχητικό F16 ο επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης, από την 115 Πτέρυγα Μάχης, στα Χανιά της Κρήτης, μέλος της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων “Ζευς”.

Στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη MotionTeam

Στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη MotionTeam

Στη συνέχεια Παυλόπουλος και Ματαρέλα θα μεταβούν στην Κεφαλονιά για να παραστούν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, οι κ.κ. Παυλόπουλος και Ματαρέλα βρέθηκαν στο Γ’ Σώμα Στρατού, όπου και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των πεσόντων του 1940.

Προκόπης Παυλόπουλος και Σέρτζιο Ματαρέλα κατέθεσαν στεφάνι στο 3ο Σώμα Στρατού MotionTeam

Κατάθεση στεφάνου στο 3ο Σώμα Στρατού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας MotionTeam

Με τη λήξη της παρέλασης οι κ.κ. Παυλόπουλος και Ματαρέλα θα μεταβούν στην Κεφαλονιά για να παραστούν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί.

Η μαθητική παρέλαση της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11.30 η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς επίσης και πλήθους κόσμου.

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, αντί για τμήματα παρελάσεων από επιλεγμένα σχολεία, συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Α΄ Αθηνών (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα.

Πριν από την έναρξη της παρέλασης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκ μέρους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσία της χώρας, έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα.

Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα για την επέτειο του "ΟΧΙ" Eurokinissi

Στιγιμιότυπο από τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα για την 28η Οκτωβρίου Eurokinissi

Γαβρόγλου: Να είμαστε ευγνώμονες για όσους θυσιάστηκαν

Επέτειο μιας «λαμπρής σελίδας στην ιστορία του λαού και της πατρίδας μας», χαρακτήρισε τη σημερινή, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στις δηλώσεις του με το πέρας της μαθητικής παρέλασης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το 1940 «η χώρα σύσσωμη με το λαό της αψήφησε τη λογική των αριθμών και υπερασπίστηκε αξίες του ανθρωπισμού, της Ευρώπης, της Ιστορίας μας» και εξήρε τη θυσία των θυμάτων του πολέμου. «Ο λαός ξαναστάθηκε όρθιος και έδωσε θύματα για τα οποία πρέπει αιωνίως να είμαστε ευγνώμονες γιατί πολλά από τα στοιχεία της δημοκρατίας μας σήμερα δεν θα ήταν ικανά να υπάρχουν αν δεν υπήρχε η θυσία αυτών των ανθρώπων», είπε.

Ορχήστρα στη μαθητική παρέλαση της Αθήνας για την επέτειο του "ΟΧΙ" Eurokinissi

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, τόνισε ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί οδηγό για το σήμερα και το αύριο και αναφέρθηκε στην αντίσταση και της νεολαίας ενάντια στο φασισμό, λέγοντας «συνεχίζουμε στα βήματα τους για κοινωνικά δικαιώματα και λαϊκή κυριαρχία».

Εκ μέρους της Βουλής, ως αντιπρόεδρος, ο Μάριος Γεωργιάδης δήλωσε ότι τα παιδιά που παρέλασαν είναι το μέλλον της χώρας και θα πρέπει «να μείνουν στην Ελλάδα και να κάνουν ακόμη καλύτερη τη χώρα μας». Ως εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, υπογράμμισε τη θέση του κόμματος κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Από μεριάς του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε τη σημερινή, «ημέρα εθνικής ενότητας και υπερηφάνιας». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι για να “πάει μπροστά” η χώρα χρειάζεται και «σοβαρότητα, δουλειά και απόσταση από τα μεγάλα λόγια και τα συνθήματα, για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες, κυρίως της νέας γενιάς».

Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη MotionTeam

Τη σημασία της ομοψυχίας και της ενότητας, στις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων αναφέρθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής. «Ενότητα και ομοψυχία, που τα τελευταία δύσκολα χρόνια έλειψε, με ευθύνη κάποιων. Ποτέ δεν είναι αργά, μα χάθηκε πολύτιμος χρόνος», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, που σημείωσε ότι η 28η Οκτωβρίου μας ενώνει όλους. «Με ομοψυχία, με εθνική αυτοπεποίθηση, χωρίς ηττοπάθεια, παλέψαμε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας και κερδίσαμε».

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο γραμματέας, Κωσταντίνος Καράμπελας, τόνισε ότι η σημερινή επέτειος είναι «επέτειος ανάδειξης της ελληνικής ψυχής, που αγωνίζεται υπέρ ανεξαρτησίας και ελευθερίας».

Τέλος, εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς, σημείωσε: «Η μαθητική παρέλαση μάς έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας, ότι η χώρα και στις δύσκολες στιγμές της θα καταφέρει να υπάρχει και να αντέχει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα