Φωτιά στη Μόρια: Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό ηθικών και φυσικών αυτουργών

Φωτιά στη Μόρια: Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό ηθικών και φυσικών αυτουργών
Φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας AP

Οργανωμένο σχέδιο βλέπουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κράτους, πίσω απο τον εμπρησμο στο ΚΥΤ της Μοριας. Πού στρέφονται οι ερευνες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας, των τοπικών Αρχών Ασφαλείας της Λέσβου με την συνδρομή, τον συμβουλευτικό ρόλο και την τεχνογνωσία κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής που έχει μεταβεί στο νησί με αυτόν τον σκοπό, έχουν ήδη ενσωματωθεί πάνω από 10-12 διμοιρίες των ΜΑΤ στις υφιστάμενες δυνάμεις τάξης, που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νησί και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να μεταβούν και νέες επιπλέον ενισχύσεις.

Με τους νέους εμπρησμούς που σημειώθηκαν σήμερα από το πρωί έως το μεσημέρι, πλέον δεν υπάρχει σπιθαμή εντός του ΚΥΤ, συμπεριλαμβανομένων και των υποδομών ανηλίκων που την πρώτη ημέρα των γεγονότων είχαν σωθεί, που να μην έχουν γίνει στάχτη, όπως επίσης και πρόχειροι καταυλισμοί με σκηνές που στήθηκαν περιμετρικά της περιοχής και στα χωράφια από φιλήσυχους μετανάστες που είναι και αυτοί θύματα της όλης κατάστασης.

Όπως έχει αναφερθεί ξανά την πρώτη ημέρα των γεγονότων, αφορμή για την ένταση που προηγήθηκε των πυρκαγιών εντός και εκτός δομής του ΚΥΤ Μόριας φαίνεται να ήταν η έντονη αντίδραση ομάδας μεταναστών στο άκουσμα πως ύστερα από 2.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 35 θετικά κρούσματα εντός της δομής.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται θετικά κρούσματα κορονοϊού στη δομή και μπαίνουν περιοριστικά μέτρα, ωστόσο υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι διωκτικών Αρχών και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θεωρούν ότι είναι πιθανόν πίσω από αυτή την εξέγερση να βρίσκονται ΜΚΟ που έχουν προκαλέσει αντίστοιχα προβλήματα και άνθρωποι που στέλνουν οικογένειες μεταναστών στην Πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, υπήρχε εδώ και καιρό προσπάθεια από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να εξουδετερώσει την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα ορισμένων ΜΚΟ στα νησιά εντοπίζοντας τυχόν οικονομικές ατασθαλίες και όλα δείχνουν πως λόγω των συμβάντων θα επιταχυνθεί ως διαδικασία.

Οι αρχές επιχειρούν επίσης να εντοπίσουν SMS που φέρεται να έχει διακινηθεί στα κινητά τηλέφωνα ορισμένων μεταναστών της δομής, προκειμένου να υπάρξει αφετηρία ερευνών για τον εντοπισμό του αποστολέα του και αυτό είναι μέρος της έρευνας που έχει ξεκινήσει, δηλαδή να μπορέσει να βρεθεί κινητό τηλέφωνο με αυτό το μήνυμα για να εξεταστεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Επίσης δεν έχουν γίνει επί του παρόντος προσαγωγές υπόπτων προς εξέταση, κάτι που αναμένεται να ακολουθήσει. Στην ουσία η προπαγάνδα που, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τους ηθικούς αυτουργούς αυτών των γεγονότων είναι ότι μόνο αν καταστρεφόταν η δομή θα γλίτωναν τον εγκλεισμό λόγω Covid-19 και θα αναγκαζόταν η Πολιτεία να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα.

Κατά καιρούς έχει υπάρξει ξανά διακίνηση παρόμοιας προπαγάνδας και προσπάθειες χειραγώγησης των μεταναστών στην πρόκληση επεισοδίων. Με τον ίδιο τρόπο έχουν υπάρξει ξανά και παρόμοια επεισόδια όχι όμως στην ίδια κλίμακα που έφτασαν τώρα και μάλιστα σε αυτή την χρονική συγκυρία που διανύουμε, κάτι που κάνει ακόμα πιο ύποπτο τον ρόλο ΜΚΟ-“φαντασμάτων”.

Το τελευταίο είναι που έχει ενεργοποιήσει και τα αντανακλαστικά και την εμπλοκή στις έρευνες και πιο εξειδικευμένων διωκτικών Υπηρεσιών.

Φέρεται λοιπόν να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, κάτι που προκύπτει και από το γεγονός ότι ξαφνικά και συντονισμένα έδρασαν οι φυσικοί αυτουργοί, έχοντας όλοι τους τα μέσα για να το πράξουν που σημαίνει ότι επίσης οργανωμένα κάποιοι ίσως φρόντισαν να τους προμηθεύσουν με αυτά.

Το δύσκολο βέβαια είναι ότι μιλάμε για 13.000 ανθρώπους που έχουν κυριολεκτικά διασκορπιστεί αυτή την στιγμή και αυτό δεν βοηθάει σε μία σύντομη εξιχνίαση των γεγονότων.

Ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος των αρχών είναι να μην καταλήξουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε χωριά και στην πόλη και αυτό προκαλέσει τυχόν εντάσεις και με τους κατοίκους, άλλωστε ήδη κάποιοι φρόντισαν να στήσουν μπλόκα και προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η αποστολή επιπλέον ενισχύσεων δυνάμεων τάξης στο νησί, ώστε να διατηρηθεί η τάξη από όλους και προς όλους.

Το άλλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η προσωρινή έστω στέγαση αυτών των ανθρώπων όσο το δυνατό σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα και ειδικά για τις οικογένειες προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται και η αποστολή πλοίου, μέχρι να μπορέσει να βρεθεί μία μόνιμη λύση, η οποία όμως θα βρεθεί το συντομότερο δυνατό μόνο αν συνεργαστεί και η τοπική κοινωνία και ντόπιοι αιρετοί.

Πρόθεση άλλωστε της κυβέρνησης είναι να μην δοθεί το λάθος μήνυμα στις δομές των υπόλοιπων νησιών και λειτουργήσει η Μόρια σαν αρνητικό παράδειγμα αλλά να γίνουν όλες οι προσπάθειες που χρειάζονται για να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η δομή ή κάποιο άλλο σημείο στο νησί για να επιστρέψουν εκεί οι 13.000 μετανάστες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα