Καταδίκη αστυνομικών για βασανιστήρια κρατουμένου

Μέτρα ασφαλείας εν όψει της τελετής ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας που θα γίνει  στο Γκάζι, Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Μέτρα ασφαλείας εν όψει της τελετής ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας που θα γίνει στο Γκάζι, Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδίκασε σε 8 έτη κάθειρξη δύο αστυνομικούς, χωρίς ελαφρυντικά. Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς η απόφαση έχει αναστέλλουσα δύναμη

Την καταδίκη σε ποινή κάθειρξης 8 ετών, χωρίς ελαφρυντικά, αλλά με αναστολή στην έφεση, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για δυο αστυνομικούς, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο για βασανιστήρια κρατουμένου.

Οκτώ χρόνια από την ημέρα του περιστατικού, με την υπόθεση να έχει περάσει από όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης και να έχει απασχολήσει ακόμη και τη Διεθνή Αμνηστία, ήρθε και η πρωτοβάθμια απόφαση.

Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά τέσσερις αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δύο -ο ένας σήμερα συνταξιούχος- κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία, ενώ σε βάρος των δύο συγκατηγορουμένων τους το αδίκημα μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα, με αποτέλεσμα την παύση της ποινικής δίωξής τους, καθώς το αδίκημα έχει παραγραφή.

Η υπόθεση αφορά στον βαρύτατο ξυλοδαρμό του Χρ. Χρονόπουλου, ενός αυτάρκους πολίτη με ψυχωσική συνδρομή, ο οποίος το 2007, βρέθηκε μέσα σε λίγες ώρες από το κρατητήριο στο Θριάσιο Νοσοκομείο, διασωληνωμένος με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Σύμφωνα με το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα (υπ' αριθμ. 1173/12), που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, στις 22 Μαΐου του 2007 το θύμα, για το οποίο σήμερα έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης, βρέθηκε στο κρατητήριο του Α.Τ. Καλλιθέας, καθώς «παρενοχλούσε διερχομένους» και «παρακώλυε τη διέλευση και κυκλοφορία οχημάτων».

Από εκείνη τη στιγμή και για τις επόμενες τέσσερις ώρες, μέχρι δηλαδή να οδηγηθεί στο χειρουργικό τραπέζι, τα «σενάρια» ποικίλαν, όπως και τα βουλεύματα, που παρέπεμψαν και απήλλαξαν αντίστοιχα τους κατηγορουμένους για «βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Κατά το αμετάκλητο βούλευμα πάντως, οι αστυνομικοί «χτύπησαν με πρόθεση επανειλημμένως τον προσαχθέντα σε πολλά σημεία του σώματός του με θλώντα αμβλέα όργανα (πιθανόν με σφιγμένες τις γροθιές τους)», με αποτέλεσμα να επέλθει μεταξύ άλλων «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκάλεσε μεγάλη έκπτωση των νοητικών του λειτουργιών, βραδυψυχισμό, μετατραυματική αμνησία και επιληπτικές κρίσεις».

Σε δηλώσεις τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Θ. Μαντάς έκαναν λόγο για πρώτη καταδίκη από το πρωτοβάθμιο κακουργοδικείο για βασανιστήρια κρατουμένου (ειδική περίπτωση του 137Α). "Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, υποδειγματική ως προς τη διεξαγωγή της, που φώτισε όλες τις πλευρές της συγκεκριμένης υπόθεσης, το δικαστήριο κατέληξε στην επιβολή αυστηρών ποινών κάθειρξης με την οποία σηματοδοτεί κατά τη γνώμη μας την πρόθεση της δικαιοσύνης να μην επιτρέπει σήμερα την αστυνομική αυθαιρεσία πολλώ μάλλον και στην συγκεκριμένη υπόθεση που είχαν σαν αποτέλεσμα να επιφέρουν βαρύτατη σωματική βλάβη στον παθόντα καθιστώντας τον έτσι καθολικά ανάπηρο σε όλη του τη ζωή. Επιτέλους η δικαιοσύνη πρέπει να εγκαταλείψει τη δυστακτικότητα της να τιμωρεί με την ειδική διατάξη περί βασανισμού. Δυστυχώς για τέτοιους είδους υποθέσεις η χώρα μας έχει κατ' επανάληψη καταδικαστεί απόι το Ευρωπαικό Δικασήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ένας πολίτης μετατράπηκε σε φυτό στο αστυνομικό τμήμα και περιφέρεται σαν ζωντανός νεκρός. Το δικαστήριο έκρινε ότι κάποιοι έχουν ευθύνη για αυτό".

SHARE:

24Media Network