ΔΣΑ: Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της

ΔΣΑ: Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της

Ανακοίνωση με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων εξέδωσε ο ΔΣΑ σημειώνοντας ότι "έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά"

Κριτική για τον χρόνο στον οποίο επιλέχθηκε να γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων  εκφράζει ο ΔΣΑ, τονίζοντας ότι «δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη».

Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην «λύση» εκκρεμών νομικών ζητημάτων, ενώ επισημαίνει ότι "σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της".

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών λειτουργιών πρέπει να συνευρίσκονται και να συνομιλούν. Όμως, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη.

Προγραμματίστηκε πέντε μόλις ημέρες μετά την ματαίωση της διασκέψεως του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση όπου κρίνεται η νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Έγινε μια μόλις ημέρα μετά τις ηχηρές καταγγελίες Αντιπροέδρων του ιδίου Δικαστηρίου για εκτροπή της Δικαιοσύνης από το συνταγματικό της ρόλο και ανεπίτρεπτη αρνησιδικία, που συνοδεύτηκε από την παραίτησή τους από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ.

Έγινε υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του πρωθυπουργού, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Πραγματοποιήθηκε, τέλος, με σπουδή, που τελεί σε κραυγαλέα αντίθεση με την επί πεντάμηνο αδράνεια του πρωθυπουργού στο αίτημα για συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εκφράζει θεσμικά και συλλογικά το δικαστικό σώμα.

Υπό το κράτος των συμπτώσεων αυτών, η συνάντηση που έγινε έχει απωλέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην «λύση» εκκρεμών νομικών ζητημάτων.

Σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας σε ανώτατους δικαστικούς: Ανάγκαιες αυξήσεις μισθών στην κορυφή της πυραμίδας

SHARE:

24Media Network