Χορήγηση σύνταξης και σε αμετάκλητα καταδικασθέντες δημοσίους υπαλλήλους

Χορήγηση σύνταξης και σε αμετάκλητα καταδικασθέντες δημοσίους υπαλλήλους

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ανίσχυρη διάταξη του του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων. Αναλυτικά η απόφαση

"Κύρωση υπερβολικά επαχθή" χαρακτηρίζει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την οριστική περικοπή σύνταξης δημοσίου και στρατιωτικού υπαλλήλου, λόγω αμετάκλητης καταδίκης του, κρίνοντας ότι η σχετική διάταξη του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων είναι αντισυνταγματική και κατ' επέκταση ανεφαρμοστη.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο προσέφυγε πρώην υπάλληλος του  υπουργείου Οικονομίας ο οποίος καταδικάστηκε τελεσίδικα σε κάθειρξη 5 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 2 έτη για το αδίκημα της κατ' εξακολούθηση πλαστογραφίας με χρήση σε βάρος του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η σύνταξή του.

"Η πλήρης και αυτοδίκαιη αποστέρηση της σύνταξης και, μάλιστα, ανεξαρτήτως του εάν μέρος της αντιστοιχεί σε καταβληθείσες από τον υπάλληλο εισφορές, συνεπαγόμενη, περαιτέρω, την απώλεια και κάθε κοινωνικής κάλυψης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης υγείας, συνιστά μέτρο εξαιρετικά επαχθές" αναφέρει στην απόφασή της η Ολομέλεια.

Υπογραμμίζει δε πως η διακοπή της σύνταξης "συνιστά κύρωση υπερβολικά επαχθή" καθώς και ότι "ακολουθεί τον υπάλληλο μέχρι το πέρας του βίου του και θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωσή του, στερώντας από αυτόν το βασικό μέσο για την αντιμετώπιση των βιοτικών του αναγκών, σε μία ηλικία κατά την οποία η δυνατότητα αναπλήρωσης της σύνταξης μέσω άλλων πόρων είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιη, αν όχι ανύπαρκτη, με συνέπεια την προσβολή και της προστατευόμενης από το άρθρο 2 του Συντάγματος ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του".

SHARE: