Αποπλάνηση 8χρονης: Αναβλήθηκε η δίκη του μουσικού γνωστού συγκροτήματος

Αποπλάνηση 8χρονης: Αναβλήθηκε η δίκη του μουσικού γνωστού συγκροτήματος
Rock Band iStock

Αναβλήθηκε η δίκη για την υπόθεση της αποπλάνησης της 8χρονης από μέλος γνωστού συγκροτήματος της ελληνικής έντεχνης και ροκ σκηνής. Τι δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας στο NEWS 24/7.

Για τις 11 Απριλίου αναβλήθηκε η δίκη για την υπόθεση της αποπλάνησης της 8χρονης από πρώην μέλος συγκροτήματος της ελληνικής ροκ και έντεχνης σκηνής, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 12 ετών για το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση.

Ο 68χρονος σήμερα μουσικός βρέθηκε την Παρασκευή (11/2) στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό ύστερα από την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση με την οποία κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 12 έτη, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 12 ετών, χωρίς ελαφρυντικά.

Η οικογένεια του θύματος έδωσε το παρόν στη δίκη, όχι όμως και το 16χρονο σήμερα κορίτσι, που σε ηλικία 8 ετών εκμυστηρεύθηκε στους δικούς της πως την πλησίασε ο γείτονάς τους και μέλος γνωστού συγκροτήματος. Όπως εξήγησε στο NEWS 24/7, ο δικηγόρος της οικογένειας, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, η προστασία που παρέχεται σε αδικήματα σεξουαλικής φύσεως όπως αυτά των γενετήσιων πράξεων με ανήλικους, της επιτρέπει να μην παρασταθεί στη διαδικασία.

«Η οικογένεια αναμένει να δικαιωθεί το παιδί της, το οποίο με εξαιρετικό θάρρος και αξιοπρέπεια, μια 16 χρονη μαθήτρια πλέον, διαχειρίζεται το τραύμα επί τόσα χρόνια με την πολύτιμη βοήθεια ειδικών», δήλωσε ο συνήγορος, προσθέτοντας ότι «το θύμα, κορίτσι ηλικίας 6-8 ετών όταν συνέβαινε το αδίκημα, το οποίο σήμερα ονομάζεται στον Ποινικό Κώδικα “Γενετήσιες Πραξεις με Ανηλίκους”, περιέγραψε με ακρίβεια τις γενετήσιες πράξεις που υπέστη, τις κατέθεσε πολύ σύντομα μετά την αποκάλυψή τους στην εξειδικευμένη αξιωματικό της Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης του Τμήματος Ανηλίκων Αθηνών. Αφού η εξειδικευμένη με βάση το αρ. 227 του Κ.Π.Δ. αξιωματικός έλεγξε την αντιληπτική ικανότητα του παιδιού, δηλαδή εκπόνησε έκθεση στην οποία ανέφερε ότι το παιδί, 8 ετών τότε, διέθετε φυσολογικό επίπεδο νοημοσύνης, ωριμότητα να μπορεί να εκφραστεί, να κάνει ολοκληρωμένες σκέψεις, να έχει κάποια πάθηση που να την εμποδίζει να καταθέσει, να μπορεί να διακρίνει πραγματικότητα από φαντασία, να έχει ομαλή οικογενειακή ζωή».

Όπως επίσημανε, «όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με την ικανότητα που έδειξε το παιδί, παρά το τραυματικό και διαρκές του συμβάντος, στο να περιγράψει την πράξη (κατά το χρόνο, τον τόπο, την εξακολουθητικότητα, τη συναισθηματική της αντίδραση και τη «σύγχυση» που της προκάλεσε), συνιστούν με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα της μαρτυροποίησης ανηλίκων και τη νομολογία των δικαστηρίων μας στοιχεία αξιοπιστίας που δεν διαφέρουν σημαντικά από την αξιοπιστία μαρτυρίας ενηλίκου».

Μάλιστα, ο νομικός προτρέπει τους γονείς να «προστρέχουν έγκαιρα, ψύχραιμα και συντεταγμένα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, στις αρμόδιες αρχές». Όπως εξηγεί, τα πράγματα στην κοινωνία έχουν πλέον ωριμάσει: «Όλοι γνωρίζουν ότι η ανηλικότητα προστατεύεται απόλυτα και χωρίς περιστροφές, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος παιδιών δεν είναι φυσικό φαινόμενο, απέναντι στο οποίο δικαιούμαστε να σηκώνουμε τους ώμους, ή να το επιμολύνουμε με αντιεπιστημονικές προκαταλήψεις ενηλίκων. Έχουν τον μεγαλύτερο ίσως “σκοτεινό αριθμό” από τα περισσότερα βαριά εγκλήματα στα σύγχρονα ελληνικά ποινικά χρονικά και αποτελεί επιταγή να γίνονται πλέον ευκρινή, κατακριτά και τιμωρητά».

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου NEWS 24/7

Η υπόθεση

Αναφορικά με την επίμαχη δικογραφία, για την οποία ο μουσικός πρωτόδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξης 12 ετών, ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου τονίζει ότι η υπόθεση εκδικάστηκε με τον προϊσχύσαντα Ποινικό Κώδικα, καθώς συνέβη το χρονικό διάστημα μεταξύ 2011-2013. Το αδίκημα ήταν αποπλάνηση ανηλίκου ηλικίας κάτω των 12 ετών κατ’ εξακολούθηση (άρθρο 339 του Π. Κ. τιμωρείτο με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, ενώ πρωτοδίκως, ο δράστης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών χωρις ελαφρυντικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα