Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Αποδέχθηκε τις κατηγορίες ο 28χρονος

Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Αποδέχθηκε τις κατηγορίες ο 28χρονος
Ο καθ’ ομολογία δράστης της δολοφονίας της 60χρονης Suzanne Eaton Eurokinissi

"Δέχομαι ότι ισχύει η κατηγορία", είπε ο κατηγορούμενος κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Δεν κατέθεσε κανείς από την οικογένειά του. "Ήταν θαυμάσια και μεγαλειώδης η αδερφή μου", κατέθεσε η αδερφή της άτυχης βιολόγου.

Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη (13/10), στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου η δίκη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου, Σούζαν Ίτον, η οποία και συγκλόνισε το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2019. Πρόκειται για μια από τις πιο αποτρόπαιες δολοφονίες που απασχόλησε τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή ΜΜΕ και η οποία ήρθε φως της δημοσιότητας το βράδυ της 8ης Ιουλίου του 2019 όταν, σε μία σπηλιά στο Ξαμουδοχώρι του δήμου Πλατανιά στα Χανιά, εντοπίστηκε το άψυχο σώμα της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί από τις 2 Ιουλίου.

Ήδη από νωρίς, υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου μεταφέρθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 09.00, ο 28χρονος κατηγορούμενος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και με το μισό κεφάλι του ξυρισμένο.

Το παρών έδωσαν η παπαδιά μητέρα του 28χρονου, ο αδερφός και η σύζυγός του, που εισήλθαν στο κτίριο φορώντας μαύρα φούτερ με κουκούλα, προκειμένου να κινηθούν διακριτικά και να περάσουν απαρατήρητοι. Εκεί βρέθηκαν και συγγενείς της αδικοχαμένης βιολόγου, ενώ εξονυχιστικός ήταν ο έλεγχος σε όσους επιτρέπεται η είσοδος στη δικαστική αίθουσα.

Στο εδώλιο βρέθηκε ο 28χρονος Χανιώτης, ο οποίος και έχει ομολογήσει το ειδεχθές έγκλημα, και ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του βιασμού.

“Δέχομαι την κατηγορία”

“Δέχομαι ότι ισχύει η κατηγορία” είπε ο 28χρονος κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Ο 28χρονος, καθ’ολη τη διάρκεια της διαδικασίας, κάθεται ευθυτενής, κοιτάζοντας μόνο την έδρα και μη στρέφοντας το σώμα ούτε το βλέμμα του αλλού.

“Ήταν μεγαλειώδης η αδερφή μου”

Οι καταθέσεις ξεκίνησαν με την αδερφή της μοριακής βιολόγου, Τζούλι, οποία βουρκωμένη ξεκίνησε να εξιστορεί το πώς πληροφορήθηκε το θάνατο της Σούζαν. “Ήταν μεσάνυχτα” – είπε, “κοιμόμουν στη Βιρτζίνια όταν χτύπησε το τηλέφωνο”. Ήταν ο γαμπρός της, ο οποίος την ενημέρωσε ότι η Σούζαν είχε εξαφανιστεί… “Ήταν θαυμάσια και μεγαλειώδης η αδερφή μου. Είχε πάθος και ήταν εκπληκτική στο να βρίσκει απαντήσεις σε επιστημονικά ζητήματα” – είπε η αδερφή της Σούζαν Ίτον. “Ήταν το πιο ενδιαφέρον άτομο που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Κυρίως, όμως, αγαπούσε τρομερά την οικογένεια της” – πρόσθεσε.

Κλαίγοντας μίλησε για το χαμό, προ 6ετίας, της 18χρονης κόρης της από καρκίνο και την αμέριστη στήριξη που της παρείχε η αδερφή της Σούζαν Ίτον.

“Αυτός είναι ο λόγος που είμαι δυνατή και στέκομαι εδώ”, είπε η γυναίκα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια, ψυχολογικά διαλυμένη, οικογένεια – τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της Σούζαν. Μάλιστα, όπως είπε, ο θάνατός της έχει επηρεάσει δραματικά το σύζυγο του θύματος, ο οποίος δούλευε πάνω σε κάτι που θα μπορούσε να βραβευθεί με Νόμπελ και αυτό έκανε ιδιαίτερα υπερήφανη την Σούζαν! “Η αδερφή μου είχε μόλις μάθει ότι πρότειναν το όνομα της να συμπεριληφθεί στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Γερμανίας” – ανέφερε.

Η αδερφή της αδικοχαμένης βιολόγου απηύθυνε ένα “μεγάλο ευχαριστώ, που βρήκαμε εδώ εκατοντάδες ανθρώπους που έψαχναν για την αδερφή μου”. Ευχαρίστησε επίσης την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, όλη την κοινωνία αλλά και “έναν άνθρωπο που μας συμπαραστάθηκε πολύ, τον Γιώργο Αντωνακακη, ο οποίος πέταξε με το αεροπλάνο του, για να βοηθήσει στις έρευνες”.

“Μια πρωτόγνωρη υπόθεση στα ποινικά χρονικά της χώρας”

Το πρωτόγνωρο, σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας του θύματος δεν έγκειται στον τρόπο της ανθρωποκτονίας αλλά ότι μετά τα όσα έκανε ο 28χρονος “συνεχίζει τη ζωή του ανενόχλητος”.

Όπως είπε η κ. Πανταζή, επί επτά ολόκληρες μέρες ο κατηγορούμενος μετά την ανθρωποκτονία ακολουθεί κανονικά τη ζωή του με τη γυναίκα του τα παιδιά του και διαβιεί φυσιολογικά. Αναφέρει ότι έχουν γίνει πραγματογνωμοσύνες “και ο άνθρωπος αυτός δεν φαίνεται να πάσχει από κάποια ψύχωση”.

“Το παράπονο της οικογένειας του θύματος είναι ότι δεν ακούστηκε μέχρι αυτή την ώρα ούτε ένα συγνώμη. Εμείς περιμέναμε σήμερα το πρωί μία “συγνώμη” η οποία όμως δεν ακούστηκε ποτέ. Αυτό περίμενε η αδερφή της θανούσης η Τζούλι η οποία ήρθε από την Αμερική. Να ακουστεί μία “συγνώμη” έστω και αν δεν την εννοούσε. Το έχουμε δει αυτό και σε άλλα δικαστήρια. Αλλά αυτή η παντελής έλλειψη της συγνώμης νομίζω ότι δεν τιμά τον κατηγορούμενο”.

Η κ. Πανταζή, αναφερόμενη στην τοπική κοινωνία του Μάλεμε όπου εξελίχθηκε η υπόθεση της ανθρωποκτονίας, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Οι Κρητικοί έχουν δείξει το ήθος τους, όλο το Μάλεμε βοήθησε στις προσπάθειες να βρεθεί η άτυχη Σούζαν Ίτον και μου έκανε και εντύπωση η επιθυμία της αδερφή της Τζούλι να πει ένα “ευχαριστώ” προς όλους τους κάτοικους στο Μάλεμε που έτρεξαν για να βρουν την αδερφή της και να βοηθήσουν στην υπόθεση. Αυτό δείχνει ποια είναι η Κρήτη ποια είναι η κοινωνία της όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η οικογένεια του δράστη έχει φύγει, δεν ζει πλέον στην Κρήτη. Νομίζω ότι έχει αποβληθεί από το κομμάτι το κοινωνικό και μένει πλέον μόνο η δικαστική κρίση για να μπει πλέον αυτός ο άνθρωπος ο κατηγορούμενος στο περιθώριο των κοινωνικών προσωπικοτήτων”.

Πώς βρέθηκε το πτώμα

Τη “σκυτάλη” στην κατάθεση έλαβε ο άνδρας που μαζί με το φίλο του, τη μοιραία νύχτα, εισήλθαν στη σπηλιά και βρήκαν το πτώμα της άτυχης βιολόγου. Όπως είπε, οι δυο τους, είχαν ξαναπάει στο σημείο 20 ημέρες νωρίτερα, για να βρουν την είσοδο. Όταν τη βρήκαν, πήγαν ξανά με φακούς για να εξερευνήσουν και ανάλογα με το τί θα συναντούσαν, θα ξαναπήγαιναν. Για την υπόθεση της Σούζαν Ίτον, είχαν ακούσει μόνο για την εξαφάνισή της.

“Κάποια σημεία ήταν δύσκολα, αλλά διαλέξαμε τον εύκολο δρόμο, καθαρά για εξερεύνηση” – είπε, ενώ σημείωσε ότι στο φίλο του δεν άρεσε η οσμή! “Νόμιζα ότι φοβόταν” – είπε και πρόσθεσε πως είπε στο φίλο του να κάνουν γρήγορα καθώς έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι και την οικογένειά του.

Μαζί οι δύο φίλοι, που όπως είπαν, έχουν χόμπι την ανίχνευση μετάλλων, αντίκρισαν το πτώμα, νομίζοντας αρχικά ότι ήταν κούκλα! “Στην αρχή κολλήσαμε. Σκεφτήκαμε πως θα είναι κούκλα, αλλά μετά είδαμε το παπούτσι. Τα χάσαμε λίγο και μετά πήγαμε στο τμήμα” – είπε ο μάρτυρας, ενώ για τον 28χρονο ανέφερε πως δεν τον γνωρίζει, γνώριζε όμως τον πατέρα του και τους δυο θείους του.

“Το πτώμα ήταν σαν έχει κάνει βουτιά από επτά μέτρα ύψος σε βράχια”, είπε ο ίδιος, περιγράφοντας το σοκαριστικό θέαμα που οι δύο φίλοι αντίκρισαν στη σπηλιά.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, στη συνέχεια κατέθεσε το δεύτερο άτομο που βρέθηκε στη σπηλιά. “Στην αρχή δεν το πιστέψαμε. Δεν ήταν εύκολο να το πιστέψουμε” – είπε, περιγράφοντας τα επόμενα δευτερόλεπτα που έμοιαζαν αιώνας. “Πλησίασα ένα μέτρο. Αγωνία, φόβος… Έχουν μείνει στο μυαλό μας φωτογραφίες, εικόνες” – είπε, “ξετυλίγοντας” το σοκ που υπέστη μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα.

Δεν κατέθεσε κανένας από την οικογένεια του κατηγορουμένου

Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με τα αναγνωστέα έγγραφα, μεταξύ των οποίων είναι και οι καταθέσεις δυο γυναικών τις οποίες ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε αποπειραθεί να παρενοχλήσει και να χτυπήσει με το αυτοκίνητο του ενώ περπατούσαν στο δρόμο.

Όσον αφορά τους μάρτυρες υπεράσπισης, καταθέτει μόνο μία ψυχολόγος από την Αθήνα, ενώ κανείς από τους συγγενείς του κατηγορουμένου δεν κατέθεσε.

“Είμαι εδώ με την ιδιότητα της ψυχολόγου που υποστήριξε τη μητέρα του 28χρονου η οποία απευθύνθηκε σε μένα” τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι “η μητέρα ήρθε υποβαστάζομενη από τον άλλο της γιο σε βαριά κατάθλιψη”.

Όπως λέει “η μητέρα θέλει να μάθει την αλήθεια γι αυτό και δεν κατέθεσε σαν μάρτυρας. Ήθελε να είναι μέσα στην αίθουσα για να ακούσει και να μάθει κάποια πράγματα”.

Πρόσθεσε επίσης ότι “με τον κατηγορούμενο είχε κάποια επικοινωνία” παίρνοντας χρόνο – όπως είπε – από τις συνεδρίες με τη μητέρα, καθώς είχε αναλάβει τη δική της ψυχολογική υποστήριξη.

Τι αποκαλύπτουν οι ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες

Μεταξύ άλλων στις ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες που διαβάστηκαν στο δικαστήριο αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος έχει διαταραχή προσωπικότητας με απουσία συναισθηματικής ανταπόκρισης, ψυχραιμία και ψυχρότητας με συχνά ψεύδη. Υποστηρίζεται ότι ο τρόπος με τον οποίο λέει ψέματα είναι αξιοθαύμαστος.

Ακόμα επισημαίνεται ότι είχε αλλάξει θέσεις και ισχυρισμούς, όπως ότι ισχυριζόταν ότι είχε μυηθεί στον σατανισμό και ότι διέπραξε το έγκλημα υπό μια καταιγίδα ψευδαισθήσεων.

Επιπλέον επισημαίνεται ο ίδιος δεν ήθελε να χαρακτηριστεί ψυχωτικός και να εκτίσει την ποινή του σε ψυχιατρείο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα