Απολογούνται οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Απολογούνται οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Ενώπιον του Ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη καλούνται σήμερα σε απολογία , μετά από προθεσμίες, επτά μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ ,της περιόδου 2013-2014, για την κατηγορία της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που αφορά την “μη επωφελή αξιοποίηση” 28 ακινήτων

Το κατώφλι του ανακριτή Διαφθοράς περνούν επτά μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ ,της περιόδου 2013-2014, κατηγορούμενοι για απιστία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η υπόθεση αφορά στην “μη επωφελή αξιοποίηση” 28 ακινήτων, πέντε κτιρίων των υπουργείων -Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτιρίων ΔΟY και πέντε κτιρίων της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι είναι τρεις Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί εμπειρογνώμονες οι οποίοι όφειλαν -κατά την κατηγορία- αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους τους οποίους δεν απέδωσαν. Από την ελληνικής Δικαιοσύνη εκτιμάται πως η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα ακόμα τρία πρόσωπα, μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, της επίμαχης περιόδου, αντιμετωπίζουν το αδίκημα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου και αναμένεται να απολογηθούν επίσης ενώπιον του ανακριτή. Η κατηγορία αφορά την μη απόδοση τόκων που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ μετά την είσπραξη του τιμήματος και εντός δέκα ημερών. Οι τρεις κατηγορούμενοι μέλη της Διοίκησης, σύμφωνα με την δικογραφία, όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους τους οποίους δεν απέδωσαν.

SHARE:

24Media Network