Σε δίκη 31 χρόνια μετά τη δολοφονική δράση του ο “Ορίτζιναλ Night Stalker”

Σε δίκη 31 χρόνια μετά τη δολοφονική δράση του ο “Ορίτζιναλ Night Stalker”
O Joseph James DeAngelo στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σακραμέντο (José Luis Villegas/The Sacramento Bee via AP, Pool) AP

Στο εδώλιο θα βρεθεί επιτέλους ένας εκ των πλέον περιζήτητων καταζητούμενων στις ΗΠΑ για δεκαετίες, υπεύθυνος για τουλάχιστον 13 φόνους και 50 βιασμούς σε διάφορες πόλεις της California. Αυτή είναι η ιστορία του "Αυθεντικού Night Stalker".

Το 1977, οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι της Sacramento County, στην California στοιβάζονταν στις αίθουσες των κοινοτήτων τους, σε κάθε κάλεσμα των αρχών. Ήθελαν να εκφράσουν τους φόβους τους. Να μάθουν αν θα τελείωνε ο εφιάλτης τους. Αν υπήρχαν νέα στοιχεία για τον άνδρα που έμπαινε σε σπίτια, έκλεβε και βίαζε. Του ‘χαν δώσει το παρατσούκλι “East Area Rapist”. Τα θύματα του δεν μπορούσαν να “σβήσουν” από το μυαλό τους τη φράση που επαναλάμβανε.

Σε μια από αυτές τις συναθροίσεις, στην καφετέρια ενός σχολείου, η ντετέκτιβ του Σερίφη, ονόματι Carol Daly μίλησε για το τι θα έπρεπε να κάνουν οι κάτοικοι, αν έρχονταν αντιμέτωποι με τον δράστη. Ο κόσμος φοβόταν τόσο που δεν έβλεπες άνθρωπο να κυκλοφορεί μόνος του. Πετάχτηκε από το ακροατήριο ένας άνδρας, ο οποίος αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα του εγκληματία, στην περίπτωση που η εισβολή γινόταν σε χρόνο που ήταν στο σπίτι ο σύζυγος “ο οποίος θα κάνει τα πάντα, για να αποτρέψει την επίθεση” είχε σχολιάσει.

Πριν περάσουν δυο μήνες, ο “East Area Rapist” μπήκε στο σπίτι αυτού του άνδρα, βίασε τη σύζυγο του και μετά σκότωσε το ζευγάρι “με τον πιο βάναυσο τρόπο, εξ όσων επέλεγε στις δολοφονίες του”, δήλωσε η Daly στους New York Times.

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Απριλίου του 2017 και μόλις είχε συλληφθεί ο εγκληματίας: ήταν ο 72χρονος Joseph James DeAngelo. Οι αρχές είχαν μόλις λύσει μια από τις μεγαλύτερες, σε διάρκεια, συρροές φόνων, στην ιστορία των ΗΠΑ.

(Sacramento County Sheriff's Office via AP) AP

 

Δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια από τη διαπίστωση ότι ο “Visalia Ransacker” (Λεηλατητής της Visalia), ήταν επίσης ο “East Area Rapist” , αλλά και ο “Original Night Stalker” (ήταν ο πρώτος, στην εγκληματική ιστορία των ΗΠΑ, που παρακολουθούσε το βράδυ, τα δυνητικά θύματα του, μάθαινε όλες τις συνήθειες τους και μετά έκανε την επίθεση).

Για χρόνια, ερευνητές διαφορετικών περιοχών της πιο πολυπληθούς πολιτείας των ΗΠΑ, θεωρούσαν πως ήταν τρεις οι εγκληματίες που είχαν επισκιάσει την καθημερινότητα των κοινοτήτων, στις οποίες δρούσαν. Εξέταζαν τα περιστατικά μεμονωμένα. Ώσπου αυτά διασταυρώθηκαν (από τον ίδιο τρόπο που εγκληματούσε) και τελικά, αποδείχθηκε πως ο ίδιος άνδρας ήταν υπεύθυνος για

τουλάχιστον 13 δολοφονίες

περισσότερους από 50 βιασμούς και

περισσότερες από 120 ληστείες στην California από το 1974 έως το 1986.

 

Visalia Ransacker

Από τον Απρίλιο του 1974 έως το Δεκέμβριο του 1975, στην περιοχή Visalia, πόλη 120.000 κατοίκων, 370 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της California, η αστυνομία αναζητούσε τον υπεύθυνο 120 εγκλημάτων. Κυρίως εισβολών σε σπίτια, από τα οποία έκλεβε μόνο μικρά αντικείμενα. Τα περισσότερα “χτυπήματα” είχαν γίνει κοντά στο δημόσιο κολέγιο College of the Sequoias.

Το πρώτο καταγγέλθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου του 1974. Είχε πάρει 50 δολάρια, σε κέρματα, από κουμπαρά. Σιγά σιγά άρχισαν οι βανδαλισμοί, η καταστροφή των γυναικείων εσωρούχων και η “αφαίρεση” μικρής αξίας αντικειμένων. Το ρεκόρ του ήταν 12 διαφορετικά περιστατικά, σε μια μέρα (30/11 του 1974, ημέρα Σάββατο).

Ο τρόπος ήταν πάντα ο ίδιος: φορούσε γάντια (εξ ου και δεν βρήκαν ποτέ αποτυπώματα), επιχειρούσε την είσοδο από όλα τα παράθυρα, άφηνε ανοιχτά πολλαπλά σημεία διαφυγής και τοποθετούσε προειδοποιητικά αντικείμενα (πιάτα και μπουκάλια) στις πόρτες και τα πόμολα.

Οι μάρτυρες μιλούσαν για έναν νέο άνδρα, λευκό, γύρω στο 1.78 και στα 82 με 91 κιλά, σε καλή φυσική κατάσταση, αριστερόχειρα και εμμονικό με τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων του. Τότε δεν υπήρχε η εξέταση του DNA.

Έπειτα από 18 μήνες δράσης, έκανε τον πρώτο του φόνο.

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 1975, όταν μπήκε για δεύτερη φορά στο σπίτι του καθηγητή δημοσιογραφίας, Claude Snelling. Η πρώτη ήταν το Φλεβάρη του ίδιου έτους. Τον ανακάλυψε ο Snelling κάτω από το κρεβάτι της 16χρονης κόρης του και τον κυνήγησε. Τον Σεπτέμβριο, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού άκουσε θόρυβο, κατέβηκε από το δωμάτιο του στο σαλόνι και βρέθηκε μπροστά σε έναν άνδρα που φορούσε μάσκα και επιχειρούσε να απαγάγει την κόρη του Snelling.

Ο τελευταίος μπήκε στη μέση και δέχθηκε δυο σφαίρες. Πέθανε το ίδιο βράδυ. Μετά τους πυροβολισμούς, ο δολοφόνος τράπηκε σε φυγή. Δεν ήταν η τελευταία φορά που έδρασε στη Visalia. Δοκίμασε άλλη μια, το Δεκέμβριο του 1975, όταν μπήκε στο σπίτι του ντετέκτιβ William McGowen, ο οποίος τον τσάκωσε, ο δράστης έβγαλε τη μάσκα, έκανε ότι παραδίδεται, πριν αρχίσει να τρέχει και πυροβολήσει στο πρόσωπο τον αστυνομικό.

 

East Area Rapist

Στα 320 χιλιόμετρα, βόρεια της Visalia βρίσκεται η Sacramento County. Eκεί άρχισαν να μαζεύονται πολλά τα περιστατικά κλοπών, σε προάστια, τον Ιούνιο του 1976. Ουκ ολίγα ζευγάρια είχαν καταγγείλει στην αστυνομία πως είχαν δει έναν άνδρα έξω από το σπίτι τους. Συνήθως πήγαινε σε σπίτια που ήταν κοντά σε σχολεία και είχαν μεγάλα ανοίγματα -ώστε να μπορεί να διαφύγει.

Το πρώτο περιστατικό αναφέρθηκε τον Ιούνιο. Το δεύτερο τον Ιούλιο, το τρίτο τον Αύγουστο, το τέταρτο τον Σεπτέμβριο και πολλά άλλα τον Οκτώβριο.

Η αστυνομία θα ενημέρωνε πως αναζητά τον “East Area Rapist”. Τον Φεβρουάριο του 1987 έκανε τον πρώτο φόνο: σκότωσε τους Brian και Katie Maggiore, ενώ είχαν βγάλει βόλτα το σκύλο τους. Ο Brian ήταν αστυνομικός. Η Katie έλεγε για μήνες πως κάποιος την παρακολουθεί, στο σπίτι και τη δουλειά. Τρεις μήνες μετά δοκίμασε να κάνει το ίδιο, σε άλλο ζευγάρι. Οι διαδοχικές απόπειρες να σωθούν (τη μια προσπαθούσε να αποδράσει ο άνδρας, την άλλη η γυναίκα που ούρλιαζε) αποσυντόνισαν τον εγκληματία διέφυγε, με ποδήλατο.

Η δράση του στη Sacramento County διήρκεσε από τον Ιούνιο του 1976 έως τον Μάιο του 1977. Για ένα τρίμηνο έδρασε σε μια περιοχή εκεί κοντά και έπειτα επέστρεψε για δεκάδες άλλες επιθέσεις, έως τον Ιούλιο του 1979.

Συνολικά, ευθύνεται για 51 εγκλήματα. Ένα ήταν ο βιασμός ενός 13χρονου κοριτσιού. Η Margaret Wardlow ήταν το 27ο θύμα του. Την έδεσε στο κρεβάτι της και απείλησε πως θα δολοφονούσε τη μητέρα της, αν φώναζε. Ανάγκασε τη μητέρα να ξαπλώσει στο πάτωμα και έβαλε στην πλάτη της πιάτα. Της είπε πως αν ακούσει τον όποιον ήχο θα δολοφονήσει τη μικρή. Πριν κάθε βιασμό, άνοιγε την τηλεόραση, έκλεινε τον ήχο και έβαζε μια πετσέτα μπροστά στην οθόνη. Ήθελε να βλέπει το θύμα του, στα μάτια.

 

Original Night Stalker

Toν Ιούλιο του 1979 αποφάσισε πως είχε έλθει η ώρα για μια ακόμη μετακίνηση. Πήγε νότια στην California. Το πρώτο χτύπημα έγινε στη Santa Barbara, την 1η Οκτωβρίου. Ήταν απόπειρα δολοφονίας που δεν πέτυχε, όπως αποτυχημένη ήταν και η επίθεση. Στις επόμενες ήταν πιο προσεχτικός.

 

Ο Keith και η Patrice Ηarrington ήταν νεόνυμφοι. Ο Keith ήταν τελειόφοιτος ιατρικής. Η Patrice νοσοκόμα. Zoύσαν στην Laguna Niguel, παράκτια περιοχή της California. Ένα ζεστό βράδυ του καλοκαιριού ήταν σπίτι, στο δωμάτιο τους. Είχαν αφήσει ανοιχτό το παράθυρο. Δυο ημέρες μετά, στις 19 Αυγούστου του 1980, ο πατέρας του Keith πήγε στο σπίτι. Ο γιος του είχε εξαφανιστεί. Είχε ανησυχήσει. Βρήκε νεκρό το ζευγάρι, στο κρεβάτι. Είχαν πεθάνει από αλλεπάλληλα χτυπήματα. Η Patrice είχε πέσει θύμα βιασμού. Kάλεσε την αστυνομία. “Άνοιξε” η έρευνα.

Tρεις μήνες μετά o φάκελος μπήκε στη λίστα των cold cases. Δεν είχε βρεθεί καν ύποπτος, πόσω μάλλον κίνητρο. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1981, 27 χιλιόμετρα βόρεια της Laguna Niguel, στο Irvine, βρέθηκε νεκρή μια γυναίκα. Είχε δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο που πέθαναν οι Harrington. Για έξι μήνες οι αρχές προσπαθούσαν να βρουν τον κάτοχο των αποτυπωμάτων παπουτσιών που ‘χαν εντοπίσει στην αυλή.

Ακολούθησε άλλο θύμα, στα 4 χιλιόμετρα από το τελευταίο. Πάλι είχε δολοφονηθεί με αλλεπάλληλα χτυπήματα. Πάλι ήταν γυναίκα. Πάλι είχε βιαστεί. Ήταν Μάιος του 1986. Η 18χρονη Janelle Cruz  ήταν μόνη σπίτι -η οικογένεια της ήταν διακοπές. Ο δράστης γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες. Αυτήν τη φορά υπήρχε ύποπτος. Ένας 18χρονος που ‘χε πει ψέματα πως δεν την είχε το βράδυ του κακού. Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ήταν ο δολοφόνος. Όλες αυτές οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο της Orange County. Η Cruz ήταν το τελευταίο του θύμα.

Η στιγμή που οι πολλοί ύποπτοι έγιναν ένας serial killer

Το 1996 και ενώ το DNA έχει μπει στους τρόπους διαλευκάνσεων των εγκλημάτων, υπήρχε βάση με γενετικό υλικό, η εγκληματολόγος Mary Hong πήγε στο αρχείο της Orange County και πήρε όλους τους φακέλους με τις “παγωμένες” δολοφονίες. Άνοιξε τις υποθέσεις και άρχισε τη μελέτη. Διαπίστωσε πως το DNA σε όλες τις περιπτώσεις, ήταν το ίδιο. Ανατέθηκαν σε αστυνομικούς/ερευνητές. Πλέον η αστυνομία είχε στοιχεία για να ζητήσει από διάφορους υπόπτους, να δώσουν δείγμα προς εξέταση. Έξι μήνες μετά, βρέθηκαν πάλι στο σημείο “μηδέν”. Δεν είχε βρεθεί ο ένοχος.

Catch me if you can

Ο DeAngelo ενημερωνόταν για την πρόοδο των ερευνών από τις εφημερίδες… και τη δουλειά του. Βλέπετε, ήταν αστυνομικός, στο Auburn της Βόρειας Καλιφόρνιας. Εκεί όπου είχε περάσει όλη του τη ζωή.

 

Φορούσε πάντα μάσκα του σκι, κρατούσε όπλο, έδενε τα θύματα του, τα απειλούσε και στην έξοδο συνήθιζε πια να παίρνει αναμνηστικά (φωτογραφίες, κοσμήματα, ταυτότητες). Υπήρχαν περιπτώσεις που εν μέσω βιασμών της γυναίκας, σταματούσε, πήγαινε στην κουζίνα του σπιτιού των θυμάτων, έτρωγε και έπινε κάτι και μετά συνέχιζε. Άλλες φορές άνοιγε τις ντουλάπες και κατέστρεφε ρούχα.

Συνήθιζε να προσποιείται πως έχει φύγει από το σπίτι και μόλις τα θύματα του έτρεχαν να σωθούν, εμφανιζόταν μέσα στο σκοτάδι, μπροστά τους, για να συνεχίσει το έγκλημα.

Η αστυνομία αναζητούσε έναν ευκίνητο νέο άνδρα, κάτω του 1.83. Ο τρόπος που κινείτο έδειχνε πως έχει περάσει εκπαίδευση στρατιωτικού (o DeAngelo είχε υπηρετήσει και στο ναυτικό) ή αστυνομικού και ήταν ριψοκίνδυνος. Σύντομα οι επικεφαλής της αστυνομίας άρχισαν την έρευνα μεταξύ των μελών του σώματος. Όσοι ταίριαζαν με τις περιγραφές, έδιναν δείγμα DNA και μετά διαγράφονταν από τη λίστα των υπόπτων.

Ο Nicholas Willick είχε υπηρετήσει μαζί με τον DeAngelo. Είπε στους New York Times πως εκείνη την εποχή ο φόβος είχε φτάσει στο σημείο που όλοι έβαζαν συναγερμούς, είχαν όπλα στο σπίτι και σκυλιά στην αυλή.

Τον Ιούλιο του 1978, ο DeAngelo είχε συλληφθεί για απόπειρα κλοπής προϊόντων ενός καταστήματος. Αρνήθηκε την κατηγορία. Τον Οκτώβριο κρίθηκε ως ένοχος, έδωσε 100 δολάρια ως πρόστιμο και τιμωρήθηκε με 6 μήνες φυλάκιση, με αναστολή. Φυσικά, δεν υπηρέτησε ξανά την αστυνομία. Έως το 1990 δεν υπάρχουν στοιχεία εργοδοτών του.

Ο λόγος που σταμάτησε τη δράση του το 1986 παραμένει άγνωστος.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως είχε διαβλέψει ότι δεν θα ξεφεύγει για πολύ ακόμα. Το 2001, η εξελιγμένη τεχνολογία του DNA εμφάνισε σχέση μεταξύ των βιασμών στη Βόρεια California και των δολοφονιών στη νότια πλευρά. Το 2016 το FBI και η αστυνομία του Sacramento αποφάσισαν να συνεργαστούν, για να βρουν τον υπεύθυνο δεκάδων φόνων και βιασμών. Κυκλοφόρησαν αυτό το πόστερ.

 

Ήταν πια ο Golden State Killer (έτσι τον ονόμασε συγγραφέας εγκληματικών μυθιστορημάτων) και όποιος έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του, θα έπαιρνε 50.000 δολάρια. Παρεμπιπτόντως, η California είχε δημιουργήσει και βάση δεδομένων για DNA. Όποιος κατηγορείται για κάτι, δίνει δείγμα και μπαίνει εκεί. Αυτό έχει οδηγήσει την πολιτεία σε αριθμό ρεκόρ επίλυσης υποθέσεων που είχαν “παγώσει” για χρόνια.

 Στην περίπτωση του DeAngelo βοήθησε κάτι άλλο: η “ανοιχτού κώδικα” ιστοσελίδα γενεαλογίας που λέγεται GEDmatch.com. Επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται οικειοθελώς τα γενετικά τους προφίλ, δωρεάν. Υπάρχουν πάρα πολλοί που το κάνουν, για να βρουν χαμένους συγγενείς.

Οι ερευνητές προσποιήθηκαν πως αναζητούν δικούς τους ανθρώπους, με τους οποίους έχουν χαθεί. Έδωσαν το DNA του ανθρώπου που είχε τρομοκρατήσει την California για δεκαετίες και τέσσερις μήνες αργότερα, ενημερώθηκαν πως βρέθηκε ο κάτοχος του -βοήθησαν δυο ξαδέλφια του, τρίτου και τέταρτου βαθμού συγγένειας. Μόλις βγήκε το όνομα Joseph James DeAngelo, πήγαν στο σπίτι του, πήραν από τα σκουπίδια του, ένα που είχε γενετικό υλικό, το τέσταραν και ανακάλυψαν πως έχουν στα χέρια τους τον Original Night Stalker.

Στο διάστημα που δεν σκότωνε και δεν βίαζε, είχε κάνει οικογένεια, είχε αποκτήσει τρεις κόρες, πήρε διαζύγιο και δούλευε ως μηχανικός φορτηγών αλυσίδας super market, στο Roseville, έξω από το Sacramento. Πήρε σύνταξη το 2017. Οι γείτονες του μίλησαν για έναν τύπο, εμμονικό με το γκαζόν της αυλής του, με αισχρά ξεσπάσματα.

Oι αρχές έξω από το σπίτι του Joseph James DeAngelo (AP Photo/Rich Pedroncelli) AP

 

Ένα απόγευμα Παρασκευής, αστυνομικοί του χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού στο οποίο έμενε με τη μια κόρη του και την εγγονή του, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο κρατητήριο. Δεν είπε λέξη. Οι υπεύθυνοι της έρευνας εξήγησαν πως “όλα αυτά τα χρόνια που τον αναζητούσαμε, ήταν σαν να είχαμε μια ανοιχτή πληγή. Ο κόσμος της πολιτείας ακόμα μιλάει για αυτόν, για τις σαδιστικές του πράξεις. Στο μυαλό πολλών είναι ακόμα ένα φάντασμα. Ένας εφιάλτης”.

Τον περασμένο Απρίλιο βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον δικαστή. Φορούσε την πορτοκαλί φόρμα των φυλακισμένων και καθόταν σε αμαξίδιο. Οι κατηγορίες αφορούσαν οκτώ δολοφονίες, πρώτου βαθμού. Λόγω της χρονικής απόστασης, οι βιασμοί της δεκαετίας του ’70 έχουν παραγραφεί. Δεν δήλωσε ένοχος.

Στις 22 Αυγούστου του 2018 ενημερώθηκε πως θα δικαστεί για όλες τις κατηγορίες, σε μια δίκη που θα γίνει στο Sacramento. Οι εισαγγελείς από έξι επαρχίες, όπου έδρασε, κατέθεσαν τροποποιημένη καταγγελία για κακούργημα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο συνδύασε όλες τις υποθέσεις εναντίον του DeAngelo. Πλέον κατηγορείται για 13 δολοφονίες, που αφορούσαν διαρρήξεις και βιασμούς. Προστέθηκαν και 13 νέες κατηγορίες, για απαγωγές και ληστείες, αλλά και η χρήση μαχαιριού και όπλου. Με τη μια δίκη, είναι ξεκάθαρο πως η απόφαση θα βγει πιο σύντομα “και οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορέσουν επιτέλους να ηρεμήσουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα