Δίκη Siemens: Κατακεραύνωσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Θ. Τσουκάτος

Δίκη Siemens: Κατακεραύνωσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Θ. Τσουκάτος
Ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος Eurokinissi

Ο άλλοτε κραταιός άνδρας του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος, απολογείται στη δίκη για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens, οργισμένος με τους πρώην συντρόφους του.

Κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ «άστραψε και βρόντηξε» ο άλλοτε κραταιός άνδρας του κόμματος, Θεόδωρος Τσουκάτος, απολογούμενος για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ που κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων (420.000 ευρώ) από τον γερμανικό κολοσσό το 1999, στράφηκε κατά των πρώην συντρόφων του αρκετές φορές, οι οποίοι τον μεταχειρίστηκαν -όπως είπε- ως «αποδιοπομπαίο τράγο» και «μαύρο πρόβατο», ενώ «όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα».

Παράλληλα ζήτησε συγγνώμη για την «παρανομία»: «Δεν έδωσα μεγάλη σημασία λόγω της πίεσης της δουλειάς και της ανάγκης να έρθουν χρήματα» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. «Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κόμματός μου που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια» ανέφερε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων,

«Δεν με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λάμπρου να τους πει πώς γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν, θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε “το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά”. Τον καλώ να αναλογιστεί τη έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει» συνέχισε.

Ο κατηγορούμενος για δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κράτησε την ίδια υπερασπιστική γραμμή, την οποία έχουν πιστοποιήσει και ταμίες του ΠΑΣΟΚ, πως τα χρήματα δόθηκαν στο κίνημα με την αγορά κουπονιών. «Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση (8002/97), ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κλπ (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα) και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση» εξήγησε.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και η χρηματοδότηση

Όσο για τον εκ των πρωταγωνιστή της υπόθεσης, Μιχάλη Χριστοφοράκο, υποστήριξε πως η πρώτη επαφή τους έγινε στις 2/4/97, μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ, ενώ συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999. Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο Μ. Χριστοφοράκος ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ και τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens. Μέσω τρίτων προσώπων τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν».

Εισαγγελέας: «Πού αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;»

Τσουκάτος: «Καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα.»

Εισαγγελέας: «Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;«

Τσουκάτος: «Βεβαίως:

– Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα.

-Οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πηραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν.»

Εισαγγελέας: «Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;

Τσουκάτος: «Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πεί. Άλλωστε ο κ. Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.»

Πρόεδρος: «Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;»

Τσουκάτος: «Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα