Αυτός είναι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός

Αυτός είναι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός

Παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, ο νεοσύστατος Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) και το πρώτο διοικητικό συμβούλιό του

Από τη δεκαετία του '80 υπήρχαν κινήσεις στην Ελλάδα, για τη δημιουργία μιας εταιρείας, ενός Οργανισμού, που θα είχε ως αντικείμενο το διάστημα. Βέβαια, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες, καμία δεν κατέληξε σε ολοκλήρωση, με αποτέλεσμα διακεκριμένοι Ελληνες επιστήμονες να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο εξωτερικό.

Σήμερα, πήρε “σάρκα και οστά” το εγχείρημα που είχε ανακοινωθεί προ μηνών, η δημιουργία, δηλαδή, ενός συγκεκριμένου Οργανισμού που θα ασχολείται με το διάστημα, συνεισφέροντας με τις υπηρεσίες του σε πολλές ανάγκες της χώρας, από οικονομικής φύσεως (ανάπτυξη), έως και πληροφόρησε για τον πρωτογενή (αγροτικό) τομέα.

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) είναι πλέον γεγονός και θα διαχειρίζεται εθνικά έργα που αφορούν σε διαστημικές τεχνολογίες.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μέσω της πρωτοβουλίας του, στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, του δυναμισμού και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, επιθυμεί τη διάχυση των τεχνολογιών και των εφαρμογών του Διαστήματος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, γεωργία, μεταφορές, εκπαίδευση, κ.ά.). Παράλληλα, θα συνδράμει στην αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας (δορυφορικές επικοινωνίες, ραδιοπλοήγηση, παρατήρηση Γης, κ.λπ), ενώ θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας, μέσω ανάπτυξης συνεργασιών με τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες.

«Μέσα σε ένα χρόνο καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια και κατορθώσαμε να επαναφέρουμε στη δημόσια σφαίρα τη συζήτηση για τα οφέλη, που μπορούν να αποφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής στον τόπο μας, μεταξύ αυτών και οι τεχνολογίες του Διαστήματος. Η πρωτοβουλία μας δικαιώνεται καθημερινά. Σε σχολεία, ερευνητικά κέντρα, καινοτόμες επιχειρήσεις,» ανέφερε κατά την παρουσίαση ο υπουργός Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας ότι «η ίδρυση του ΕΛΔΟ δίνει νέα ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την αξιοποίηση του διαστημικού τομέα. Οι επενδύσεις στις διαστημικές τεχνολογίες αφορούν μια εμπορική δραστηριότητα με τζίρο 200 δισ. ευρώ ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η αναλογία του intern of investment του διαστήματος είναι 1 ένα προς 7. Πρόκειται, δηλαδή, για μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες που υπάρχουν σε οποιοδήποτε κλάδο.».

Αυτός είναι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός

Εξάλλου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία της χώρας με την ESA, «με σκοπό την ίδρυση ενός ESA BIC στην Ελλάδα, που θα προσφέρει υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες, ώστε να αξιοποιήσουν τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών». Όπως σημείωσε, «η διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος, πέρα από την ανάπτυξή τους και την παραγωγή νέων προϊόντων, είναι απαραίτητη ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο χρήσιμος είναι αυτός ο τομέας. Να αντιληφθούν ότι πρόκειται για υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και την Ελλάδα ισχυρότερη, καθώς αποτελεί έναν κλάδο - “αιχμή του δόρατος” στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.»

Την παρουσίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΔΟ καθώς και του λογοτύπου, έκανε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας. «Δύο χρόνια πριν κανείς δεν πίστευε ότι η Πολιτεία είχε τη βούληση να ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα του Διαστήματος, με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπωθεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τη διαστημική μας πολιτική. Η ίδρυση του Οργανισμού αποδεικνύει τη δυναμική της χώρας, ενισχύει τη διεθνή της εικόνα και επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς θα υπάρξει διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος και των εφαρμογών τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΔΟ, είναι ο Σταμάτης Κριμιζής, ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία και πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. «Όραμά μας αποτελεί η οργάνωση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και η υποστήριξη των αναγκών των πολιτών. Θα εργαστούμε με επιμονή και αποφασιστικότητα για να αποδείξουμε ότι αυτή η χώρα έχει την οργάνωση, τις ικανότητες και τη θέληση για σκληρή δουλειά και πάνω απ’ όλα τη βούληση και το σθένος να συμβάλλει στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής μας. Είναι επιτακτική ανάγκη ο ΕΛΔΟ, να καταστεί πρότυπο Οργανισμού και παράδειγμα προς μίμηση για άλλους Οργανισμούς, σε επίπεδο αξιοκρατίας, ήθου, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Να συνεισφέρει στην ανάπτυξη την ευημερία και κυρίως στην ασφάλεια της χώρας μας. Θέλουμε να μείνει η νέα γενιά στην Ελλάδα και να πείσουμε όσους ξενιτεύτηκαν ότι η Ελλάδα αλλάζει να πρέπει να επιστρέψουν» .

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αποτελείται από τους:

  • Σταμάτιο Κριμιζή, Πρόεδρο.

  • Κωνσταντίνο Πιλαφτσή, Διευθύνοντα Σύμβουλο.

  • Βασίλειο Αναστασόπουλο, Μέλος.

  • Βασίλειο Κωστόπουλο, Μέλος.

  • Γεώργιο Μαντζούρη, Μέλος.

  • Αθανάσιο Πότση, Μέλος.

  • Χριστόδουλο Πρωτόπαππα, Μέλος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του ΕΛΔΟ, ο Νίκος Παππάς υποδέχθηκε στο Υπουργείο μαθητές του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών - Μαρασλείου, οι οποίοι είχαν κερδίσει πέρυσι την πρώτη θέση στο μαθητικό διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece» -διαγωνισμό στον οποίο μετέχουν και φέτος- μαζί με τους καθηγητές τους. Ο Υπουργός τους προσέφερε συμβολικά δώρα και δήλωσε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει τα έξοδα της συμμετοχής τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Αυτός είναι ο Ελληνικός Διαστημικός ΟργανισμόςSHARE:

24Media Network