Φιλόδημος: Αντιδράσεις δημάρχων για τις εξαγγελίες Θεοδωρικάκου

Φιλόδημος: Αντιδράσεις δημάρχων για τις εξαγγελίες Θεοδωρικάκου
Από τη συνέλευση της ΚΕΔΕ Eurokinissi

Απορίες αλλά και αγωνία για την τύχη των ήδη δημοπρατημένων έργων έχουν προκαλέσει στους Δήμους της χώρας οι εξαγγελίες για την κατάργηση του προγράμματος "Φιλόδημος"

Μούδιασμα αλλά και οργή έχουν προκαλέσει στις τάξεις των δημάρχων της χώρας οι εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

Ουσιαστικά, ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας την Τετάρτη από το βήμα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, προανήγγειλε την κατάργηση του εν λόγω εργαλείου αφού, όπως τόνισε, υπάρχει φέσι που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ύψους 1,1 δισ ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τα έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί (και μιλάμε για έργα σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας).

Εχει ανακοινωθεί ότι έχουν δημοπρατηθεί ήδη 170 έργα συνολικής αξίας 450εκ ευρώ. Πηγή της τοπικής αυτοδιοίκησης έλεγε στο News 24/7 ότι “είναι πρακτικά αδύνατο να ματαιωθούν αυτά τα έργα αφού η κυβέρνηση στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα από εργολάβους οι οποίοι θα προσφύγουν ζητώντας αποζημίωση”.

Απαντώντας σχετικά, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: “Τα έργα που έχουν ξεκινήσει θα μεταφερθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επίσης από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα συνάψουμε νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για νέο πρόγραμμα με πραγματικά λεφτά”.

Υπάρχουν και δήμαρχοι, ιδιαίτερα απομακρυσμένων περιοχών, που σκέφτονται να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση που ο Υπουργός εμμείνει στην απόφασή του. Μία λύση που εξετάζεται είναι αυτή της κοινής επιστολής στο Υπουργείο Εσωτερικών.

“Δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμείνω στη θέση μου αν δεν έχω στη διάθεσή μου το εργαλείο του “Φιλόδημου” έλεγε χαρακτηριστικά στο News24/7 δήμαρχος ακριτικής περιοχής που έχει δημοπρατήσει ήδη έργα γι’ αυτήν την τετραετία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα