Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της της Κεφαλλονιάς. Τι άφησε πίσω του ο σεισμός

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της της Κεφαλλονιάς. Τι άφησε πίσω του ο σεισμός

Μεγάλη κινητοποίηση για να αντιμετωπισθούν οι "πληγές" που απέκτησε το νησί μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση (pics+vid)

Στην Κεφαλλονιά βρίσκεται κλιμάκιο υπουργών, βουλευτών, γενικοί γραμματείς υπουργείων, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και κλιμάκια του στρατού.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, ο οποίος αφού διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις καταστροφές, δήλωσε: ” Το κράτος οφείλει να δείξει την παρουσία του στην Κεφαλλονιά“.

Στο νησί είναι ακόμη ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές της Ν.Δ., Θ. Μπούρας, Σ. Βούλτεψη, Δ. Τζουμάνης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος, οι οποίοι με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, βρίσκονται στο νησί για να ξαναγίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι αλλά και οι ενέργειες για να επανέλθει πάλι η Κεφαλονιά στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, μετά και τη νέα σεισμική δόνηση των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

 

Την Δευτέρα (03/02) έφθασαν στην Κεφαλονιά 2 μοίρες αλεξιπτωτιστών, 8 στρατιωτικοί γιατροί, 3 γιατροί της 6ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, και κλιμάκιο της μονάδας του Μηχανικού του στρατού. Ακόμα στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες μέρες 80 μηχανικοί της ΕΑΣ ενώ ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το σχέδιο “Δευκαλίων”.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, αναμένεται να φθάσει ένα κρουαζιερόπλοιο για να φιλοξενήσει τους σεισμόπληκτους. Το κρουαζιερόπλοιο, είναι χωρητικότητας 900 κλινών ενώ θα παρέχεται φαγητό. Το νέο καράβι θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αργοστολίου καθώς είναι ο μοναδικός λιμένας του νησιού που μπορεί να το υποδεχτεί. Στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, που είναι μια εβδομάδα τώρα στο λιμάνι του Αργοστολίου, υπάρχουν διαθέσιμες για το βράδυ της Δευτέρας 250 κλίνες.

Ο καιρός στην Κεφαλονιά είναι πολύ κακός, με τσουχτερό κρύο και πολύ δυνατούς ανέμους, φαινόμενα που κάνουν την ζωή των σεισμόπληκτων ακόμα πιο δύσκολη.

Ο νέος μεγάλος σεισμός προκάλεσε αρκετά και μεγάλα προβλήματα στο νησί. Ο επαρχιακός δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου παραμένει κλειστός καθώς οι πτώσεις ογκόλιθων αλλά και οι κατολισθήσεις απαγορεύουν την διέλευση των οχημάτων, με εξαίρεση τα οχήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το νησί είναι κομμένο στα δύο.

Το βράδυ της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων στο κτίριο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, για να συζητηθούν οι πρώτες καταγραφές του νέου μεγάλου σεισμού που συγκλόνισε το πρωί την Κεφαλονιά.

Αρβανιτόπουλος: “Να δούμε πώς θα περάσει η νύχτα”

Στην προσωρινή στέγαση των κατοίκων της Κεφαλλονιάς, που έχουν πληγεί από τον σεισμό, έχουν στραφεί, σε πρώτη φάση, οι προσπάθειες, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

“Βλέπουμε ποια κτήρια είναι κατάλληλα, για να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους απόψε. Κάνουμε έναν συντονισμό με την πολιτική προστασία, τον δήμαρχο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα περάσει η σημερινή νύχτα, για να μην είναι οι άνθρωποι στο δρόμο. Αυτό είναι το σημαντικό” δήλωσε ο υπουργός.

Σεισμό 7 Ρίχτερ αναμένει ο Β. Παπαζάχος

Σεισμό 7 Ρίχτερ αναμένει μέσα στην επόμενη δεκαετία στην Κεφαλλονιά ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή μου αυτό λέει, πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος, διευκρίνισε δε ότι οι σεισμοί στο νησί είναι δύο διαφορετικοί, που προήλθαν από δύο διαφορετικά σημεία του ίδιου ρήγματος.

Ο κόσμος, είπε ο καθηγητής, να μην μπει στα σπίτια του αν δεν το επιτρέψουν οι μηχανικοί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα