“Vor V Zakone”: Νέο πλήγμα της ΕΛ.ΑΣ. σε συμμορία διαρρηκτών της διαβόητης σπείρας

“Vor V Zakone”: Νέο πλήγμα της ΕΛ.ΑΣ. σε συμμορία διαρρηκτών της διαβόητης σπείρας
Το ξυλόγλυπτο τάβλι στα αριστερά που ανήκε σε έναν εκ των συλληφθέντων έχει τα σύμβολα των "Vor V Zakone" ΕΛΑΣ

Η πολυμελής σπείρα των επαγγελματιών Γεωργιανών διαρρηκτών της οργανωμένης μαφίας των «Vor» είχε τριετή δράστη και είναι υπεύθυνη για δεκάδες διαρρήξεις-Πληροφορίες λάμβαναν από ομοεθνείς του οικιακές βοηθούς.

Νέο ηχηρό χτύπημα της Ελληνικής Αστυνομίας σε «πλοκάμι» της διαβόητης γεωργιανής μαφιόζικης οργάνωσης «Vor V Zakone» στη χώρα μας.

Πρόκειται για πολυμελή σπείρα επαγγελματιών Γεωργιανών διαρρηκτών που δρούσαν τουλάχιστον από τριετίας στη χώρα μας και είναι υπεύθυνοι για δεκάδες διαρρήξεις σπιτιών στην Αττική. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί 31 περιπτώσεις όμως οι Αρχές είναι πεπεισμένες ότι θα προκύψουν και άλλες περιπτώσεις από την συνεχιζόμενη έρευνα.

Από την Ασφάλεια Αττικής συνελήφθησαν 9 μέλη της οργάνωσης, και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών, ηλεκτρικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων, δερμάτινων ειδών, το χρηματικό ποσό των 6.500 ευρώ και 3 Ι.Χ. αυτοκίνητα. Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος των κλοπιμαίων κατέληγε στην χώρα τους και στα «κεφάλια» της οργάνωσης, όπως συνέβαινε και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις κακοποιών, μυημένων στην «Vor V Zakone».

Τις πληροφορίες για τα σπίτια που άξιζε να «χτυπήσουν» τις λάμβαναν από ομοεθνείς τους οικιακές βοηθούς ενώ είχαν φτάσει στο σημείο να κατασκευάσουν ειδικό κλειδί πασπαρτού που δεν άφηνε καν ίχνη παραβίασης. Επίσης έβαζαν σημάδια στα σπίτια που κατόπτευαν και θα επέστρεφαν για να διαρρήξουν. Μάλιστα, όταν εισέρχονταν στα σπίτια των θυμάτων, φρόντιζαν να βρίσκουν τις φωτογραφίες των μελών της οικογένειας ώστε να παρακολουθούν οι τσιλιαδόροι τους αν τυχόν επέστρεφαν.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση αναφέρει:

«Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις-κλοπές από οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες χθες, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση, στις περιοχές Πατησίων, Κυψέλης, Κολωνού, Ηλιούπολης και Βριλησσίων, 9 αλλοδαποί (8 άντρες και μία γυναίκα), μέλη της σπείρας. Συνελήφθη ένας επιπλέον αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τρία εντάλματα, για παράνομη διακίνηση μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία και παράβαση της Νομοθεσίας περί όπλων και περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τριετίας, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές από οικίες, με διαρκή δράση και έχοντας διακριτούς ρόλους ως προς τον ηγεσία και συντονισμό, την άντληση πληροφοριών σχετικά με οικίες – στόχους, της φυσικής αυτουργίας στις διαρρήξεις – κλοπές και της επιτήρησης του χώρου (τσιλιαδόροι). Σημειώνεται ότι τις πληροφορίες συνήθως τις “αλίευαν” από τις οικιακές βοηθούς των οικιών.

Τα μέλη της οργάνωσης, μέχρι και τη σύλληψή τους, είχαν καθημερινή επαφή μεταξύ τους, προβαίνοντας παράλληλα στο σχεδιασμό και υλοποίηση των διαρρήξεων, καθώς και στη διανομή των κερδών.

Ως προς τη μεθοδολογία, αρχικά επέλεγαν τις περιοχές που θα δρούσαν, εντόπιζαν τις οικίες-στόχους και προχωρούσαν στην κατόπτευση τους, καθώς και στην παρακολούθηση των κινήσεων των ενοίκων. Στη συνέχεια, αφού αποκτούσαν πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών, περιεργάζονταν την κλειδαριά της πόρτας, βάζοντας σημάδια που διευκόλυναν τη μεταγενέστερη επιστροφή τους στις στοχοποιημένες οικίες.

Κλοπιμαία που βρέθηκαν σε σπίτια μελών της σπείρας ΕΛΑΣ

 

Για να έχουν πλήρη κάλυψη, κατά τη διάρκεια της διάρρηξης, τα μέλη της οργάνωσης ακροβολίζονταν σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που βρισκόταν η υποψήφια προς διάρρηξη οικία, για να ελέγχουν τις κινήσεις τυχαία διερχόμενων πολιτών ή την προσέγγιση στο σημείο αστυνομικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δράστες που βρίσκονταν εντός της οικίας και ερευνούσαν τους χώρους, κοιτούσαν τις φωτογραφίες των ενοίκων και ενημέρωναν τους τσιλιαδόρους της ομάδας για τα χαρακτηριστικά των θυμάτων τους, προκειμένου να αναγνωριστούν από τους τσιλιαδόρους σε περίπτωση επιστροφής στην οικία τους.

Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, τα διέθεταν σχεδόν αμέσως σε διάφορους κλεπταποδόχους ή ενεχυροδανειστές, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη, ενώ ενημερώνονταν καθημερινά για τις μεταβολές και τις τιμές του χρυσού προκειμένου να λαμβάνουν το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος. Σε μερικές περιπτώσεις μετέφεραν μέρος των αφαιρεθέντων αντικείμενων στη χώρα καταγωγής τους.

Τα μέλη της οργάνωσης κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους τύπους των κλειδαριών που κυκλοφορούν στην αγορά. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του τρόπου δράσης ήταν η χρήση ειδικά κατασκευασμένου εργαλείου-κλειδιού, το οποίο δεν άφηνε κανένα ίχνος παραβίασης.

Διενεργήθηκαν 9 έρευνες σε οικίες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, πλήθος κλοπιμαίων (κοσμήματα, ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δερμάτινα είδη, γυαλιά ηλίου, τσάντες, πορτοφόλια και άλλα αντικείμενα αξίας), 6.500 ευρώ, εξαρτήματα πυροβόλου όπλου, αποδείξεις μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό και συναλλαγών με ενεχυροδανειστήρια τρία αυτοκίνητα

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 31 διαρρήξεις- κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Όπως εξακριβώθηκε, το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν, υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, άπαντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και ορισμένοι εξ αυτών έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης σε διάφορα Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Ο σκοτεινός κόσμος των «Vor V Zakone»

«Κλέφτης του νόμου» ή «Vor V Zakone», αποκαλούνται συχνά τα μέλη της οργανωμένης Γεωργιανής Μαφίας. Βεβαίως, αντίστοιχες οργανώσεις με “Vor” συναντώνται και με προέλευση από άλλες πρώην σοβιετικές χώρες όπως η Αρμενία.

Η ένοπλη δράση πολυάριθμων τέτοιων καλά οργανωμένων συμμοριών αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της στη Ρωσία, ειδικά κατά τη διάρκεια της αναταραχής της ρωσικής επανάστασης του 1917. Τότε, η εγκληματική «κουλτούρα» με την δική της αργκό και τους εσωτερικούς της νόμους έγινε γνωστή ως «Vorovskoy Mir» ή αλλιώς «Ο κόσμος των κλεφτών».

Καθώς η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα αποκαταστάθηκαν στη Σοβιετική Ένωση λίγο μετά την επανάσταση του 1917, οι σοβιετικές Αρχές σχεδόν εξόντωσαν τον εγκληματικό υπόκοσμο. Επί εποχής Στάλιν, τα «Γκούλαγκ» γέμισαν από τέτοιους κακοποιούς και τότε δημιουργήθηκε η  νέα οργανωμένη ομάδα κακοποιών, η «Vor V Zakone».

Οι “κλέφτες του νόμου” ενώθηκαν τότε ως μια κοινωνία για την κυριαρχία τους εντός των φυλακών. Εφάρμοσαν σύντομα ένα σύστημα συλλογικής ευθύνης και ορκίστηκαν σε έναν κώδικα πλήρους υποταγής στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων υποστήριξης του εγκληματικού ιδεώδους, της απόρριψης κάθε νόμιμης απασχόλησης και της άρνησης συμμετοχής σε όλες τις πολιτικές δραστηριότητες.

Την αποδοχή ενός μέλους στην ομάδα συχνά την διαδέχονται συγκεκριμένα τατουάζ, επιτρέποντας σε όλα τα μέλη του εγκληματικού κόσμου να αναγνωρίζουν αμέσως έναν “κλέφτη του νόμου”. Τα τατουάζ των «Vor» χαρακτηρίζονται από ένα πολύπλοκο σύστημα συμβολισμών.

Για να γίνει κάποιος «Vor» πρέπει να επιδείξει σημαντικές ηγετικές ικανότητες, να έχει εγκληματικά «χαρίσματα», …μαζί με ένα καλά τεκμηριωμένο ποινικό μητρώο. Μόλις γίνει αποδεκτός, πρέπει να ζήσει σύμφωνα με τον «κώδικα των κλεφτών». Σήμερα, οι «Vor» έχουν εξαπλωθεί στην Γαλλία, στην Ισπανία, στην Γερμανία, στα Βαλκάνια και την Ελλάδα, ακόμα και στις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα