Άλκης Καμπανός: “Αιτία θανάτου το πλήγμα στον δεξιό μηρό κι όχι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις” κατέθεσε τεχνικός σύμβουλος

Άλκης Καμπανός: “Αιτία θανάτου το πλήγμα στον δεξιό μηρό κι όχι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις” κατέθεσε τεχνικός σύμβουλος
Μήνυμα στη μνήμη του 19χρονου Άλκη Καμπανού KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Στο βήμα του μάρτυρα στη δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, βρέθηκε σήμερα, Μ. Τρίτη (11/4), ο ειδικός ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι "η αιτία πρέπει να είναι μια, δεν μπορούμε να έχουμε πέντε αιτίες θανάτου".

Με την κατάθεση του ειδικού ιατροδικαστή, Δημήτρη Γαλεντέρη, συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά την άγρια οπαδική επίθεση που δέχθηκαν τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.

Ο κ. Γαλεντέρης έχει οριστεί ως τεχνικός σύμβουλος από δύο κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το thestival.gr, κατά την κατάθεσή του, ο Δημήτρης Γαλεντέρης απέδωσε τον θάνατο του Άλκη στο πλήγμα στη μηριαία αρτηρία στον δεξιό μηρό και εκτίμησε ότι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δεν συνέβαλαν στον θάνατο του 19χρονου.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ενώπιον του Δικαστηρίου ο κ. Γαλεντέρης ανέφερε πως ο ίδιος έχει κάνει γνωμοδότηση για τον μηχανισμό θανάτου του Άλκη Καμπανού. “Ρωτήθηκα ποια είναι η πιθανή αιτία θανάτου και αν σε αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο και ποιο οι σωματικές βλάβες”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θάνατος του Άλκη Καμπανού οφείλεται σε αιμορραγική καταπληξία, η οποία προήλθε από το τραύμα στον δεξιό μηρό και την πλήξη της μηριαίας αρτηρίας ενώ οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δεν ήταν θανατηφόρες αφού όπως είπε, δεν ήταν αυτές που προκάλεσαν το εγκεφαλικό οίδημα.

Όπως είπε, αν και δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης που συνέταξε η Λήδα Κοβάτση η οποία διενήργησε τη νεκροψία- νεκροτομή στη σορό του 19χρονου, θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του περισσότερα στοιχεία σχετικά με το βάθος των τραυμάτων αλλά και το ποια μηριαία χτυπήθηκε στον δεξιό μηρό, αφού δεν είναι μόνο μια αλλά τρεις, με διαφορετική ροή αίματος. “Αυτό σχετίζεται με τον χρόνο του θανάτου”, υπογράμμισε στην κατάθεση του ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

Αναφορικά με το βάθος των τραυμάτων ο μάρτυρας υπεράσπισης του 9ου και του 11ου κατηγορουμένου τόνισε πως θα βοηθούσε στο να προσδιοριστεί το όργανο με το οποίο έγιναν τα τραύματα αυτά.

Κατά τον κ. Γαλεντέρη, το πρόσθιο τραύμα στον αριστερό μηρό δεν είναι συμβατό ούτε με δρεπάνι ούτε με καραμπιτ. “Αυτά τα δυο όργανα δεν έχουν συμβατότητα με αυτή τη βλάβη και με αυτές τις διαστάσεις”. Για το οπίσθιο τραύμα ανέφερε ότι το καραμπιτ επίσης δεν είναι συμβατό. Εκτίμησε μάλιστα πως τα δυο τραύματα επικοινωνούν και πιθανώς να πρόκειται για ένα τραύμα.

Σχετικά με το τραύμα στον δεξιό μηρό ο κ Γαλεντερης υπογράμμισε πως δεδομένου ότι έχει διάμετρο 1εκ. και μήκος 9εκ, δεν είναι συμβατό με τα όργανα που κατασχέθηκαν.

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης σχετικά με τα όργανα που ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν για την πρόκληση του τραύματος στον δεξιό μηρό, ο ιατροδικαστής είπε ότι “πιθανόν μιλάμε για μικρού μήκους όργανο, ίσως κατσαβίδι η παγοκόφτη”.

Αναφορικά με τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ο κ. Γαλεντέρης εκτίμησε πως πως δεν γίνεται να προκάλεσαν το εγκεφαλικό οίδημα στον 19χρονο. Κατά τον τεχνικό σύμβουλο των δυο κατηγορουμένων, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση για να προκαλέσει οίδημα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της φλεγμονής.

“Για εγκεφαλικό οίδημα από αυτά τα χτυπήματα χρειάζεται τουλάχιστον μια ώρα. Ο Άλκης κατέληξε μέσα σε 10 με 15 λεπτά. Το οίδημα απορρίπτεται από τον μηχανισμό θανάτου”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γαλεντέρης και πρόσθεσε ότι η σταδιακή καρδιακή ανεπάρκεια ενδεχομένως να βοήθησε σε αυτό το εγκεφαλικό οίδημα αλλά ο βασικός λόγος που προκλήθηκε είναι ο θάνατος.

Απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής σχετικά με το αν αμφισβητεί την έκθεση της κ. Κοβάτση ότι ο θάνατος του Άλκη προήλθε από τα χτυπήματα στα άκρα και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ο κ. Γαλεντερης υπογράμμισε πως το σωστό είναι να υπάρχει μια αιτία θανάτου.

“Η αιτία πρέπει να είναι μια, δεν μπορούμε να έχουμε πέντε αιτίες θανάτου. Αν θέλουμε να εξηγήσουμε τον μηχανισμό θανάτου μπορούμε να το κάνουμε”, ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον του Δικαστηρίου ενώ σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι λόγω της διαφορετικής φύσης των τραυμάτων που έφερε ο Άλκης Καμπανός, έχουμε πλήξεις προς το θύμα από τουλάχιστον τρία άτομα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα