Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντιμέτωπος με τους δικαστές του ο Μιχαλολιάκος

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντιμέτωπος με τους δικαστές του ο Μιχαλολιάκος
Φωτό αρχείου: Συγκέντρωση και πορεία της "Χρυσής Αυγής" Eurokinissi

Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νικ. Μιχαλολιάκος έχει κληθεί προκειμένου να απολογηθεί σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι για ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Στο Μέγαρο του Εφετείου Αθήνας το «ραντεβού» για την αντιφασιστική διαμαρτυρία.

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας είναι η δίκη της Χρυσής Αυγής, με τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο να απολογείται σήμερα για το αδίκημα της διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η ώρα του -κατά το κατηγορητήριο- απόλυτου ηγέτη, Νικ. Μιχαλολιάκου έχει πλέον έρθει. Για πρώτη φορά ο πρώην βουλευτής θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Καλουργημάτων, προκειμένου να απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται, όπως η ένταξη, η συμμετοχή και η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η ολοκλήρωση της απολογίας του θα σημάνει και το τέλος μίας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν 4,5 περίπου χρόνια, με επόμενο στάδιο την εκφώνηση της εισαγγελικής πρότασης επί της ενοχής όλων των κατηγορούμενων.

Με αλληλέγγυους και φορείς να προχωρούν σε αντιφασιστική διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο του Εφετείου (το ραντεβού έχει δοθεί για τις 8:30 το πρωί), τα μέτρα για την είσοδο του Νικ. Μιχαλολιάκου, αναμένεται να είναι δρακόντεια, ενώ το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αναμένεται να μείνει στην υπερασπιστική γραμμή της πολιτικής δίωξης, επαναφέροντας -όπως έκαναν και όλοι οι απολογούμενοι βουλευτές το περιεχόμενο των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών με το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκο.

Ωστόσο θα δεχθεί σειρά ερωτήσεων από το δικαστήριο, προκειμένου να αποσαφηνιστούν σημαντικά ζητήματα για την υπόθεση. Ανάμεσα σε άλλα, αναμένεται να ερωτηθεί για την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα, την οποία ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2015 σε συνέντευξη του, αποποιούμενος τις ποινικές ευθύνες.

Παράλληλα, θα ερωτηθεί για τη δομή της Χρυσής Αυγής, για την ιεραρχία, τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά και για τα όσα ο ίδιος και άλλη βουλευτές κατά καιρούς ανέφεραν στις ομιλίες τους, οι οποίες φέρονται να ωθούσαν προς τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Άλλωστε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Χρυσή Αυγή, διαχωρίζεται στο «πολιτικό» τμήμα με διακηρυσσόμενες αρχές όπως «η εξόντωση των εχθρών του Έθνους, ήτοι των ατόμων με διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές κλπ θέσεις αντιλήψεις και επιλογές, ως και των ξένων μεταναστών, ρομά και γενικά όσων δεν ανήκουν στην (Άρια) Λευκή Φυλή…». Το δεύτερο τμήμα φέρεται να είναι το «επιχειρησιακό» που διοικείται από βουλευτές, περιφερειάρχες ή πυρηνάρχες και λειτουργεί με «στρατιωτική δομή, απόλυτη πειθαρχία στις εντολές των ιεραρχικά ανωτέρων, με βάση καλά εκπονημένο σχέδιο και προκαθορισμένους κανόνες δράσης». Το τμήμα αυτό εμφανίζεται να δρούσε «από επίλεκτες ομάδες μελών»της Χρυσής Αυγής, τα λεγόμενα τάγματα εφόδου». Στο κατηγορητήριο, το οποίο χαρακτηρίζει την οργάνωση στρατιωτική με δομή και σιδηρά ιεραρχία, αναφέρεται πως για όποιον δεν την ακολουθεί υπάρχουν συνέπειες και για τη σωματική ακεραιότητά του, ενώ γίνεται αναφορά και για εκπαίδευση των ανηλίκων παιδιών αλλά και στις επιχειρησιακές ομάδες που προσέρχονται συντεταγμένες όπως ο στρατός.

Η «τριαδική επικοινωνία»

Ξεχωριστό θέμα θα αποτελέσει ο ισχυρισμός ότι οι υπεύθυνοι της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας διεγράφησαν από το κόμμα μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού, ενώ μπήκε λουκέτο στα γραφεία της, αφού ακόμη και οι κατηγορούμενοι έχουν διαφορετικές τοποθετήσεις για το τί πραγματικά συνέβη.

Φυσικά, ο Νικ. Μιχαλολιάκος αναμένεται να ερωτηθεί για το πότε ακριβώς ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αφού από τη μία η σύζυγός του, Ελένη Ζαρούλια, απολογούμενη έχει αναφέρει πως και οι δύο ενημερώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, ενώ ο Νικ. Μίχος που έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, έχει καταθέσει ότι ο Νικ. Μιχαλολιάκος γνώριζε από το μοιραίο βράδυ.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αναμένεται να αποτελέσει η αλυσιδωτή τηλεφωνική επικοινωνία που κατά την κατηγορία, ξεκινά από το Γ. Ρουπακιά και φτάνει στο Νικ. Μιχαλολιάκο, το βράδυ της δολοφονία του Π. Φύσσα. Στη δικογραφία υπάρχει αναφορά στην «τριαδική επικοινωνία» η οποία ενισχύει την κατηγορία της ιεραρχίας, καθώς ο Γ. Ρουπακιάς, από το χέρι του οποίου σκοτώθηκε ο Παύλος Φύσσας, επικοινώνησε με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γ. Πατέλη, αυτός με τη σειρά του φαίνεται πως μίλησε με το Ιω. Λαγό, ο οποίος φέρεται να κάλεσε το Νικ. Μιχαλολιάκο. Να σημειωθεί πως για το ζήτημα ρωτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιω. Λαγός, ο οποίος για πρώτη φορά υποστήριξε ότι πράγματι μίλησε με το γενικό γραμματέα, ωστόσο δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για το φονικό και προτίμησε να μην τον ενημερώσει καθόλου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα