Αφγανική Κοινότητα για την επίθεση της "Κρυπτείας": "Δεν θα φοβηθούμε"

Αφγανική Κοινότητα για την επίθεση της "Κρυπτείας": "Δεν θα φοβηθούμε"

Για την εμπρηστική επίθεση που δέχτηκαν χθες στα γραφεία τους από την ακροδεξιά οργάνωση μίλησαν σήμερα τα μέλη της Αφγανικής κοινότητας

"Ειναι η δεύτερη φορά που δεχόμαστε επίθεση. Η πρώτη ήταν το 2010" είπε ο προεδρος της Αφγανικης Κοινοτητας, Ταχίρ Αλιζαντεχ, στεκόμενος ανάμεσα στα αποκαϊδια που άφησε πίσω της η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία τους και με τη μυρωδιά του καμμένου να μην έχει φύγει από τον χώρο.Στον πίνακα πίσω του, που χρησιμοποιείται για τα μαθήματα που καθημερινά κάνουν εκεί παιδιά και οικογενειες, γράφει "Σιγά μη φοβηθουμε".

Αφγανική Κοινότητα για την επίθεση της

Οπως είπε ο κ. Αλιζαντεχ: "Δεν μας πίστευε κανεις ότι η Ακροδεξιά θέλει να σκοτώσει. Στις 9 χθες το πρωί, οπως κάθε μέρα, άνοιξαν τα γραφεία μας και ήταν μεσα 50 άτομα, οικογένειες. Στις 12:55 πήγαν τα παιδιά που δουλεύουν εδώ να φάνε. Στις 15:00 ο διαχειριστης μας πήρε τηλεφωνο και μας είπε ότι πήρε φωτιά το γραφείο. Ανεβήκαμε πάνω και είδαμε την κατάσταση. Ήταν τραγικό. Αυτό που σκεφτόμουν μέχρι να φτάσω ήταν Θεέ μου να μην ήταν κανεις μέσα. Ντρέπομαι που γίνεται αυτό στη χώρα μας. Εμεις νιώθουμε την Ελλάδα σαν χώρα μας. Σήμερα έγινε σε εμάς, αύριο μπορεί να γίνει άλλου, σε άλλο φορέα. Μπορεί να χτυπήσουν έναν συμπατριώτη μας σε κάθε γωνία".

ADVERTISING
Αφγανική Κοινότητα για την επίθεση της

Ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Μοχτάρ Ρεζάι από την πλευρά του, είπε πως ερχόμενος πριν χρόνια στην Ελλάδα δεν φανταζόταν ότι θα αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Ο ίδιος ζει στη χώρα πάνω από τα μισά χρόνια της ζωής του, δουλευει, έχει παντρευτεί στην Ελλάδα και έχει κάνει οικογένεια. "Λεγαμε ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα της δημοκρατιας. Εμείς θα προχωρήσουμε την ένταξη μας στην κοινωνία. Αν δεν τους αρέσει κακό του κεφαλιού τους".

Οι καταγγελίες για απειλητικά τηλεφωνήματα από την Κρυπτεια είχαν γίνει στην αστυνομία ήδη από τον Νοέμβριο. Τα μέλη της φασιστικής οργάνωσης είχαν τηλεφωνήσει τότε στον Ναϊμ Ελγαντούρ, πρόεδρο της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλαδας. "Μου είχαν πει: Εμείς είμαστε που καίμε τους μουσουλμάνους και τους μετανάστες. Εμείς είμαστε που τους βασανίζουμε και τους χτυπάμε. Εμείς είμαστε που επιτεθηκαμε στο παιδί (τον Αμιρ). Το κατήγγειλα στην αστυνομία αλλά φαίνεται πως δεν το πήραν σοβαρά. Όσο τρέχει η δίκη της Χρυσης Αυγής θα έχουμε χτυπήματα. Όχι μόνο με τους μετανάστες, αλλά με όσους διαφωνούν μαζί τους".

Η Αφγανική κοινότητα δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα. Βρισκεται από παλιά στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε αγωνες για το άσυλο αλλά και για την κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμωνα. Προκειμενου να υπάρξει μια προστασία, ο Γιουνους Μουχαμαντι προεδρος του Ελληνικου Φόρουμ Μεταναστών υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθούν χώροι από τον δήμο στις κοινοτητες που, οπως λέει μπορούν να συμμετέχουν στη λύση των προβλημάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπήρχε θεσμική στήριξη οι ρατσιστικες οργανωσεις θα το σκεφτόντουσαν δίπλα να κάνουν επιθεσεις. Από την πλευρά του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα δεσμεύτηκε πως στο επικείμενο συμβουλιο ενταξης μεταναστών στον Δήμο στις 29 Μαρτίου, θα θέσει το θέμα να δοθούν χώροι στις κοινοτητες αλλά και να αποκατασταθούν οι ζημιές από την πρόσφατη επίθεση. "Τα καμπανάκια της φασιστικής τρομοκρατίας χτυπούν ξανά. Καλούμε τον Δήμο και τα συνδικάτα να βοηθήσουν εδώ. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποτελούν σημαντικό μέρος του πληθυσμού της πόλης μας" λέει.

Ερωτώμενος αν σκέφτεται να αποχωρήσει από τα γραφεία της η Αφγανική Κοινότητα, ο πρόεδρος της είπε: "Δεν φοβόμαστε για εμάς. Φοβόμαστε για τα παιδιά και τις οικογενειες που έρχονται εδώ. Θα κάνουμε συνέλευση και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε".

SHARE:

24Media Network