Από Σίντι… Χριστίνα για λόγους εννόμου συμφέροντος

Από Σίντι… Χριστίνα για λόγους εννόμου συμφέροντος
Shutterstock

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών δέχθηκε την αλλαγή ονόματος γυναίκας, με το σκεπτικό ότι της προκαλούσε "σοβαρές δυσκολίες".

Σε μία πρωτότυπη απόφαση προχώρησε το Ειρηνοδικείο Αθήνας, το οποίο κατά τη διαδικασία διόρθωσης ληξιαρχικής πράξης γέννησης ως προς το όνομα γυναίκας, έκρινε πως η διατήρηση το ονόματος «Σίντι», που είχε καταχωρηθεί στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, θα προκαλούσε “σοβαρές δυσκολίες στη μετέπειτα πορεία της”.

Η διόρθωση αυτή δύσκολα γίνεται δεκτή από την ελληνική Δικαιοσύνη, εκτός αν συντρέχουν σπουδαίοι λόγοι, όπως είναι η αλλαγή φύλου. Ωστόσο, με την υπ’ αριθμ. 454/2021 δικαστική απόφαση, κρίθηκε ότι γίνεται το κύριο όνομα να διορθωθεί από το αρχικό στο χριστιανικό όνομα με το οποίο βαφτίστηκε, και λόγω απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, προς αποφυγή σύγχυσης για τα ατομικά στοιχεία ταυτότητας της αιτούσας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου θα πρέπει πράγματι να αλλαχθεί σε «Χριστίνα», καθώς η καταχώρηση του ονόματος της αιτούσας ως «Σίντι» “δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στη μετέπειτα πορεία της, δεδομένου ότι θα προκαλείται σύγχυση για τα ατομικά στοιχεία της ταυτότητας της. Ενόψει των προαναφερόμενων και του προφανούς εννόμου συμφέροντος της αιτούσας, πρέπει η κρινόμενη αίτηση να γίνει δεκτή και να διορθωθεί η ως άνω αναφερόμενη ληξιαρχική πράξη γέννησης κατά τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό”.

Όπως αναφέρεται, η γυναίκα γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα και στη ληξιαρχική πράξη γέννησης καταχωρήθηκε ως όνομα της αιτούσας το όνομα «Σίντι». Στη συνέχεια, ωστόσο ακολούθησε η βάφτιση της κατά τους κανόνες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου της Άνω Γλυφάδας Αττικής, όπου της δόθηκε το όνομα «Χριστίνα», με το οποίο αποκαλείται έκτοτε, χωρίς όμως αυτό να καταχωρηθεί στην προαναφερόμενη ληξιαρχική πράξη.

Το γεγονός ότι εκείνη χρησιμοποιούσε από τη βάφτιση της και έπειτα το όνομα «Χριστίνα» τόσο στις κοινωνικές της επαφές, όσο και στις επαγγελματικές της συναλλαγές, την οδήγησαν στο να ζητήσει την επίμαχη διόρθωση, επικαλούμενη άμεσο έννομο συμφέρον, ενώ καταληκτικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι πρόσφατα απέκτησε και την ελληνική ιθαγένεια λόγω πολιτογράφησης του πατέρα της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα