Αδριανούπολη: Οι Τούρκοι μετέθεσαν την ημερομηνία επισκεπτηρίου για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Αδριανούπολη: Οι Τούρκοι μετέθεσαν την ημερομηνία επισκεπτηρίου για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Η επανεξέταση του αιτήματος αποφυλάκισής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης,έχει οριστεί για τις 30 Μαρτίου

Σε αλλαγή τακτικής προχώρησαν οι τουρκικές αρχές στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς, σύμφωνα με την ΕΡΤ, προχώρησαν σε μετάθεση της ημερομηνίας επισκεπτηρίου, από την Δευτέρα στην Παρασκευή.

Να θυμίσουμε ότι η επανεξέταση του αιτήματος αποφυλάκισής του έχει οριστεί για τις 30 Μαρτίου ενώ την ίδια ώρα είναι διαρκείς οι διπλωματικές και νομικές προσπάθειες για να οριστεί σύντομα η δίκη τους και να διακοπεί η κράτησή τους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Την προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εντοπίστηκαν την 1η Μαρτίου και συνελήφθησαν εντός τουρκικού εδάφους  διέταξαν οι Αρχές τις γειτονικής χώρας με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και ένας οπλίτη πενταετούς υποχρέωσης οι οποίοι λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος και εκεί εντοπίσθηκαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις στρατιωτικές και διπλωματικές αρχές είναι το γεγονός ότι οι τούρκοι ακολουθούν κατά γράμμα την τυπική διαδικασία σε βάρος των δύο στρατιωτικών για παράνομη είσοδο στη χώρα τους, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν και οι δύο πλευρές δέχονταν τις εξηγήσεις και το ζήτημα δεν πήγαινε παραπέρα.

Το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες, καθώς το υπόλοιπο χερσαίο σύνορο ορίζεται από το φράχτη. Σύμφωνα με τους ντόπιους τα σύνορα εκεί είναι δυσδιάκριτα, ορίζονται από έναν πολύ μικρό δρόμο, πάνω στον οποίο δυνάμεις του στρατού και των δύο πλευρών συνηθίζουν να περιπολούν. Αυτές τις μέρες όλη η περιοχή είναι καλυμμένη από χιόνι και τα μέλη της ελληνικής περιπόλου έχασαν τον προσανατολισμό τους.  Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η αντίδραση της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο, καθώς τέτοια περιστατικά έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν και από τις δύο πλευρές  και επιλύονταν επιτόπου με εκατέρωθεν εξηγήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα