Δολοφονία Suzanne Eaton στην Κρήτη: Την βίασε ο 27χρονος δράστης πριν την πετάξει νεκρή στη σπηλιά

Δολοφονία Suzanne Eaton στην Κρήτη: Την βίασε ο 27χρονος δράστης πριν την πετάξει νεκρή στη σπηλιά
Suzanne Eaton

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του 27χρονου δράστη, την ακολούθησε στο Κολυμπάρι εκεί που έτρεχε, την χτύπησε δύο φορές με αυτοκίνητό του για την ακινητοποιήσει, τη φόρτωσε αναίσθητη στο πορτ μπαγκάζ και τη μετέφερε στον Πλατανιά, όπου την βίασε πριν την πετάξει στο φρεάτιο της σπηλιάς.

Στην εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου Suzanne Eaton, έφτασε η Ασφάλεια Χανίων, επιδεικνύοντας από την αρχή επαγγελματικό ζήλο και μεθοδική έρευνα.

Από την πρώτη στιγμή που τυχαία εντοπίστηκε από ερασιτέχνες σπηλαιολόγους η σορός της εντός μία σπηλιάς που αποτελεί παλιό καταφύγιο και πολυβολείο των Γερμανών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αρχές δεν περίμεναν το αποτέλεσμα της νεκροψίας-νεκροτομής και άρχισαν να συντάσσουν λίστα με πιθανούς υπόπτους από την ευρύτερη περιοχή ανάλογα με το προφίλ τους και να προχωρούν σε στοχευμένες προσαγωγές σε συνδυασμό και με τα στίγματα της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και των βιντεοληπτικών υλικών που είχαν συλλέξει.

Μία από αυτές τις στοχευμένες προσαγωγές ήταν και του 27χρονου οικογενειάρχη από την Κίσσαμο, χθες το πρωί από τις Αρχές, ο οποίος φέρεται ως διαταραγμένη προσωπικότητα και ηδονοβλεψίας. Εξεταζόμενος άρχισε να πέφτει σε πολλές αντιφάσεις μέχρι που στο τέλος ομολόγησε πως εκείνος δολοφόνησε την άτυχη επιστήμονα με κίνητρο την σεξουαλική κακοποίηση, την οποία φέρεται να είδε που έτρεχε λίγο πιο μακριά από την Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι προς το Μνημείο Πεσόντων Ευελπίδων και την ακολούθησε…

Στη συνέχεια, την χτύπησε με το όχημά του δύο φορές για να την ακινητοποιήσει και τραυματισμένη και αναίσθητη την φόρτωσε σε αυτό. Ακολούθως, την μετέφερε στον Πλατανιά, 10 χλμ. πιο μακριά στην σπηλιά και παλιό καταφύγιο και πολυβολείο των Γερμανών επί Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που γνώριζε καλά, αφού το είχε εξερευνήσει παλιότερα και αφού την βίασε, την απέρριψε στο παλιό φρεάτιο εξαερισμού της σπηλιάς. Από την νεκροψία-νεκροτομή στο θύμα προέκυψε πως ο θάνατός της ήταν ασφυκτικός, ενώ έφερε πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά και το πρόσωπο και κακώσεις στα χέρια.

Ο δράστης, οικογενειάρχης και πατέρας δύο μικρών παιδιών, διατηρούσε κτήμα στην περιοχή. Μετά το άγριο έγκλημα που είχε διαπράξει, έκλεισε την τρύπα του φρεατίου με παλέτα που προϋπήρχε και οδήγησε μέχρι ένα κοντινό νεκροταφείο, όπου έπλυνε επιμελώς το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του για να εξαφανίσει τα ίχνη του. Οι Αρχές είχαν εντοπίσει αιματηρά ίχνη στο σημείο που οδήγησε την άτυχη γυναίκα ο δράστης και ροδιές αυτοκινήτου.

Σημειώνεται ότι, αν και εξετάστηκε από τις Αρχές ως ενδεχόμενο, δεν προέκυψε εμπλοκή ή συνέργεια άλλου ατόμου.

Εξετάζεται αν την βίασε όταν ήταν ήδη νεκρή

Τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτής της υπόθεσης που φανερώνουν και το μέγεθος της αγριότητας που επέδειξε ο δράστης είναι αυτά που δεν μπορούσαν να ειπωθούν κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης και τα οποία μένει να απαντηθούν μετά τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμυχές στο σώμα της άτυχης γυναίκας πιθανόν προκλήθηκαν από την λαμαρίνα του πορτμπαγκάζ στην οποία κοπανιόταν η άτυχη γυναίκα καθ’ όλη την διαδρομή.

Ο δράστης όταν ρωτήθηκε αν της έκλεισε το στόμα δεν το αποδέχτηκε και έτσι μένει να απαντηθεί μέσω των ιστολογικών εξετάσεων αν ο ασφυκτικός θάνατος επήλθε από τα κατάγματα στα πλευρά που προκάλεσε βλάβη στον πνεύμονα και από τον περιορισμένο αέρα που είχε στο πορτμπαγκάζ ή αν ο δράστης λέει ψέματα.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι όταν την έβγαλε αναίσθητη από το πορτμπαγκάζ και την βίασε ότι ένιωσε το σώμα της ακόμα ζεστό και την πέταξε στο φρεάτιο αμέσως μετά την πράξη του. Από τις Αρχές θα αναμένουν επίσης τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων μήπως μπορέσει να αποσαφηνιστεί μέσω αυτών, αν ο δράστης βίασε την 60χρονη όταν πλέον ήταν ήδη νεκρή ή όχι.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης με δηλώσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. από την Κρήτη

Κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ., ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης δήλωσε:

“Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε τις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας της 60χρονης υπηκόου Η.Π.Α., που είχε βρεθεί νεκρή την 8η Ιουλίου 2019, σε αγροτική περιοχή του Δήμου Πλατανιά Χανίων. Όπως σας έχουμε ενημερώσει χθες προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων 27χρονος ημεδαπός, ο οποίος εξεταζόμενος ως βασικός ύποπτος για την ανθρωποκτονία, ομολόγησε την πράξη του και σήμερα θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Όπως γνωρίζετε η 60χρονη ήταν αναγνωρισμένη επιστήμονας στον τομέα της βιολογίας – εντομολογίας και είχε αφιχθεί στα Χανιά την 30η Ιουνίου, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου 2019 ο διοργανωτής του συνεδρίου δήλωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά Χανίων την εξαφάνιση της, αναφέροντας ότι θεάθηκε τελευταία φορά κατά το μεσημεριανό γεύμα της 2ας Ιουλίου, στο χώρο της Ακαδημίας. Άμεσα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή με τη συμμετοχή ανθρώπινου δυναμικού και μέσων τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Στρατού Ξηράς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, τις έρευνες συνέδραμαν οργανώσεις εθελοντών και ιδιώτες εθελοντές, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα ειδοποίησης πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων «SILVER ALERT HELLAS» μέσω του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφία και πληροφορίες σχετικά με την θανούσα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βραδινές ώρες της 8ης Ιουλίου 2019, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Πλατανιά Χανίων ενημερώθηκαν από ερασιτέχνες εξερευνητές σπηλαίων ότι σε εγκαταλελειμμένο πολεμικό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αγροτική περιοχή στο Ξαμουδοχώρι Πλατανιά Χανίων, εντόπισαν πτώμα γυναίκας.

Άμεσα μετέβησαν στο σημείο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και Ιατροδικαστές και προχώρησαν σε μεθοδική αυτοψία και εξερεύνηση του χώρου και της περιβάλλουσας περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε ότι η σορός ανήκει στην εξαφανισθείσα 60χρονη υπήκοο Η.Π.Α., η οποία έφερε σημάδια βίαιης εγκληματικής ενέργειας και πιθανή σεξουαλική κακοποίηση. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που κατηύθυνε τις έρευνές μας ήταν η ανεύρεση πρόσφατων ιχνών από ρόδες οχήματος σε αγροτεμάχιο που οδηγεί στο φρεάτιο του καταφυγίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη θέση της σορού συνηγορούσε στη βάσιμη εκδοχή ότι η θανούσα μεταφέρθηκε στο σημείο αυτό.

Προχωρήσαμε μεθοδικά τις έρευνες μας για την εξιχνίαση της υπόθεσης, πραγματοποιήσαμε συστηματικές αυτοψίες, συλλέξαμε υλικό από κλειστά κυκλώματα καμερών ασφαλείας, εξετάσαμε μάρτυρες και αξιοποιήσαμε συνδυαστικά όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που προέκυπταν από την εξέλιξη των ερευνών. Με βάση την ανάλυση του υλικού εστιάσαμε τις έρευνες μας στην περιοχή , σκιαγραφήσαμε το « προφίλ» του δράστη, προσδιορίσαμε το εύρος των υπόπτων και προχωρήσαμε σε στοχευμένες προσαγωγές ατόμων. Η σταχυολόγηση του συνόλου των στοιχείων μας έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένο άτομο και ειδικότερα στον 27χρονο κάτοικο της περιοχής, τον οποίο προσαγάγαμε χθες, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης Εξεταζόμενος ο 27χρονος περιέπεσε σε αντιφάσεις και υπό το βάρος των στοιχείων που είχαμε συλλέξει ομολόγησε την πράξη του.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, καθώς και τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων και όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες, για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Στρατού Ξηράς, καθώς και τους εθελοντές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των λοιπών Φορέων που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό της 60χρονης. Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση θα σας παρουσιάσει η Προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου”.

Για την ίδια υπόθεση, η Προϊστάμενη Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Κρήτης, Αστυνόμος Α’ Ελένη Παπαθανασίου ανέφερε:

«Καλό σας μεσημέρι. Όπως σας προανέφερε ο κ. Γενικός, καταφέραμε, μετά από συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, να εξιχνιάσουμε την ανθρωποκτονία της 60χρονης υπηκόου Η.Π.Α. Αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης, απογευματινές ώρες της 30ης Ιουνίου 2019, η θανούσα αφίχθη από Γερμανία, στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμβάρι Δήμου Πλατανιά Χανίων, προκειμένου να συμμετέχει σε παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποιούταν το διάστημα από 1 έως 5 Ιουλίου 2019, ενώ διέμενε στους κοιτώνες φιλοξενίας της Ακαδημίας.

Στην Κρήτη βρισκόταν για τέταρτη φορά, συμμετέχοντας σε παρόμοια συνέδρια, ενώ την 4η Ιουλίου επρόκειτο να παρουσιάσει στους συνέδρους τα αποτελέσματα των ερευνών της. Το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου, αμέσως μετά το γεύμα, μετέβη στο δωμάτιό της, φόρεσε αθλητική περιβολή και βγήκε για το καθιερωμένο περπάτημα αφήνοντας το κινητό τηλέφωνο και τα λοιπά προσωπικά της αντικείμενα στο δωμάτιο που διέμενε εντός του χώρου της Ακαδημίας. Μετά τη δήλωση της εξαφάνισης και τον εντοπισμό της σορού της θανούσας προχωρήσαμε άμεσα και μεθοδικά στη διερεύνηση της υπόθεσης που κατέληξε στη σύλληψη του 27χρονου δράστη. Ως προς το χρονικό της υπόθεσης από τη νεκροψία – νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε προσδιορίστηκε ως χρόνος θανάτου το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου 2019, ενώ εντοπίστηκαν ευρήματα που παρέπεμπαν σε ασφυκτικό θάνατο.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι το πτώμα έφερε πολλαπλά κατάγματα πλευρών και προσώπου και κακώσεις στα χέρια. Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι μεσημβρινές ώρες της 2ας Ιουλίου 2019 εντόπισε τη θανούσα να κινείται πεζή με κατεύθυνση το μνημείο πεσόντων Ευέλπιδων και έχοντας ως κίνητρο την σεξουαλική της κακοποίηση, τη χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητό για να την ακινητοποιήσει. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της, την τοποθέτησε στο πορτμπαγκάζ και τη μετέφερε στο φρεάτιο εξαερισμού του πολεμικού καταφυγίου, όπου την απέρριψε, αφού προηγουμένως τη βίασε.

Ακολούθως επανατοποθέτησε στο στόμιο παλέτα που προϋπήρχε και κατευθύνθηκε σε παρακείμενο νεκροταφείο, όπου καθάρισε επιμελώς το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου για να εξαφανίσει τυχόν ίχνη και πειστήρια. Από όλους τους χώρους ελήφθησαν ίχνη πιθανόν αιματικών στοιχείων και λοιπά πειστήρια για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο, πειστήρια – είδη ένδυσης καθώς και ράβδος, που κατείχε παράνομα. Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των εργαστηριακών, ιατροδικαστικών και τοξικολογικών εξετάσεων”.

Το χρονικό του εντοπισμού της άτυχης βιολόγου

Μισή ώρα μετά τις 11 το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας 8 Ιουλίου, ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι εξερευνητές εντόπισαν εντελώς τυχαία στην ευρύτερη περιοχή του Πλατανιά και 8-10 χλμ. μακριά από το Κολυμπάρι που εξαφανίστηκε η βιολόγος, ένα πτώμα εντός μία σπηλιάς που αποτελεί παλιό καταφύγιο και πολυβολείο των Γερμανών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε κατάσταση σοκ κάλεσαν τις Αρχές, αποκλείστηκε ο χώρος και ερευνήθηκε διεξοδικά και με προσοχή καθώς πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο που σε αρκετά σημεία τελεί υπό κατάρρευση.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης κρίθηκε απαραίτητο να κληθεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετέβηκε κατευθείαν στο σημείο ώστε να διερευνηθούν με ακρίβεια οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου.

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης οι δύο ιατροδικαστές που έφεραν σε πέρας την αυτοψία στην σορό και ανέλαβαν και την νεκροψία-νεκροτομή.

Η είσοδος της στοάς εμφάνιζε κατολίσθηση, είχε κλαδιά, στο εσωτερικό της είναι δαιδαλώδης και γενικά έπρεπε να γνώριζε κάποιος τον χώρο για να πάει και δεν ήταν εύκολο να εισέλθει σε αυτόν.

Σε βάθος 80 μέτρων της σπηλιάς, υπάρχει στα 7-8 μέτρα ύψος μία τρύπα στον θόλο διαμέτρου ενός μέτρου, που λειτουργούσε φαίνεται ως αεραγωγός όταν ο χώρος αυτός ήταν καταφύγιο και πολυβολείο των Γερμανών στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Η 60χρονη βιολόγος Σούζαν Ήττον από τις ΗΠΑ με έδρα την Δρέσδη Γερμανίας, συμμετείχε σε ένα διεθνές συνέδριο στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας στο Κολυμπάρι Χανίων.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου στις δύο το μεσημέρι ντύθηκε με ένα σορτσάκι και ένα φανελάκι, φόρεσε αθλητικά παπούτσια και πήγε για τρέξιμο όπως συνήθιζε να πράττει. Το απόγευμα είχε συνέδριο πάλι και καθώς ήταν τακτικό μέλος στο συνέδριο με ενεργή συμμετοχή θεωρείται βέβαιο ότι θα επέστρεφε εγκαίρως. Επίσης κινητό τηλέφωνο, χρήματα και οτιδήποτε αξίας, τα είχε αφήσει όλα στο δωμάτιό της.

Η 60χρονη αντιμετώπιζε αρρυθμίες στην καρδιά. Η εξαφάνισή της δηλώθηκε στις Αρχές, δύο ημέρες μετά, από τους συναδέλφους της που ανησύχησαν και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Πέμπτης. Έκτοτε είχε γίνει μία τεράστια κινητοποίηση.

Η ίδια επειδή συμμετείχε για πέμπτη φορά στο συνέδριο, γνώριζε πολύ καλά την περιοχή, ενώ σε έναν Γάλλο συνάδελφό της είχε πει ότι είχε αγοράσει καινούργια αθλητικά παπούτσια και την επόμενη ημέρα ήθελε να κάνει ποδήλατο, άρα δεν είχε πρόθεση να εξαφανιστεί.

Για την περίπτωσή της είχε εκδοθεί και Silver Alert. Στις έρευνες συμμετείχαν βατραχάνθρωποι του Λιμενικού που ερεύνησαν την θαλάσσια περιοχή, όπως και σκάφη του Λιμενικού, από στεριάς πλήθος αστυνομικών καθώς επίσης πλήθος αντρών της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, διασωστικοί σκύλοι, εθελοντές, drones και μέλη της τοπικής αερολέσχης.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version