Από νεοναζί… “αντάρτης”. Ο Ηλιόπουλος ισχυρίστηκε ότι θα πολεμούσε τον Χίτλερ

Από νεοναζί… “αντάρτης”. Ο Ηλιόπουλος ισχυρίστηκε ότι θα πολεμούσε τον Χίτλερ
Δίκη Χρυσής Αυγής Eurokinissi

Ο πρώην βουλευτής Παν. Ηλιόπουλος απολογούμενος αρνήθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είχε σχέση με το ναζισμό, ενώ δικαιολόγησε τις πύρινες ομιλίες του Νικ. Μιχαλολιάκου, κάνοντας λόγο για «φραστική παρεκτροπή».

Τα άσπρο … μαύρο επιχείρησε να κάνει κατά την απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Παν. Ηλιόπουλος, πρώην βουλευτής, που ανεξαρτητοποιήθηκε πρόσφατα. Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση υποστήριξε ότι ουδέποτε άκουσε κάτι περί εθνικοσοσιαλισμού στο κόμμα, υπήρχε «αποτροπή» να φορούν συγκεκριμένη ενδυμασία, ενώ ουδέποτε τέθηκε ζήτημα «τυφλής υπακοής».

«Μακριά από εμενα Χίτλερ, ναζί, δολοφονίες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανήκα σε ένα χώρο που πιστεύει σε αυτά τα πράγματα» υπογράμμισε ο Παν. Ηλιόπουλος. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, εξήγησε στο δικαστήριο ότι «ο Ηλίας (Κασιδιάρης) δεν μου είχε αναφέρει ποτέ τίποτα σχετικό με εθνικοσοσιαλισμό και ήμασταν πολλές ώρες μαζί. Δεν μου έχει πει καν ούτε ότι ο Χίτλερ έκανε καλά μακαρόνια. Ποτέ». Όσον αφορά στο Νίκ. Μιχαλολιάκο, απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, υποστήριξε πως σε ομιλίες του ο γενικός γραμματέας «είχε παρεκτραπεί φραστικά, αλλά έτσι ήταν ο λόγος του».

Παράλληλα, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπήρχε καμία εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποδίδοντας τη θέση του αυτή στην ανοδική πορεία του κόμματος. «Είχαμε 15% και ανοδική τάση. Δεν μπορούσε να δώσει κανείς εντολή για τίποτα» είπε και συνέχισε: «Υπάρχει ένας φυσικός αυτουργός. Ερχομαστε εδώ λόγω της συλλογικής ευθύνης. Δεν μπορώ να καταλαβω πως συσχετίζεται ενα ολόκληρο κόμμα με μία στιγερή δολοφονία».

Ο Παν. Ηλιόπουλος χρειάστηκε να εξηγήσει και το τατουάζ που είχε στο χέρι του, όπου αναγραφόταν σε γοτθική γραμματοσειρά στα γερμανικά «Ζήτω η νίκη». «Άμα το βλέπατε δεν θα καταλαβαίνατε καν τί έγραφε. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνω εθνικιστής και ξεκάθαρα δεν έχω σχέση με το ναζισμό, είναι απέναντι στην ιδεολογία μου. Ο Χίτλερ σκότωσε Έλληνες και αν ζούσα το ‘40, θα ήμουν στο βουνό και θα τον πολεμούσα» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την απολογία του, ο Παν. Ηλιόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή γιατί διαφώνησε ως προς τη διαχείριση των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και ετοιμάζει νέο φορέα, είπε: «Έχω πέσει θύμα μία μεγάλης πολιτικής πλεκτάνης, στην οποία εμπλέκεται η δικαστική εξουσία. Δεν βρίσκω άλλο λόγο που είμαι εδώ. Αν δεν είχα βγει βουλευτής, δεν θα ήμουν εδώ. Είναι η πρώτη παγκοσμίως δημοκρατικά εκλεγμένη εγκληματική οργάνωση» καταλήγωντας ότι ήρθε η ώρα να καταγραφεί η θέση του για τον ιστορικό του μέλλοντος.

Ζησιμόπουλος: «Κυνήγι μαγισσών»

Νωρίτερα, πιστός στην υπερασπιστική γραμμή της Χρυσής Αυγής παρέμεινε και ο Πολ. Ζησιμόπουλος, πρώην βουλευτής ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει μέλος της κεντρικής επιτροπής. Ο κατηγορούμενος μίλησε για «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα νόμιμο λαϊκό κόμμα που δεν έχει σχέση με το ναζισμό ή το ρατσισμό.

«Ήμουν σε ένα νόμιμο λαϊκό κόμμα. Δεν έκανα ποτέ έκνομες ενέργειες» υποστήριξε, προσθέτοντας πως η Χρυσή Αυγή τον εκφράζει ιδεολογικά. Ισχυρίστηκε, όπως είχε κάνει και η Ελένη Ζαρούλια στη δική της απολογία, ότι η θέση του για τους αλλοδαπούς είναι απέλαση για τους παράνομους και να μείνουν όσοι είναι νόμιμοι.

Αναφορικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, υποστήριξε πως «αμέσως μετά ξεκίνησε ένα κυνήγι μαγισσών. Πριν τη δολοφονία, η Χρυσή Αυγή βρισκόταν στην κορύφωση αναφορικά με την απήχησή της και δεν μπορούσε να τους ελέγξει όλους».

Κατηγορούμενος: Κατανοείτε ότι καταδικάζω αυτό που συνέβη…

Πρόεδρος: Ατομικά… προσωπικά…

Κατηγ: Ναι, αυτό σας είπα τώρα. Προσωπικά καταδικάζω τις πράξεις βίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα