Άγιος Παντελεήμονας: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα κρούσματα στο γηροκομείο

Άγιος Παντελεήμονας: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα κρούσματα στο γηροκομείο
Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα κρούσματα στο γηροκομείο eurokinissi

Σε τουλάχιστον επτά μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχει "εισβάλλει" ο φονικός ιός από την αρχή της επιδημίας - Θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας για πλημμεληματικού ή κακουργηματικου βαθμού παραβίαση των μέτρων πρόληψης.

Περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ, από το βράδυ της Τετάρτης (30/9), στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, όπου εντοπίστηκαν 40 κρούσματα κορονοϊού. Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκινά η Εισαγγελία θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας για πλημμεληματικού ή κακουργηματικου βαθμού παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

-με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,

-με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,

-με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,

-με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Θυμίζουμε πως τα τουλάχιστον 40 κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από τον έλεγχο σε 100 άτομα στη συγκεκριμένη δομή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Στο γηροκομείο μετέβη την Τετάρτη (30/09) ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας και όπως δήλωσε «η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό».

Κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα Eurokinissi

Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι « η Αθήνα δεν πάει καλά», ενώ προσέθεσε ότι «πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80% είναι κατακεκλιμένοι.

«Είναι μια κατά σταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

Σημειώνεται ότι σε τουλάχιστον επτά μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχει «εισβάλλει» ο φονικός ιός από την αρχή της επιδημίας – έχουν καταγραφεί συρροές, μικρές αλλά και μεγαλύτερες και θανατηφόρες με χαρακτηριστικές εκείνης στην κλινική «Ταξιάρχαι» καθώς και στην «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα