Αρχίζει η δίκη της Siemens

Αρχίζει η δίκη της Siemens
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ SIEMENS ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ (ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ενώπιον του Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων καλούνται να βρεθούν 64 κατηγορούμενοι για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, και ύστερα από μία επεισοδιακή αναβολή λόγω έλλειψης μετάφρασης, αναμένεται να ξεκινήσει η πολύκροτη δίκη αναφορικά με τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Η δίκη προσδιορίστηκε μετά την επ’ αόριστον αναβολή της υπόθεσης το περασμένο καλοκαίρι, λόγω μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων. Η απόφαση του δικαστηρίου είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις κυρίως ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή την Εισαγγελία Εφετών και τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχαν παραπεμφθεί συνολικά 64 κατηγορούμενοι, αντιμέτωποι με βαρύτατες πράξεις κατά περίσταση ενεργητική και παθητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η υπόθεση αφορά στην σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ – Siemens, που υπεγράφη το 1997 από τον τότε υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη, και στις επεκτάσεις αυτής για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών. Κατά την κατηγορία, διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά ως “ωφέλιμες πληρωμές”, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρονται να μετακυλήθηκαν στο κόστος του έργου.

Ανάμεσα στους απόντες κατά τη διαδικασία θα είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος βρίσκεται στο Μόναχο και θα εκπροσωπηθεί από τον συνήγορο υπεράσπισης του, αλλά και ο Χρήστος Καραβέλας, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, που καταζητείται από το 2009. Μεταξύ των κατηγορουμένων θα είναι και ο πάλαι ποτέ κραταιός άνδρας του ΠΑΣΟΚ, Θεοδ. Τσουκάτος, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία, αλλά και δεκάδες στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ, συγγενείς τους αλλά και τα δύο τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα