Δικαστές απορρίπτουν καταγγελία βιασμού επειδή “είχε ξεκινήσει συναινετικά”

Δικαστές απορρίπτουν καταγγελία βιασμού επειδή “είχε ξεκινήσει συναινετικά”
Νεαρή κοπέλα Getty Images/iStockphoto

Μια ιστορία που φέρνει στο φως το NEWS 24/7 με δικαστικό βούλευμα που απορρίπτει εισαγγελική πρόταση για να δικαστεί κατηγορούμενος για βιασμό, επαναφέρει τη συζήτηση για το θέμα της συναίνεσης κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης το οποίο συζητήθηκε εκτενώς το 2019 με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.

Το ζήτημα της συναίνεσης κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης επαναφέρει πρόσφατο βούλευμα δικαστικού συμβουλίου της Αθήνας που ήλθε σε γνώση του News 24/7, σύμφωνα με το οποίο μια ερωτική πράξη που ξεκινά με συναίνεση δύο μερών, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε βιασμό.

Πώς έχει η ιστορία; Στα μέσα του 2020, δύο ενήλικες, μια γυναίκα και ένας άνδρας, διατηρούσαν περιστασιακή σεξουαλική σχέση η οποία σταμάτησε μετά από κάποιο διάστημα με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο. Λίγους μήνες αργότερα και μετά από μια ανταλλαγή μηνυμάτων, αποφάσισαν να βρεθούν ξανά.

Την ημέρα που έγινε το καταγγελλόμενο περιστατικό βρέθηκαν ερωτικά δύο φορές στο σπίτι της κοπέλας, στην Αθήνα, όμως σύμφωνα με την κατάθεσή της η δεύτερη φορά πήρε διαφορετική τροπή από τις άλλες.

“Του ζητούσε να σταματήσει αλλά εκείνος τη χτυπούσε περισσότερο στο πρόσωπο”

Συγκεκριμένα, κατέθεσε πως κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ο κατηγορούμενος την ακινητοποίησε και άρχισε να τη χτυπάει στο πρόσωπο παρά τη θέλησή της. Αφού του ζήτησε ρητά και επαναλαμβανόμενα να σταματήσει και να φύγει, εκείνος δεν το έκανε συνεχίζοντας να τη χτυπά, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει μώλωπα στο αριστερό μάτι και στο άνω χείλος, χωρίς να σταματάει την ερωτική συνεύρεση.

Η γυναίκα έκρυψε με τα χέρια της το πρόσωπό της, υπομένοντας τα χτυπήματα μέχρι εκείνος να αποφασίσει να σταματήσει. Μάλιστα σύμφωνα με την καταγγέλλουσα τα χτυπήματα γίνονταν συνεχώς πιο δυνατά προκειμένου να την κρατήσει ακινητοποιημένη μέχρι να ολοκληρώσει.

Σεξουαλική κακοποίηση Getty Images/iStockphoto

Αφού τελείωσαν όλα, ο άνδρας έμεινε στο σπίτι της γυναίκας μέχρι το επόμενο πρωί. Όπως λέει στην κατάθεσή της φοβήθηκε να τον διώξει. Μάλιστα, φεύγοντας από το σπίτι της, αναφερόμενος στους μώλωπες του ματιού της, ο άνδρας της είπε: «Θα σου μαυρίσω και το άλλο για να είναι ασορτί».

Την επομένη, η κοπέλα πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή ο οποίος στην έκθεσή του κατέγραψε τους μώλωπες στο αριστερό της μάτι και το άνω χείλος της.

“Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής” σύμφωνα με την εισαγγελέα

Αφού έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις DNA και επιβεβαιώθηκε από τα δείγματα πως πράγματι οι δύο αυτοί άνθρωποι είχαν έρθει σε σεξουαλική επαφή την προηγούμενη ημέρα, την υπόθεση ανέλαβε εισαγγελέας και αφού μελέτησε τα στοιχεία εισηγήθηκε την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη για βιασμό και σωματική βλάβη. Στο σκεπτικό της αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι η συνουσία ξεκίνησε συναινετικά, όταν η γυναίκα ζήτησε επαναλαμβανόμενα να σταματήσει γιατί δεχόταν χτυπήματα, ο κατηγορούμενος όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά την ακινητοποίησε χτυπώντας την ακόμη περισσότερο και μάλιστα στο κεφάλι θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της, εξαναγκάζοντάς την να συνεχίσουν την ερωτική πράξη και ενώ εκείνη είχε άρει ξεκάθαρα τη συναίνεσή της. Μάλιστα, εξηγεί στο σκεπτικό της πως σε περιπτώσεις βιασμού είναι σύνηθες φαινόμενο η κατάσταση ακούσιας προσωρινής παράλυσης του θύματος, κατά την οποία το θύμα δεν μπορεί να αντισταθεί.

Ο κατηγορούμενος, από την πλευρά του, όταν κλήθηκε να απολογηθεί, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως όσα έγιναν μεταξύ τους ήταν συναινετικά και πως ουδέποτε αντιλήφθηκε να αποσύρει τη συναίνεσή της η κοπέλα.

Η εισαγγελική πρόταση πήγε στο συμβούλιο πλημμελειοδικών, μαζί με όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, προκειμένου να αποφασιστεί το αν ο κατηγορούμενος θα παραπεμφθεί σε δίκη. Οι δικαστές του συμβουλίου όμως απέρριψαν την εισαγγελική πρόταση, εκτιμώντας πως δεν συντρέχει λόγος κατηγορίας για τον άνδρα, επιβάλλοντας μάλιστα την κάλυψη των δικαστικών εξόδων από την καταγγέλλουσα. Την απόφασή τους τη στήριξαν σε δύο βασικά σημεία.

“Αφού ξεκίνησε συναινετικά δεν μπορεί να εξελιχθεί σε βιασμό”

Το πρώτο, είναι πως στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονταν φωτογραφίες-selfie που έβγαλε η καταγγέλλουσα και στην οποία φαινόταν μεν το μαυρισμένο μάτι της, ωστόσο ήταν το δεξί και όχι το αριστερό, όπως ανέφερε η ιατροδικαστική έκθεση. Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο του αντικατοπτρισμού της εικόνας γίνεται αυτόματα από τις selfie κάμερες των κινητών τηλεφώνων, με αποτέλεσμα να αποτυπώνουν το είδωλο σαν να κοιτάζεται σε καθρέφτη, οι δικαστές έκριναν πως η φωτογραφία δεν αποδεικνύει το χτύπημα.

Σεξουαλική κακοποίηση Getty Images/iStockphoto

Το δεύτερο και ίσως πιο ενδιαφέρον σημείο του σκεπτικού είναι εκείνο της συναίνεσης. Οι δικαστές αποφαίνονται πως από τη στιγμή που η ερωτική πράξη ξεκίνησε με συναίνεση και των δύο, δεν μπορεί να εξελίχθηκε σε βιασμό. Συγκεκριμένα, στο βούλευμα τους αναφέρουν: «Aντιβαίνει κάθε λογικής κατά τη διάρκεια της ήδη συναινετικής συνεύρεσης τους, ο κατηγορούμενος να την ακινητοποίησε, να τη γύρισε μπρούμυτα και να την χτύπησε δυνατά στο πρόσωπο προκειμένου να συνεχίσει την ήδη εν εξελίξει κατά φύσει και συναινετική ερωτική συνεύρεσή τους, την οποία μάλιστα είχαν επαναλάβει τόσο την ίδια ημέρα όσο και προηγούμενες, με σχετικές προσκλήσεις και της ίδιας της παθούσας».

Συμπληρώνουν μάλιστα πως το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος έμεινε στο σπίτι της την υπόλοιπη νύχτα «δεν συνάδει με τα καταγγελλόμενα και με τον επικαλούμενο εκ μέρους της φόβο, που την απέτρεψε από το να την εκδιώξει από την οικία της».

Υπενθυμίζεται πως μόλις το 2019 τροποποιήθηκε το άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα περί βιασμού εμπλουτίζοντας το ζήτημα της συναίνεσης σε κάθε στάδιο της ερωτικής συνεύρεσης. Συγκεκριμένα, η αιτιολογική έκθεση, ανέφερε στην σελίδα 65-66 πως η συναίνεση «δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί αµετάκλητη. Για το λόγο αυτό, άδικο μπορεί να στοιχειοθετηθεί ακόμα κι αν το πρόσωπο αποσύρει τη συναίνεσή του καίτοι έχει τελέσει τέτοιες πράξεις όλως προσφάτως ή καίτοι έχει αρχίσει ήδη να τελεί τέτοιες αλλά στην πορεία αποσύρει τη συναίνεσή του».

Ωστόσο, το βούλευμα που είδε το News 24/7 για την υπόθεση δεν φαίνεται να είναι στην ίδια γραμμή και πλέον μένει να φανεί αν θα υπάρξει εισαγγελική έφεση ή η υπόθεση θα κλείσει χωρίς καν να γίνει δίκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα