Αποζημίωση θα δώσει πυραγός στο Δημόσιο

Δίκη της "Χρυσής Αυγής, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Δίκη της "Χρυσής Αυγής, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Μέχρι και υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές "κατέβηκε" πυραγός για να παραιτηθεί από την πυροσβεστική, πριν συμπληρώσει την απαραίτητη 10ετία

Αποζημίωση προς το Δημόσιο για την "επένδυσή" του να τον εκπαιδεύσει, θα καταβάλει ένας πυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος αποχώρησε πριν ολοκληρώσει την υποχρεωτική 10ετη παραμονή του.

Το ποσό που επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέρχεται στα 53.678 ευρώ και αντιστοιχεί στους μισθούς που θα λάμβανε από την ημέρα αποχώρησής του το 2010 έως το 2016, οπότε και θα ολοκληρωνόταν η απαιτούμενη δεκαετία. Όπως αναφέρει το ανωτατο δικαστήριο,"ο νομοθέτης επεδίωξε θεμιτώς να εξασφαλισθεί η στελέχωση του Σώματος από ικανούς και έμπειρους αξιωματικούς, οι οποίοι έλαβαν, με μέριμνα και δαπάνες του Δημοσίου, εξειδικευμένη εκπαίδευση από την ανωτέρω Σχολή. Η υποχρέωση αυτή αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση υπέρτερου δημόσιου σκοπού, ο οποίος ανάγεται στην οργάνωση, τον προγραμματισμό και εν τέλει στην εξασφάλιση της διαρκούς ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία πλήττεται σε περίπτωση που τα στελέχη αυτά, αφού εκπαιδευθούν, μετά και από προγραμματισμό των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε στελεχιακό δυναμικό, αποχωρούν προώρως από την υπηρεσία".

Σύμφωνα με την απόφαση, ο πυραγός τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του, ζήτησε  να παραιτηθεί από την υπηρεσία λόγω θεμελιώσεως συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αφού απορρίφθηκε το αίτημά του, καθώς δεν είχε συμπληρωθεί η απαιτούμενη 10ετία, υπέβαλε την παραίτησή του - όπως ορίζει το Σύνταγμα- προκειμένου να συμμετάσχει ως υποψήφιος σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές. Λίγες μέρες παρουσιάσθηκε στην υπηρεσία του και δήλωσε ότι δεν θα επανέλθει για εκτέλεση υπηρεσίας, λόγω παραίτησής του και έκτοτε εξαφανίστηκε. Ακολούθησε ΕΔΕ, χωρίς να εντοπιστεί ο πυραγός, και στη συνέχεια του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της αποτάξεως, επειδή απουσίαζε αυθαιρέτως από την υπηρεσία.

SHARE: