Δημητρακόπουλος: "Πράξεις δικαστικής ακρότητας και αυθαιρεσίας" οι συλλήψεις Λυκουρέζου και δικηγόρων

Ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος
Ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος EUROKINISSI

Αντιδράσεις από μερίδα του δικηγορικού κόσμου της χώρας προκαλούν οι συλλήψεις γνωστών δικηγόρων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο των ερευνών για την "μαφία των φυλακών".

Για πράξεις δικαστικής ακρότητας και αυθαιρεσίας κάνει λόγο ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στις συλλήψεις του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και των υπολοίπων δικηγόρων αναφορικά με την υπόθεση της "μαφίας των φυλακών".

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Δημητρακόπουλος, δεν τηρήθηκαν οι εγγυητικοί δικονομικοί όροι έκδοσης νομότυπα ενταλμάτων και προσωρινής κρατήσεως.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Δημητρακόπουλου:

Την ουσία της γνωστής υπόθεσης θα την κρίνουν τα Δικαστικά Συμβούλια, το βέβαιο όμως είναι ότι, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, δεν υπήρξε Ανακριτής, ο οποίος εξέδωσε 3 εντάλματα συλλήψεως και ένα ένταλμα προσωρινής κρατήσεως κατά δικηγόρων με άμεμπτο πρότερο βίο, οι οποίοι καθημερινά διακονούν το λειτούργημα του Υπερασπιστή στα ακροατήρια, τα οποία απέχουν από το γραφείο του Ανακριτή 50 σκαλοπάτια . . . . .ανηφόρα.

Ο Ανακριτής έχει την δικονομική δυνατότητα να αποστερήσει το πολυτιμότερο αγαθό, την ελευθερία του ανθρώπου, υπό αυστηρές -όμως- προϋποθέσεις, οι οποίες ρητά διατυπώνονται στο Σύνταγμα και στην Ποινική Δικονομία. Στην περίπτωση των συναδέλφων Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Γιώργου Αντωνόπουλου και Θεόδωρου Παναγόπουλου δεν τηρήθηκαν οι εγγυητικοί δικονομικοί όροι έκδοσης νομότυπα ενταλμάτων συλλήψεως και προσωρινής κρατήσεως.

Η δικαστηριακή πρακτική, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, διδάσκει ότι με εντάλματα συλλήψεως καλούνται να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή οι κατηγορούμενοι, όταν αυτοί είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνοι κακοποιοί, οι οποίοι όχι μόνο είναι ύποπτοι φυγής αλλά είναι και σφόδρα πιθανόν να διαπράξουν ειδεχθή εγκλήματα, όπως δολοφονίες, ληστείες κ.ο.κ. Αυτή η αδιατάρακτη δικαστική παράδοση παραβιάσθηκε εκκωφαντικά, ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ.

Οι δικηγόροι δεν αξιώνουμε ιδιαίτερη δικονομική μεταχείριση, όταν κατηγορούμεθα, απαιτούμε όμως την εφαρμογή του νόμου και για εμάς, γιατί η δικονομική συμπεριφορά του συγκεκριμένου Ανακριτή ερμηνεύεται - απλά- ως εχθρική και εμπαθής σε βάρος του δικηγορικού κόσμου. Επιτέλους οι Δικαστικές και Εισαγγελικές Ενώσεις επιβάλλεται -άμεσα- να διακηρύξουν ότι η τεράστια εξουσία, που τους έχει εμπιστευθεί ο Ελληνικός Λαός, δέον να ασκείται με σωφροσύνη, σύνεση, αμεροληψία και μέτρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λυκουρέζος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λυκουρέζος: "Εμείς μέλη εγκληματικής οργάνωσης; Αν είναι δυνατόν!"

Μαφία φυλακών: Ο "στόχος" Ζαφειρόπουλος, οι εκβιασμοί και τα αστρονομικά ποσά

Μαφία των φυλακών: Στον ανακριτή Λυκουρέζος - Παναγόπουλος

Μαρία - Ελένη Λυκουρέζου: Το πρώτο της σχόλιο για τη σύλληψη του πατέρα της

SHARE:

24Media Network