Άντζελα Ντέιβις: Ο καπιταλισμός συμβάλλει στις φυλετικές διακρίσεις

Star of the documentary, "Free Angela and All Political Prisoners," Angela Davis poses for a portrait, on Thursday, April 4, 2013 in New York. (Photo by Amy Sussman/Invision/AP)
Star of the documentary, "Free Angela and All Political Prisoners," Angela Davis poses for a portrait, on Thursday, April 4, 2013 in New York. (Photo by Amy Sussman/Invision/AP) AMY SUSSMAN/INVISION/AP

Η ακτιβίστρια, υπέρμαχος των κινημάτων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, ήταν η κεντρική ομιλίτρια της 11ης διάλεξης του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς"

Μια εμβληματική φιγούρα, υπέρμαχος των κινημάτων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, του φεμινισμού και των δικαιωμάτων των μαύρων, η 'Αντζελα Ντέιβις, ήταν η κεντρική ομιλίτρια της 11ης ετήσιας διάλεξης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» με θέμα «Αντιμαχόμενος Φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικες του καιρού μας». Ακτιβιστρια, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων» συγγραφέας και καθηγήτρια, ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 60 στις ΗΠΑ. τη δεκαετία της συγκρότησης των κινημάτων και των δολοφονιών του Τζον Κένεντυ και του Μάρτιν Λουθερ Κίνγκ, έδωσε αμέσως το στίγμα της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Η 'Αντζελα Ντέιβις αναφέρθηκε στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, λέγοντας πως "είπε ότι θέλει να ξανακάνει την Αμερική μεγάλη, αλλά εννοούσε , γερασμένη, λευκή και ανδροκρατούμενη". Επίσης, η κ. Ντέιβις είπε για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και επιλογή του Τράμπ στην Αλαμπάμα, Μάρκο Ρούμπιο, ότι κατηγορείται για παιδική σεξουαλική κακοποίηση» ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος είχε πει, ότι «η Αμερική ήταν υπέροχη την εποχή που οι οικογένειες ήταν ενωμένες, παρόλο που είχαμε δουλεία».

Σε μεγάλο μέρος της ομιλιίας της αναφέρθηκε στα ζητήματα της δουλείας και των φυλετικών διακρίσεων, τα όποια όπως υποστήριξε, βαραίνουν ακόμα και σήμερα το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα. Ο καπιταλισμός είπε η 'Αντζελα Ντέιβις συμβάλλει στις φυλετικές διακρίσεις, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και στη δουλεία. Άλλωστε, όπως τόνισε, «η δουλεία έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ναυτιλία, στις τράπεζες, στο βαμβάκι και σε σειρά άλλων δραστηριοτήτων».

«Ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει τους νέους στις ΗΠΑ, να χρειάζονται 40.000 δολάρια για τις σπουδές τους. Αν πω στους Αμερικανούς φοιτητές πως στην Ελλάδα δεν πληρώνετε για τις σπουδές σας, θα αντιδράσουν με δέος» είπε η κ. Ντέιβις.

Για την κρίση του μεταναστευτικού, είπε πως πίσω από το φαινόμενο βρίσκονται οι δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαίου. Είναι οι ίδιες δυνάμεις, είπε, που έχουν πλέον εμπορευματοποιησει την υγεία και την παιδεία.

Η κ. Ντέιβις δήλωσε επίσης πως «πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το έργο των ακτιβιστών στο City Plaza για τους 400 πρόσφυγες. Κατά τη συνάντησή μου μαζί τους, τους υποσχέθηκα ότι θα μεταφέρω το μήνυμα στις ΗΠΑ» είπε και συμπλήρωσε πως "οι παρεμβάσεις στο Ιράκ, και στο Αφγανιστάν που έχουν σκηνοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ευθύνονται για αυτή την κατάσταση".

Η 'Αντζελα Ντέιβις πρόσθεσε πως χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για όλα τα ζητήματα, όπως τα συστήματα καταστολής και απονομής Δικαιοσύνης - αλλά και στο σοφρωνιστικό σύστημα.

Ζήτησε να αντιπαλέψουν οι κοινωνίες τη βία και μάλιστα την οικογενειακή βία, τη φυλετική βία "ώστε να λογοδοτούν οι υπεύθυνοι".

«Όταν ζητούμε έναν καλύτερο κόσμο, παλεύουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στις επόμενες γενιές να συνεχίσουν το έργο μας» είπε η 'Αντζελα Ντέιβις κλείνοντας την ομιλία της και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τη μνήμη μας σε μια γενιά. Λαμπρό παράδειγμα είναι οι Παλαιστίνιοι, καθώς δεν έχουν ξεχάσει τίποτα από τον πόλεμο των 6 ημερών, ακόμα θυμούνται και διεκδικούν» τόνισε

«Η απόφαση του Τράμπ για τους Παλαιστινίους, αποδεικνύει πως δεν είναι ο Πρόεδρος μου» τόνισε μεταξύ άλλων η αμερικανίδα ακτιβίστρια.

(Φωτογραφία: Photo by Amy Sussman/Invision/AP)

SHARE: