Δ. Φουρλεμάδης: Πρόταση ενοχής για τις “ιερές μπίζνες” με την Αλληλεγγύη

Δ. Φουρλεμάδης: Πρόταση ενοχής για τις “ιερές μπίζνες” με την Αλληλεγγύη
Δημήτρης Φουρλεμάδης

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό αποδείχθηκε ότι οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην "Αλληλεγγύη" από το υπουργείο Εξωτερικών για διάφορες φιλανθρωπίες, ιδιοποιήθηκαν παράνομα

Την ενοχή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ Αλληλεγγύη Δημήτρη Φουρλεμάδη για τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ  που προοριζόταν για φιλανθρωπικές αποστολές σε τρίτες χώρες, ζήτησε η  εισαγγελέας του Τριμελούς  Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Την ίδια πρόταση έκανε και για την φερόμενη ως διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ  για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και στην απιστία του κ. Φουρλεμάδη.

Ευνοϊκότερη μεταχείριση είχαν από την εισαγγελέα, οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, για τους οποίους πρότεινε την μετατροπή του κακουργήματος της ψευδούς βεβαίωσης που τους βάρυνε σε πλημμέλημα, και ως συνέπεια της μετατροπής, την απαλλαγή τους, αφού το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, αποδείχθηκε ότι οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για διάφορες φιλανθρωπίες, ιδιοποιήθηκαν παράνομα από τον εντολοδόχο και διαχειριστή της ΜΚΟ Δημήτρη Φουρλεμάδη, και δαπανήθηκαν για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που δόθηκαν. 

“Ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση είχαν ακόμα και με άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, αν και ο Δ.Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων”, τόνισε η εισαγγελεας στην αγόρευση της, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος ιδιοποιήθηκε παράνομα  5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ, καθώς και ποσό 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

“Από την αποδεικτική  διαδικασία – είπε η εισαγγελέας στην αγόρευση της- προκύπτει το βέβαιο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος Δημήτρης Φουρλεμάδης κινήθηκε δόλια. Με τις πράξεις του παραπλάνησε το υπουργείο Εξωτερικών για νέα χορήγηση δανείου. Εάν το ΥΠΕΞ γνώριζε ότι τα χρήματα που επεστράφησαν ήταν από δάνειο, είναι βέβαιο ότι δεν θα ενέκρινε νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, δίνοντας άλλα 5,6 εκατομμύρια προκαταβολή στη ΜΚΟ.

Η παραπλάνηση του Δ.Φουρλεμάδη δεν απέβλεπε στην υλοποίηση του προγράμματος αλλά στην αποπληρωμή του δανείου. Αποδείχθηκε ότι δεν είχε αληθινή βούληση να εκτελέσει το έργο καθώς δεν είχε ούτε τα χρήματα.”

Και οι 4 κατηγορούμενοι, στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, απών σήμερα από το δικαστήριο, αρνείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα από τη ΜΚΟ και υποστηρίζει ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.

Απολογούμενος είχε υποστηρίξει ότι  “Ήταν συνήθης πρακτική να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν υπάλληλος. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα