Οι πορτοφολάδες ξεσαλώνουν: Από τον τεχνητό συνωστισμό, στο λέρωμα του ρούχου

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου EUROKINISSI

Συχνά είναι τα φαινόμενα κλοπών σε πεζούς και ιδιαίτερα οι κλοπές πορτοφολιών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, στο αεροδρόμιο και όπου συνήθως επικρατεί συνωστισμός. Οι μέθοδοι που ακολουθούν.

Ανεξάντλητη είναι η φαντασία των «πορτοφολάδων» που κυκλοφορούν σε πολυσύχναστα σημεία και είναι γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί μία αυξητική τάση στις κλοπές και στις μικροκλοπές αυτού του είδους με τις συμμορίες να εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους.

Η πιο κλασσική μέθοδος των «πορτοφολάδων» είναι αυτή του «τεχνητού συνωστισμού». Εισέρχονται ανά ομάδες σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή βαδίζουν ανά ομάδες σε πολυσύχναστα σημεία, σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και εμπορικούς δρόμους και πέφτοντας πάνω στους διερχόμενους πεζούς τους αποσπούν την προσοχή και μαζί το πορτοφόλι από την τσάντα ή τις τσέπες τους.

Μια νεότερη μέθοδος που χρησιμοποιούν και είδαμε σε πρόσφατες περιπτώσεις στην καρδιά της Αθήνας σε βάρος επιχειρηματιών ακόμα και σε βάρος βουλευτή, είναι να λερώσουν με κάτι τα ρούχα του θύματος, να του αποσπάσουν την προσοχή είτε επικαλούμενοι ότι θα τον βοηθήσουν να καθαριστεί είτε παρακολουθώντας πότε θα σταματήσει για να καθαριστεί και έτσι να του αποσπάσουν κάποια τσάντα ή χαρτοφύλακα που μεταφέρει.

Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, όπου οι δράστες, συνήθως γυναίκες, πέφτουν πάνω στα υποψήφια θύματά τους, συνήθως ηλικιωμένοι και με το πρόσχημα ότι είναι δήθεν μακρινοί συγγενείς και φίλοι τους αγκαλιάζουν και μέχρι να συνειδητοποιήσει το θύμα τι συμβαίνει και να λυθεί η «παρεξήγηση», το πορτοφόλι ή μια αλυσίδα λαιμού έχουν βγάλει «φτερά».

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ομάδες αυτές προκαλούν ένα «τεχνητό επεισόδιο» και αποσπώντας την προσοχή των περαστικών, ταυτόχρονα τους «ξελαφρώνουν»…

Αμείωτες είναι και οι περιπτώσεις κλοπών από σταθμευμένα αυτοκίνητα, με τους «αετονύχηδες» να εκμεταλλεύονται την συνήθεια πολλών οδηγών, να αφήνουν τσάντες, ρούχα και άλλα προσωπικά αντικείμενα στα αυτοκίνητά τους.

Είναι επίσης γεγονός ότι ακριβώς λόγω της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν τέτοια κρούσματα και ακόμα σοβαρότερες περιπτώσεις ληστειών σε πεζούς με χρήση βίας από συμμορίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, έχουν αυξηθεί και οι στοχευμένες περιπολίες.

Αυτό συμβαίνει είτε με πεζές περιπολίες σε εμπορικούς δρόμους και σημεία αυξημένης παρουσίας τουριστών στο κέντρο είτε με άντρες της Ασφάλειας από την ειδική ομάδα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας που πραγματοποιεί περιπολίες σε σταθμούς του Ηλεκτρικού και του ΜΕΤΡΟ και έχει πετύχει περιπτώσεις «πορτοφολάδων» επ’ αυτοφώρω είτε με άντρες της νεοσύστατης Ειδικής Ομάδας Περιπολιών και Ελέγχων (ΕΙΔ.Ο.Π.Ε.) στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Αυξητική η τάση των κλοπών όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία

Ως προς τα είδη κλοπών που τελέστηκαν στην Επικράτεια το πρώτο εξάμηνο του 2019 , σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, καταγράφονται:

 • 1.178 επιπλέον από ΙΧΕ αυτοκίνητα (10.241 έναντι 9.063)
 • 1.173 επιπλέον μικροκλοπές (5.994 έναντι 4.821)
 • 258 επιπλέον σε συγκοινωνιακά μέσα (2.869 έναντι 2.611)
 • 67 επιπλέον με αρπαγές τσαντών (437 έναντι 370)

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ. για περίπτωση αρπαγής τσάντας

 • Μην μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι σας, την τσάντα ή τη τσέπη σας.
 • Μη βάζετε το πορτοφόλι σας σε πίσω τσέπη.
 • Μην μεταφέρετε πιστωτικές κάρτες και µπλοκ επιταγών στην ίδια τσέπη ή τσάντα.
 • Μην παίρνετε τσάντα όταν πηγαίνετε για ψώνια σε καταστήματα και ιδιαιτέρως σε σημεία που συχνάζει πολύς κόσμος (λαϊκή αγορά, πολυκαταστήματα κλπ.) και ειδικά σε περιόδους εορτών.
 • Σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας.
 • Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες.
 • Μην αφήνετε τις τσάντες έξω από δοκιμαστήρια καταστημάτων ρούχων.
 • Όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους ή χώρους αναψυχής μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε διπλανά καθίσματα ή στα πόδια σας.
 • Όταν περπατάτε φροντίστε να βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδροµίου και σε κατεύθυνση αντίθετη της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
 • Κρατάτε γερά την τσάντα σας και πηγαίνετε στην μέσα πλευρά του πεζοδρομίου, έχοντας την προς την πλευρά των κτιρίων και όχι του δρόμου.
 • Μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό (καµπίνα) του αυτοκινήτου και μάλιστα στο κάθισμα του συνοδηγού, αλλά κάτω από αυτό.
 • Αν κάποιος οδηγός οχήματος (αυτοκινήτου ή δικύκλου) σας πλησιάσει για να ζητήσει πληροφορία, αποφύγετε να πλησιάσετε το όχημα του.
 • Μην επιλέγετε να βαδίζετε σε σκοτεινούς και απόμερους δρόμους, ειδικά όταν είστε µόνοι.
 • Πάντα να είστε σε ετοιμότητα για ύποπτα πρόσωπα και ύποπτες κινήσεις.
 • Εάν πέσετε θύμα "τσαντάκηδων" ή "πορτοφολάδων'" ή είστε μάρτυρας επίθεσης, αρχίστε να φωνάζετε βοήθεια µε όλη σας την δύναμη.
 • Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα, σκεφτείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν χρησιμοποίησε τέτοιο.
 • Αν δεχθείτε επίθεση να καταγγείλετε αμέσως το γεγονός στην Αστυνομία, ενημερώνοντας την αν η τσάντα ή το πορτοφόλι σας περιείχε την ταυτότητά σας ή άλλα σημαντικά έγγραφα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προσοχή στην απάτη με το σακάκι στον δρόμο: Θύμα και ο επιχειρηματίας Γιώργος Κορρές

Θύμα κλοπής βουλευτής της Ελληνικής Λύσης

SHARE: