Απολογία Μπαρμπαρούση – Παναγιώταρου: Κάλυψη για Μιχαλολιάκο, ευθύνες στις τοπικές

Απολογία Μπαρμπαρούση – Παναγιώταρου: Κάλυψη για Μιχαλολιάκο, ευθύνες στις τοπικές
Ηλίας Παναγιώταρος Eurokinissi

Οι πρώην βουλευτές Κ. Μπαρμπαρούσης και Ηλ. Παναγιώταρος απολογήθηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση. Τι είπαν για ναζιστικό χαιρετισμό και σύμβολα.

Στην πλήρη κάλυψη του Νικ. Μιχαλολιάκου, αναφέροντας ακόμη και περιστατικά που δεν έχουν ξανακουστεί στα πέντε χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, προχώρησε ο Ηλ. Παναγιώταρος, απολογούμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο πρώην βουλευτής επιχείρησε να δώσει μία νέα διάσταση, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά ότι αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα ο γενικός γραμματέας προχώρησε μόνος του σε διαγραφές των εμπλεκομένων. Ωστόσο, η δήλωσή του αυτή, όπως επισημάνθηκε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις άλλων κατηγορούμενων.

Όπως υποστήριξε, ο Νικ. Μιχαλολιάκος χωρίς καν τη συνδρομή κομματικών οργάνων πήρε την πρωτοβουλία την επομένη της δολοφονίας Φύσσα, να διαγράψει στελέχη και έκλεισε τα γραφεία της Νίκαιας, όμως ο κατηγορούμενος δεν θυμόταν αν και γιατί η Χρυσή Αυγή δεν προχώρησε στη δημοσιοποίηση των κινήσεων της. Παράλληλα, του επισημάνθηκε από την έδρα ότι η επίμαχη τοποθέτηση δεν «δένει» με τα όσα είπε απολογούμενος ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γ. Πατέλης, πως δηλαδή δεν είχε πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή και ουδέποτε διεγράφη. Επί της ουσίας, ο Ηλ. Παναγιώταρος απέδωσε ευθύνες μόνο στις τοπικές οργανώσεις, ιδίως της Νίκαιας, για τυχόν αξιόποινες πράξεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν έπεσαν στην αντίληψή τους.

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης Eurokinissi

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τη δολοφονία Φύσσα, ο κατηγορούμενος είπε πως ενημερώθηκε το πρωί, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, χωρίς να θυμάται ποιος τον κάλεσε. «Τότε έμαθα για τον Ρουπακιά και ότι ήταν στα γραφεία της Νίκαιας. Μέχρι το απόγευμα μάθαμε για την εμπλοκή μελών, στελεχών, φίλων της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Τα κλείσαμε αμέσως, απολύσαμε τον Πατέλη. Καταδικάσαμε όλοι απερίφραστα τη δολοφονία. Τί άλλο να κάναμε;», αναρωτήθηκε.

Πρόεδρος: Ποιον διώξατε;

Κατηγορούμενος: Τον Πατέλη, τον Καζατζόγλου και άλλα άτομα. Δεν ζητήσαμε απολογίες, εδώ μιλάμε για φόνο. Τους διώξαμε αμέσως. Δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες. Εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε πολιτικό συμβούλιο. Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας πήρε τις αποφάσεις.

Πρόεδρος: Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία ανακοίνωση προς τα έξω;

Κατηγ: Νομίζω ότι έγιναν… δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Μετά από λίγες μέρες έγιναν γνωστά.

Πάρεδρος: Απολογούμενος ο Πατέλης είπε ότι μετά την ανθρωποκτονία δεν υπήρχε πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή, ότι ουδέποτε απολύθηκε…

Κατηγ: Δεν το γνωρίζω. Σας λέω την επίσημη θέση. Όχι την ανεπίσημη…

Πάρεδρος: Ο Νικ. Μίχος είπε επίσης ότι εισηγήθηκε διαγραφές και δεν εισακούστηκε..

Κατηγ: Υπήρχε μία σύγχυση από μέρος του. Στην πράξη ο Πατέλης δεν υπήρχε πουθενά.

Ο Ηλ. Παναγιώταρος στράφηκε κατά των παράνομων μεταναστών, όταν ρωτήθηκε για τη θέση του. Αφού επανέλαβε την άποψη ότι οι μη νόμιμοι πρέπει να απελαύνονται, πρόσθεσε πως «οι λαθρομετανάστες δεν θα ερχόντουσαν σε διανομή τροφίμων της Χρυσής Αυγής, γιατί δεν έχουν ανάγκη: «Τα πετάνε τα φαγητά αυτοί. Έχουν φάει του σκασμού. Τους ταΐζουν οι ΜΚΟ. Οι Έλληνες πεινάνε σήμερα».

Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή, που εξακολουθεί να ανήκει στη Χρυσή Αυγή, όλα γίνονταν «νόμιμα, όμορφα και ωραία». Ακολουθούσαν τη «θεσμική οδό», οι ομιλίες τους ήταν εντός νομιμότητας γεμάτες «πολιτική ορολογία» και ο Νικ. Μιχαλολιάκος ενδιαφερόταν «να μην κάνει ο καθένας ο,τι θέλει». Χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε για το καταστατικό της Χρυσής Αυγής που δεν έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο, έκανε λόγο για «προϊόν μυθοπλασίας», ενώ όσον αφορά τους ναζιστικός χαιρετισμούς κατέθεσε:

«Υπήρχαν άνθρωποι που χαιρετούσαν αλλά τους ζητούσαμε να το κατεβάσουν, γιατί δεν μας εκφράζει. Απαγορευόταν. Το χέρι κατευθείαν κάτω όπου το βλέπαμε. Ήμασταν ρητοί και κατηγορηματικοί, με απόφαση του γενικού γραμματέα. Είναι δικαίωμά τους να κάνουν ότι θέλουν σπίτι τους. Αυτός ο χαιρετισμός δεν είναι της Χρυσής Αυγής».

Αντίστοιχα, για τα σύμβολα ισχυρίστηκε: «Στο σπίτι του ο καθένας μπορεί να έχει ό,τι θέλει, αλλά στα γραφεία απαγορεύεται. Αν σε μία κατασκήνωση έκαναν ό,τι ήθελαν, δεν ήταν ενήμερο το κόμμα. Αυτά για τις κατασκηνώσεις τα μάθαμε όταν κατασχέθηκαν υπολογιστές. Αν τα ξέραμε δεν θα είχαν γίνει. Όταν βλέπαμε τέτοια, πηγαίναμε θεσμικά και το κόβαμε…».

Η… δαιμονοποίηση του ναζιστικού χαιρετισμού

Λίγο νωρίτερα ο πρώην βουλευτής, Κ. Μπαρμπαρούσης, αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, λέγοντας: «Είμαι Έλληνας εθνικιστής και αγαπώ την πατρίδα μου».

Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης προχώρησε σε μία ενδελεχή ανάλυση για το ναζιστικό χαιρετισμό, υποστηρίζοντας ότι είναι αρχαιοελληνικός και «ο μόνος σωστός για να χαιρετίσεις τη σημαία ή κάποιον που σέβεσαι». Επέμεινε δε: «Χαιρετάω κανονικά. Απλώς χαιρετάω. Δηλαδή αν χαιρετούσα έτσι (σς: κάνει κίνηση) θα ήμουν από τη Μύκονο; Ο χαιρετισμός είναι γλώσσα του σώματος. Το δεξιά είναι το θετικό, το αριστερά το αρνητικό».

Πρόεδρος: Δηλαδή ο μόνος χαιρετισμός είναι αυτός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ;

Κατηγορούμενος: Αν είναι να μην κάνουμε ό,τι έκανε ο Χίτλερ τότε να σταματήσουμε και να πηγαίνουμε και στην τουαλέτα όπως πήγαινε…. Τον έχουν δαιμονοποιήσει γιατί τον χρησιμοποίησε ο Χίτλερ. Δεν υπάρχει άλλο τρόπος να χαιρετάς. Είναι καλή ενέργεια…

Τέλος, είπε αναφορικά με:

Τα ναζιστικά σύμβολα: «Η σβάστικα δεν είναι ναζιστικό. Χρησιμοποιήθηκε από το Χίτλερ απλά. Στη Βουλή περπατάμε πάνω στις σβάστικες. Είναι στα πατώματα, είναι παντού. Οπότε αυτό δεν μπορώ να το χαρίσω και να το αφήσω στο Χίτλερ».

Το Σύνταγμα: «Σέβομαι το Σύνταγμα, αρκεί να βλέπω ότι δεν κινδυνεύει η πατρίδα. Δεν θα βάλω την πατρίδα πάνω από το Σύνταγμα και το Πολίτευμα».

Την κηδεία Ντερτιλή: «Ήταν ένας ήρωας που πολέμησε Κορέα και Κύπρο. Πήρε τα γαλόνια του στο πεδίο της μάχης. Πήγα στην κηδεία και προμηθεύτηκα άσφαιρα για να τιμήσω αυτόν τον άνθρωπο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα