Δεν αποδέχεται τις κατηγορίες ο συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ι. Μπέλτσιος

ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ Ο ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΤΣΙΟΣ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ Ο ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΕΛΤΣΙΟΣ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ PHASMA

Αρνείται τις κατηγορίες ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γ. Μπέλτσιος ο οποίος συνελήφθη για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, μόλις λίγες ημέρες πριν

Απολογείται ενώπιον των Ανακριτών Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων ο πρώην στενός συνεργάτης του 'Ακη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος.

Ο Μπέλτσιος συνελήφθη πριν λίγες ημέρες για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στη διακίνηση "ωφέλιμων αμοιβών" στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς σύμφωνα με την δικογραφία, στην οποία περιέχονται και τα στοιχεία της γερμανικής Δικαιοσύνης, ανήκε στην ομάδα των προσώπων που λάμβανε και διένειμε χρήματα. Η ομάδα αυτή, ο "κύκλος προσευχής" σύμφωνα με τις καταθέσεις ενώπιον των γερμανικών αρχών, μοίραζε τα χρήματα από τις κατασκευάστριες εταιρίες όπλων ,σε πρόσωπα που λόγω των ιδιοτήτων και των θέσεων που κατείχαν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα τους τόσο στην επιλογή όπλων όσο και στην ταχύτερη σύναψη συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου για τις προμήθειες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του Μπέλτσιου, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, επί θητείας Τσοχατζόπουλου και Νομάρχης Καβάλας, ο κατηγορούμενος φαίνεται να εμπλέκεται μαζί με άλλα πέντε πρόσωπα σε παράνομα χρήματα που αγγίζουν τουλάχιστον τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η κατηγορία δε, της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων αφορά σύμφωνα με πληροφορίες ποσά που φθάνουν τα 52 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000 έως 2007.

Μάλιστα από τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης φαίνεται να προκύπτει ότι ο Μπέλτσιος είναι ο άνθρωπος που στελέχη της Ferrostaal -προμήθεια υποβρυχίων- υποστηρίζουν πως συνέστησε ο πρώην υπουργός 'Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ο Γιάννης Μπέλτσιος προσήλθε στον ανακριτή με απολογητικό υπόμνημα 60 σελίδων στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται. Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι η σχέση που είχε με την Ferrostaal ήταν την περίοδο 2000-2003 οπότε και δια σύμβαση παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής 300 χιλιάδων μάρκων, ποσό που δηλώθηκε και φορολογήθηκε.Τονίζει επίσης ότι δεν εντοπίστηκε κανένα ποσό που να έχει διακινηθεί μέσω λογαριασμών του.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κρίθηκε προφυλακιστέος ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ μετά την απολογία του, για τις ίδιες κατηγορίες με τον Μπέλτσιο, σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων.

Ο Εμμανουήλ είναι στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ που δέχθηκε, μέσω εταιρίας που του ανήκε, από την γερμανική HDW. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται τον παράνομο χαρακτήρα της δοσοληψίας και υποστηρίζει ότι το επίμαχο ποσό ήταν αμοιβή του μετά από σύμβαση με την γερμανική εταιρία για το μάνατζμεντ των ναυπηγείων επί τέσσερα χρόνια.

Η ανάκριση ωστόσο καταλογίζει στον Εμμανουήλ ότι λειτούργησε κομβικά υπέρ των Γερμανών ώστε να "τεθούν εκτός παιχνιδιού" Γάλλοι ανταγωνιστές τους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην υπόθεση κατασκευής των υποβρυχίων. Επιπλέον θεωρείται τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος όντας κρατικός υπάλληλος στην ιεραρχία των Ναυπηγείων εμφανίζεται όταν αναλαμβάνει την επιχείρηση η HDW να συνάπτει μέσω εταιρείας σύμβαση μαζί της για την άσκηση διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικές αρχές θεωρούν ότι τα χρήματα είχαν πραγματικό στόχο "να κατευνάζουν" και να εξασφαλίζουν "ηρεμία" στην λειτουργία των Ναυπηγείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέος γύρος συλλήψεων για τα εξοπλιστικά: Συνελήφθησαν ο Σωτήρης Εμμανουήλ και ο Ιωάννης Μπέλτσιος

SHARE:

24Media Network