Χρονική απόσταση μεταξύ των φάσεων άρσης μέτρων για να αξιολογούνται

Χρονική απόσταση μεταξύ των φάσεων άρσης μέτρων για να αξιολογούνται
Κορονοϊός στην Αθήνα Eurokinissi

Οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Προσβλέπει η Πολιτεία στη συνεργασία των σωματείων.

Στο ακέραιο ισχύουν την εβδομάδα αυτή τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, όπως τόνισε, κατά την διάρκεια της σημερινή καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Υφυπουργός ανέφερε ωστόσο ότι «προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα εντατικά για την επόμενη μέρα για μία νέα καθημερινότητα με σταδιακή, προσεκτική άρση μέτρων. Άρση μέτρων που θα πρέπει να μεταβάλει και να μεταφέρει την ατομική μας ευθύνη από τον στόχο και το στοίχημα της μέχρι σήμερα παραμονής μας στο σπίτι, στο νέο μας στοίχημα την επόμενη εβδομάδα, στην κυκλοφορία μας με αυστηρούς όρους και κανόνες ατομικής προστασίας και σεβασμού στους υπόλοιπους συμπολίτες μας».

«Όπως είχαμε πει, για το σχέδιο της κυβέρνησης μετά τις 4 Μαΐου θα υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Αύριο στις έξι, θα απευθυνθεί στους πολίτες ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας το κυβερνητικό σχέδιο. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από εμάς εδώ και τα αρμόδια Υπουργεία για το πώς ακριβώς θα γίνει το πέρασμα της επόμενης φάσης που θα εκτυλίσσονται διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε να υπάρχει σε κάθε κλάδο η κατάλληλη προετοιμασία. Ο κανόνας είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας, γιατί όπως έχουμε πει, η σταδιακή άρση των μέτρων, δεν σημαίνει ότι σταματάει η μετάδοση του ιού. Και κρούσματα θα έχουμε και νοσηλείες και συνανθρώπους μας που δυστυχώς θα χάνουν τη ζωή τους. Πιθανόν να χρειαστεί αναλόγως των δεδομένων, μέτρα που αίρουμε τώρα, να τα ξαναπάρουμε στη συνέχεια. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και εξετάζουμε μεθοδικά κάθε μας βήμα. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω ξανά είναι το εξής. Σε κάθε χρόνο, το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται αυστηρά νέοι κανόνες υγιεινής όπως επιβάλλεται από την κατάσταση. Στο πλαίσιο των ενημερώσεων που θα γίνουν αύριο μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το τι θα γίνει σε κάθε χώρο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε, πως όπως δείξαμε συλλογική υπευθυνότητα μέχρι σήμερα στο κλείσιμο, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και στη συνέχεια, στο άνοιγμα. «Η καθημερινότητά μας, μέχρι να βρεθεί εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπεία για τον νέο ιό, το ξέρουμε όλοι δεν θα είναι η ίδια. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε κερδίσει με κόπο εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες».

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση μέτρων

Για την Πρωτομαγιά ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, άρα δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές, όπως τόνισε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας. «Δεν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις πέρα από αυτές που προβλέπονται και τα μέτρα είναι για να τηρούνται από τους πολίτες και να επιτηρούνται από το κράτος. Επίσης, συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και κυρίως θα δείξουν σεβασμό στον αγώνα που κάνουν οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη μη εξάπλωση της νόσου».

Άρση των απαγορεύσεων στις παραλίες Θεσσαλονίκης, Πατρών και Βόλου

Πρόσθετα, αποφασίστηκε η παράταση ισχύος των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Αυτό γίνεται για προληπτικούς λόγους σε συνέχεια της καραντίνας στους οικισμούς Ζουμπούλι και Αρναούτι και δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Από αύριο το πρωί λήγουν και αίρονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που αφορούν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στην παραλία Πάτρας, στην παραλία Βόλου, αλλά και σε συνεννόηση με τις δημοτικές Αρχές, στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στον Δήμο Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παραμένουν αυστηροί έλεγχοι για όσους έρχονται από την Τουρκία και για τις πτήσεις εξωτερικού

Παρατείνεται μέχρι τις 4 Μαΐου ο ενδελεχής έλεγχος όσων εισέρχονται στη χώρα από την Τουρκία, μέσω των κήπων Έβρου. Υπενθυμίζεται, ότι λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στη γείτονα χώρα, στην περίπτωση των εισερχομένων από Τουρκία εφαρμόζεται πρωτόκολλο αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για τις πτήσεις εξωτερικού. Δηλαδή, υποβολή σε τεστ, αναμονή των αποτελεσμάτων σε ξενοδοχείο και σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, παραμονή στο ξενοδοχείο για 14 ημέρες καραντίνας. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, δυνατότητα ολοκλήρωσης της καραντίνας στο σπίτι τους, όπου και ελέγχονται.

Παράλληλα, οι έλεγχοι των εισερχομένων πτήσεων συνεχίζονται. Το περασμένο Σαββατοκύριακο έφτασαν στη χώρα μας 6 πτήσεις οι οποίες μετέφεραν συνολικά 489 άτομα, τα οποία υποβλήθηκαν σε έλεγχο όπως προβλέπεται από την σχετική διαδικασία. Τέσσερα τεστ βγήκαν θετικά ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.

Παραμένουν αυστηροί οι έλεγχοι άσκοπων μετακινήσεων σε όλη την χώρα

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 9 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Συγκεκριμένα 6 στην Αττική, μία στη Θεσσαλονίκη, μία στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη και μία στη Δυτική Μακεδονία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 6 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.254 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 822 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Πρόσθετα, σημειώθηκαν 489 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Συγκεκριμένα, 190 στην Αττική, 49 στη Θεσσαλονίκη, 46 στην Κρήτη, 38 στα Ιόνια Νησιά, 30 στη Θεσσαλία, 26 στην Κεντρική Μακεδονία, 26 στη Δυτική Ελλάδα, 22 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 20 στην Πελοπόννησο, 18 στη Στερεά Ελλάδα, 13 στο Νότιο Αιγαίο, 6 στην Ήπειρο, 3 στο Βόρειο Αιγαίο και 2 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 54.906 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα