Δεκάδες μετασεισμοί, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ το πρωί στην Κεφαλλονιά

Δεκάδες μετασεισμοί, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ το πρωί στην Κεφαλλονιά
πηγή φωτογραφίας: inkefalonia

Από το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια της Κεφαλλονιάς, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια

Σαράντα πέντε μετασεισμούς, από 3 έως 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγράψει, μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, οι σεισμογράφοι στην Κεφαλλονιά, μετά τον χθεσινό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ.

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αρωγής των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.

Από το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια της Κεφαλλονιάς, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπε χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη Χειρουργική κλινική, αλλά γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα