Χρυσοχοΐδης: "Ώριμες και επαρκείς οι μελέτες για τη γραμμή 4 του μετρό. Το ζητούμενο η χρηματοδότηση"

Χρυσοχοΐδης: "Ώριμες και επαρκείς οι μελέτες για τη γραμμή 4 του μετρό. Το ζητούμενο η χρηματοδότηση"

Τι δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη σχεδιαζόμενη γραμμή 4 του μετρό, Γαλάτσι-Πανεπιστήμιο-Ευαγγελισμός

«Οι μελέτες για το έργο της γραμμής 4 του μετρό (Γαλάτσι- Πανεπιστήμιο- Ευαγγελισμός) είναι ώριμες και επαρκείς. Το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση» ανέφερε την Δευτέρα (16/06) ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο υπουργός τόνισε πως το υπουργείο Υποδομών είναι σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την αναζήτηση μίας αποτελεσματικής λύσης σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, και πρόσθεσε πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει στα χέρια του τη στρατηγική μελέτη η οποία θα προτείνει το μοντέλο χρηματοδότησης για τις νέες επεκτάσεις των Μητροπολιτικών Σιδηροδρόμων της Αττικής.

Η συγκεκριμένη μελέτη θα δίνει τις βασικές κατευθύνσεις για τη χρηματοδότηση της κατασκευής της γραμμής 4, αλλά και τις επεκτάσεις της γραμμής 2.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η πρόταση του είναι «δούμε κάποιες μεγάλες υποδομές μέσα από τη συγχρηματοδότηση, που θα φέρουν μεγάλη ανάπτυξη και έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα». Η συγχρηματοδότηση δεν θα αφορά μόνο πόρους από την Κομισιόν, αλλά και χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και από ιδιωτικά κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη της γραμμής 4 του μετρό προβλέπει τη δημιουργία 9 σταθμών (Αλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός) και είναι προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η πλήρης ανάπτυξη της γραμμής 4 περιλαμβάνει 29 σταθμούς, συνολικής έκτασης 33 χλμ., με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ και αναμένεται όχι μόνο να αλλάξει δραστικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας αλλά και να αναβαθμίσει σημαντικά τη ζωή στο Λεκανοπέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network