Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και ο έλεγχος για την τήρηση του μέτρου

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και ο έλεγχος για την τήρηση του μέτρου
Γυναίκα αστυνομικός με μάσκα. Eurokinissi

Διευκρινίσεις για το που ακριβώς και από πότε θα χρησιμοποιείται η χρήση μάσκας, αναμένονται κατά τη σημερινή ενημέρωση από τα Υπουργεία μετά το μήνυμα Μητσοτάκη.

Τον τρόπο ελέγχου αλλά και τις συνέπειες για την μη τήρηση του νέου μέτρου που δεν είναι άλλο από τη χρήση μάσκας για προστασία από τον κορονοϊό αναμένεται να διευκρινίσουν σήμερα οι εκπρόσωποι υπουργείων που θα αναπτύξουν τον τρόπου που περνάμε στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιορισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται να υιοθετηθεί ως ένα νέο βασικό μέτρο προστασίας της Δημόσια Υγείας κατά τη διαδικασία της άρσης των περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα.  Στο πλαίσιο λοιπόν της υποχρεωτικότητας δεν φαίνεται να επισύρονται πρόστιμα. 

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς “το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται αυστηρά νέοι κανόνες υγιεινής, όπως επιβάλλεται από την κατάσταση”. 

Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η συνείδηση της ατομικής ευθύνης αλλά και ο φόβος μήπως η μη τήρηση των μέτρων επιφέρει την επιβολή εκ νέου των περιορισμών, εγγυώνται σε μεγάλο βαθμό το ομαλό πέρασμα στη νέα φάση. 

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, είναι φανερό πως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας δεν υπήρχε ομοφωνία. Παρόλ’ αυτά επιβάλλεται ως μέτρο και άρα η τήρησή του θα πρέπει να ελέγχεται. Είναι δε γεγονός ότι και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας αμφισβητούσε την απόλυτη αξία της χρήσης μάσκας από υγιή άτομα στη μετάδοση του κορονοϊού. 

Πάντως θέμα επιβολής προστίμων στα πρότυπα ορισμένων γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων δεν αναμένεται. Εκείνο που αναμένεται είναι η σύσταση σε όσους διαχειρίζονται χώρους όπου οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, να επιβλέπουν την κατάσταση. Για παράδειγμα όπως σήμερα τα σούπερ μάρκετ ελέγχουν τον αριθμό των πελατών και την τήρηση των αποστάσεων, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να εξασφαλίζουν ώστε οι πελάτες να μπαίνουν στα μαγαζιά με μάσκα. Επίσης και το προσωπικό θα πρέπει να φοράει. Κάπως ανάλογα και στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς να γίνεται αντίστοιχος έλεγχος. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε πως η Επιτροπή τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων, σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνησή μας με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Η Επιτροπή αποφάσισε να τηρείται αυτό ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός βέβαια αντενδείξεων ιατρικών, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής. 

Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους. Η μάσκα στην επόμενη φάση ωστόσο, όπως ειπώθηκε από πολλά μέλη της Επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μία ψευδαίσθηση ασφάλειας. 

«Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων για όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς. Δηλαδή τους ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και τα εμφανίζουν τις αμέσως επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα