Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος εντόπισαν συνολικά 22 παραβάσεις. Η προσέγγιση της νήσου πραγματοποιήθηκε με φουσκωτό σκάφος, σε συνεργασία με το Λιμενικό Λαυρίου

Σωρεία πολεοδομικών αυθαιρεσιών διαπίστωσαν στη Μακρόνησο οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, ύστερα από πρόσφατους ελέγχους που πραγματοποίησαν. Η προσέγγιση της νήσου πραγματοποιήθηκε με φουσκωτό σκάφος, σε συνεργασία με το Λιμενικό Λαυρίου.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταγράφηκαν συνολικά 22 παραβάσεις που αφορούν από μάντρες και πλέγματα, μέχρι και αυθαίρετες κατοικίες.

Το News 24/7 είχε βρεθεί στο νησί μαζί με τους επιθεωρητές που το είχαν επισκεφτεί για να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα εκεί.

Ειδικότερα:

Α. Στην ανατολική ακτή (περιοχή παλαιότερων ιχθυοκαλλιεργειών) και εντός της ζώνης II όπως αυτή ορίζεται στο (1) σχετικό Π.Δ., διαπιστώθηκαν οι κάτωθι αυθαίρετες κατασκευές:

1. Aυθαίρετο ισόγειο προκατασκευασμένο κτίσμα (λαμαρινοκατασκευή), εμβαδού 30 τ.μ. περίπου  

2. Αυθαίρετη ισόγεια ευτελής σιδηροκατασκευή εν μέρει με επικάλυψη μουσαμά και εν μέρει ασκεπής, εμβαδού 20 τ.μ. περίπου 

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

3. Αυθαίρετο ισόγειο πλακοσκεπές κτίσμα εμβαδού 30 τ.μ. περίπου και σε επαφή με αυτό, αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα από τσιμεντόλιθους και επικάλυψη ελενίτ, εμβαδού 6 τ.μ. περίπου, καθώς και ευτελής κατασκευή από τσιμεντόλιθους και ξύλο, εμβαδού περίπου 20 τ.μ.

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

4. Αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα από τσιμεντόλιθους, με ξύλινη πέργκολα και λαμαρινοστεγές υπόστεγο στο δώμα αυτού, συνολικού εμβαδού 35 τ.μ. περίπου, σχεδόν σε επαφή με τη θάλασσα.

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

Για την πρόσβαση στο κτίσμα διαπιστώθηκε η κατασκευή προβλήτας  διαστάσεων 4χ0.5 μ

Β. Στην ανατολική ακτή και βορειότερα, (περιοχή «Συκιά»), στο όριο μεταξύ της ζώνης I και III, όπως αυτές ορίζονται στο (1) σχετικό Π.Δ., διαπιστώθηκαν οι κάτωθι αυθαίρετες κατασκευές:

5. Αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή (πρόσφατη κατασκευή) το οποίο επιμετρήθηκε, εμβαδού 17 τ.μ., με τις οικοδομικές εργασίες σε εξέλιξη. Στην πρόσοψη αυτού είχε κατασκευαστεί μεταλλική πέργκολα εμβαδού 12 τ.μ., με μια πέτρινη κολώνα σε βάση από σκυρόδεμα, ύψους περίπου 3 μ. Για την πρόσβαση από τη θάλασσα έχει κατασκευαστεί προβλήτα διαστάσεων 1 Χ 1,5 μ.

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο
Αυθαίρετα στη Μακρόνησο
Αυθαίρετα στη Μακρόνησο
Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

6. Αυθαίρετο ισόγειο πλακοσκεπές κτίσμα από λιθοδομή, πρόσφατη κατασκευή, το οποίο επιμετρήθηκε με εμβαδόν 20 τ.μ. με πιθανή χρήση κατοικίας ή γαλακτομικού εργαστηρίου . Στην ανατολική πλευρά στη συνέχεια του κτίσματος έχει κατασκευαστεί τοίχος από λιθοδομή , μήκους 5 μ. και ύψους περίπου 1, 5μ.

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

7. Αυθαίρετο διώροφο κτίσμα με πρόσφατα κατασκευασμένη λιθόκτιστη βεράντα με σκίαστρο από τεντόπανο, φωτοβολταικό, κεραία τηλεόρασης, τζάκι, με χρήση κατοικίας, εμβαδού 100 τ.μ. περίπου. Φερόμενος κατασκευαστής και χρήστης Δουκέρης Μιχάλης

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

8. Αυθαίρετο ισόγειο ασκεπές κτίσμα από λιθοδομή, (πρόσφατη κατασκευή και με τις εργασίες σε εξέλιξη), εμβαδού 20 τ.μ.

9. Περιτοιχίσεις από λιθοδομή συνολικού μήκους περίπου 100μ (πρόσφατες κατασκευές) – στάνες, όπως προκύπτει και από την παρουσία πλήθους αιγοπροβάτων, με φερόμενο χρήστη Δουκέρη Μιχάλη (φωτ. 19, 20, Μ)

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

Γ. Στη Βορειοδυτική πλευρά, εντός της ζώνης II όπως αυτή ορίζεται στο (1) σχετικό Π.Δ., διαπιστώθηκαν τρία  αυθαίρετα  κτίσματα σε επαφή με δεξαμενές νερού και καυσίμων και χρήση κατοικίας. Ειδικότερα:

10. Ισόγειο πλακοσκεπές κτίσμα , εμβαδού 18 τ.μ. περίπου,

12. Ισόγειο πλακοσκεπές κτίσμα , εν μέρει  εξωτερικά επενδυμένο με πέτρα, εμβαδού 40 τ.μ. περίπου

13.Σε επαφή με τα δύο προηγούμενα ισόγειο πλακοσκεπές κτίσμα, εμβαδού 30 τ.μ. περίπου, με μεταλλικό υπόστεγο με επικάλυψη πανελ ,εμβαδού 30 τ.μ. περίπου

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

Στον περιβάλλοντα χώρο των κτισμάτων υπήρχε πρόσφατη περιτοίχηση από λιθοδομή ύψους περίπου 2μ και μήκους μεγαλύτερου των 100μ. (φωτ. ……)

Δ. Στη Δυτική ακτή, και εντός της ζώνης I όπως αυτή ορίζεται στο (1) σχετικό Π.Δ διαπιστώθηκαν οι κάτωθι αυθαίρετες κατασκευές:

13. Nέο αυθαίρετο κτίσμα στο χώρο των ερειπίων των κτισμάτων του παλαιού στρατοπέδου, στην περιοχή της Εκκλησίας του Αι- Γιώργη με κεραμοσκεπή, νέα επιχρίσματα, νέα κουφώματα και κεραία τηλεόρασης, εμβαδού 50 τ.μ. περίπου, ενώ οι οικοδομικές εργασίες συνεχίζονται στα εν επαφή με το κτίριο ερείπια. Στην πρόσοψη του κτιρίου έχει κατασκευαστεί βεράντα από λιθοδομή και σκίαστρο. Χρήση κτιρίου κατοικίας με φερόμενο χρήστη Δαλαρέτο. Στον περιβάλλοντα χώρο του κτίσματος διαπιστώθηκαν δεξαμενές νερού, δενδροφύτευση και κατασκευή πρόσφατων περιτοιχίσεων από λιθοδομή ( φωτ. 23,24,25,26).

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο
Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

14. Στο ύψωμα αριστερα από την Εκκλησία του Αι- Γιώργη, νέο ισόγειο κεραμοσκεπές κτίσμα με νέα κουφώματα πράσινου χρώματος , στα ερείπια των παλαιών κτισμάτων του στρατοπέδου.

15. Κοντά στην Εκκλησίας του Αι- Γιώργη, διαπιστώθηκαν πρόσφατες επεμβάσεις σε παλαιό κτίριο του στρατοπέδου, με τοιχοποιία από λιθοδομή και νέα κεραμοσκεπή. Στον περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου διαπιστώθηκε η ύπαρξη δεξαμενών νερού και η κατασκευή πρόσφατης περιτοίχισης από λιθοδομή ύψους μεγαλύτερου του 1,5μ και μήκους μεγαλύτερου των 100μ. με νέο μεταλλικό πλέγμα επ’ αυτής.(φωτ. 28,29, 30, 6967)

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

16. Αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα εντός των εγκαταστάσεων του παλαιού στρατοπέδου (Τάγμα Σκαπανέων), με επικάλυψη ελενιτ, κεραία τηλεόρασης και χρήση κατοικίας, εμβαδού περίπου 100 τ.μ.

17. Αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα από τσιμεντόλιθους εντός των εγκαταστάσεων του παλαιού στρατοπέδου (Τάγμα Σκαπανέων), πάνω σε βάση από λιθοδομή, με επικάλυψη ελενίτ, νέα κουφώματα, δεξαμενή νερού και χρήση κατοικία εμβαδού περίπου 24 τ.μ. 

18. Αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα με μεταλλικό υπόστεγο και επικάλυψη ελενίτ, νέα κουφώματα, δεξαμενή  νερού και χρήση κατοικίας ,εμβαδού 45 τ.μ. περίπου.

19. Ισόγειο αυθαίρετο κτίσμα με επικάλυψη από ελενίτ, , σε επαφή με βοηθητικό κτίσμα από τσιμεντόλιθους και επικάλυψη από ελενίτ, συνολικού εμβαδού περίπου 55 τ.μ. Στην πρόσοψη του κτίσματος  έχει κατασκευαστεί υπόστεγο από ελενίτ εμβαδού περίπου 25 τ.μ.

20. Ισόγειο αυθαίρετο κεραμοσκεπές  κτίσμα, με νέα κουφώματα , κεραία τηλεόρασης και χρήση κατοικία εμβαδού 90 τ.μ. περίπου.

Στον περιβάλλοντα χώρο των παραπάνω περιγραφομένων κτισμάτων που εντοπίστηκαν κατά μήκος της δυτικής ακτής και εντός της ζώνης I, διαπιστώθηκε στην Δυτική ακτή-Ζώνη Ι, η κατασκευή πρόσφατων τοιχίων, αντιστήριξης-διαμόρφωσης του εδάφους από λιθοδομή, ύψους περίπου 2μ και συνολικού πολύ μεγάλου μήκους.

Γενικότερα στο χώρο όπου βρίσκονται τα ερείπια των παλαιών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, φαίνεται να συνεχίζονται οι αυθαίρετες επεμβάσεις επισκευές και σε άλλα απομεινάρια κτιρίων του παλαιού στρατοπέδου.

Επίσης κατά την αυτοψία οι Επιθεωρητές Δόμησης και Περιβάλλοντος διαπίστωσαν την ύπαρξη κάποιων αυτοκινήτων και κατοίκων των κτισμάτων.

Ε. Στο Νότιο άκρο του νησιού  και εντός της ζώνης I όπως αυτή ορίζεται στο (1) σχετικό Π.Δ, διαπιστώθηκε:

21. Mετατροπή δύο παλαιών κτισμάτων  σε στάνες, καθώς και τέσσερεις δεξαμενές νερού (φωτ. 36,37, 38) καθώς και μερική επισκευή παλαιού κτίσματος με πιθανή χρήση αποθήκης.

22. Στο νότιο άκρο του νησιού και από τη Δυτική έως την Ανατολική ακτή  διαπιστώθηκε περίφραξη από συρματόπλεγμα μήκους μεγαλύτερου του ενός χιλιομέτρου. Επίσης ανερεύθη μεταλλικό πλέγμα -«κουλούρα» με προφανή σκοπό την κατασκευή νέα περίφραξης.

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

Ήδη το υπουργείο κάλεσε την Υπηρεσία Δόμησης Σύρου και την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων για τις άμεσες ενέργειές τους, στο πλαίσιο των διατάξεων περί αυθαιρέτων κατασκευών, καθώς επίσης και τον δήμο Κέας για άμεσες ενέργειες για την απομάκρυνση των καταπατητών και την αποκατάσταση της νομιμότητας, όπως αυτή προβλέπεται.

SHARE:

24Media Network