Αναβλήθηκε το πειθαρχικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Αναβλήθηκε το πειθαρχικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου
Λουλούδια, κεριά και σημειώματα στο πεζοδρόμιο έξω από το κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια όπου βρήκε το θάνατο ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος Eurokinissi

Ξανά δήλωσε κώλυμα ο συνήγορος των οκτώ αστυνομικών Θανάσης Πλεύρης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕ είχε προτείνει απόταξη για τους τέσσερις και αργία με απόλυση για τους άλλους τέσσερις.

Την τακτική των καθυστερήσεων επιλέγει η υπεράσπιση των οκτώ ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ που εμπλέκονται στο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναβλήθηκε εκ νέου η συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΛΑΣ, το οποίο καλείτο να εφαρμόσει την απόφαση- καταπέλτη της ΕΔΕ.

Αιτία στάθηκε το κώλυμα του συνηγόρου των οκτώ και το γεγονός ότι εκκρεμεί η έκδοση βουλεύματος από το δικαστικό συμβούλιο για την παραπομπή των οκτώ αστυνομικών στην τακτική Δικαιοσύνη, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε δύο περίπου μήνες.

Δεν έχει ανακοινωθεί επί του παρόντος νέα ημερομηνία συνεδρίασης του πειθαρχικού. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους το News 24/7 είχε αποκαλύψει το περιεχόμενο του πορίσματος της ΕΔΕ, το οποίο ήταν καταπέλτης για τους οκτώ αστυνομικούς. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται απόταξη για τους τέσσερις από τους οκτώ, δηλαδή το πιο βαρύ πειθαρχικό μέτρο που σημαίνει να φύγουν οριστικά από το Σώμα.

Και για τους υπόλοιπους τέσσερις προτείνεται αργία με απόλυση, το δεύτερο πιο βαρύ πειθαρχικό μέτρο, που θα επιβληθεί για διάστημα ορισμένων μηνών ανάλογα με το τι θα κρίνει το πειθαρχικό. Η συνεδρίαση του πειθαρχικού της ΕΛΑΣ είχε αρχικά οριστεί για τις 24 Ιουνίου.

Ωστόσο αναβλήθηκε γιατί ο συνήγορος των οκτώ αστυνομικών, τότε υποψήφιος με τη ΝΔ και νυν βουλευτής Θάνος Πλεύρης είχε ζητήσει αναβολή. Σημειωτέον ότι το Φεβρουάριο ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επιβεβαιώσει με πόρισμα του ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κατά τη διενέργεια της ΕΔΕ, η οποία έγινε στον αναγκαίο χρόνο και με σεβασμό στα δικαιώματα των πειθαρχικά ελεγχόμενων και διωκώμενων προσώπων, ζητώντας να του αποσταλεί κατά συνέπεια η απόφαση του πειθαρχικού.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατόπιν πιέσεων μερίδας συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ και των συνηγόρων των πειθαρχικά ελεγχόμενων, είχε διαταχθεί ΕΔΕ για την αποκάλυψη του πορίσματος της ΕΔΕ για τους οκτώ από το News 24/7, η οποία βεβαίως απλώς κατέληξε στην επίκληση του δημοσιογραφικού απορρήτου, με δεδομένο ότι δεν δημοσιεύθηκαν δημόσια έγγραφα, τα ονόματα των εμπλεκόμενων ή ψευδείς πληροφορίες. Επισημαίνεται ότι οι πειθαρχικά διωκόμενοι έχουν δικαίωμα ένστασης στην απόφαση του πειθαρχικού, ενώ πρόσωπα θιγόμενα από τις ενέργειες τους έχουν δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα